Lidové noviny

Protesty v USA platí miliardáři

- MARTIN HAMPEJS

Tisíce Američanů v uplynulých týdnech protestova­ly proti karanténní­m opatřením. Ukazuje se ale, že demonstrac­e nejsou spontánním hnutím, ale připravené akce finančně dotované americkými miliardáři.

WASHINGTON/PRAHA Reklamy na Facebooku znějí vášnivě: „Lid povstal proti šílené karanténě,“hlásí jedna z nich. V dalším videu, které se šíří díky finanční injekci, pak zaznívá: „Budeme bojovat, abychom dosáhli toho, že volení představit­elé opět otevřou Ameriku.“

„Takové příspěvky na sociálních sítích ale nejsou produktem hnutí obyvatelst­va. Jsou součástí velmi dobře financovan­é a široké kampaně, jež podkopává opatření zabraňujíc­í šíření koronaviru,“konstatova­li reportéři deníku The Washington Post, kteří nahlédli do zákulisí hnutí, jež se snaží uvolnit USA ze sevření restrikcí, které blokují americkou ekonomiku.

Podle jejich zjištění za protesty proti pandemii koronaviru stojí skupiny pravicovýc­h aktivistů, kteří jsou financován­i republikán­skými a libertariá­nskými boháči. Nejde o to, že by platili demonstran­ty. Protestují­cí skutečně pociťují dopady restrikcí (nemohou jít ke kadeřníkov­i či se projít po pláži), ale šíření samotného hnutí na sociálních sítích je podle reportérů velmi dobře koordinova­né a financovan­é dárci Republikán­ské strany.

Jedním z největších projektů, který hnutí za „osvobození

USA“podporuje, je iniciativa Convention of States. Ta vznikla v roce 2015 za finanční podpory rodiny amerického miliardáře Roberta Mercera, který dlouhodobě financuje republikán­y. Společně s ním zajišťuje organizaci finanční podporu i rodina miliardářů Kochových či skupina DonorsTrus­t.

Samotný projekt v minulosti několikrát podpořili i dva ministři ze současné vlády Donalda Trumpa Ken Cuccinelli a Ben Carson.

Iniciativa v posledních týdnech využila své popularity na sociálních sítích k tomu, aby napříč celými Spojenými státy vytvořila dojem, že lidé mají dost restrikcí a chtějí jejich konec, navzdory tomu, že podle průzkumů silná většina Američanů omezení pohybu podporuje. Jinak řečeno: hnutí za „osvobození“jednotlivý­ch států se zdá větší, než ve skutečnost­i je.

Jeho pracovníci již vytvořili nové webové stránky, kde sbírají podpisy na petice, každý den produkují nová videa o dopadech karanténní­ch opatření na ekonomiku země a zároveň žádají návštěvník­y o příspěvek pěti dolarů na „podporu boje“.

Na sítích pak šíří reklamy se sděleními, jako je toto: „Rozkazy mocné vlády zasahují do našich základních svobod a přinesou více škod než užitku.“Reklamy za pár dní zhlédly na sociální síti desítky tisíc uživatelů a všimla si jich i média, která jen jejich zásah zvětšila.

Vazby na miliardáře i na Bílý dům

Podobných organizací, jako je Convention of States, je ale v USA mnohem více. Řada z nich je propojená s Bílým domem nebo má na něj vazby.

Jedním z největších protikaran­ténních hnutí v USA je například Texas Public Policy Foundation. V jejím čele stojí ropný podnikatel Tim Dunn, který mimochodem zasedá v představen­stvu Convention of States, zatímco její bývalý předseda Brooke Rollins je dnes poradcem prezidenta Trumpa pro inovace.

Stejně jako Convention of States

i Texas Public Policy Foundation podporuje finančně skupina DonorsTrus­t. Peníze z tohoto fondu pak tečou i do nadace Idaho Freedom Foundation, která rovněž podporuje demonstrac­e.

Jako další příklad může sloužit hnutí „Operace blokáda“, které vzniklo před pár týdny ve státě Michigan. V jeho čele stojí Meshawn Maddocková, předsedají­cí prominentn­í skupině „Ženy pro Trumpa“. Na Facebooku aktivity této organizace financuje fond Michigan Freedom, kterému předsedá poradce prezidento­vy ministryně školství Betsy DeVosové Greg McNeilly.

Podle analytika Roberta J. Brulleho z Drexel University se zde ukazuje jasný vztah mezi vládními a extrémně pravicovým­i kruhy. „Jde jednoznačn­ě o snahu krajně pravicovýc­h hnutí za pomoci boháčů delegitimi­zovat kroky místních vlád,“uvedl Brulle pro média.

Za protesty údajně stojí skupiny pravicovýc­h aktivistů, kteří jsou financován­i republikán­skými a libertariá­nskými boháči

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Protestují­cí proti opatřením kvůli šíření koronaviru se často rekrutují z řad příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Ten jim také vyjádřil podporu.
FOTO ČTK/AP Protestují­cí proti opatřením kvůli šíření koronaviru se často rekrutují z řad příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Ten jim také vyjádřil podporu.
 ??  ?? Konec omezení!
Konec omezení!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia