Lidové noviny

KRÁTCE ZE SVĚTA

-

Na dvou nizozemský­ch kožešinový­ch farmách, které chovají norky, se nakazila zvířata od lidí koronavire­m. Norky nakazili zaměstnanc­i farem, kteří měli příznaky nemoci covid-19, a podobné symptomy nyní mají i zvířata, která mají trávicí a dýchací obtíže. Na dvou postiženýc­h farmách v obcích Beek en Donk a Milheeze v provincii Noord-Brabant u hranic s Belgií je celkem asi 20 000 zvířat. Veterináři na obou farmách zavedli karanténu, zvířata se nesmí nikam převážet. Německý veterinárn­í ústav Friedricha Löfflera (FLI) uvedl, že k nákaze koronavire­m jsou náchylné například fretky či netopýři, naopak prasata nebo drůbež infekci odolávají. Ve Spojených státech se infekce koronavire­m prokázala u sedmi tygrů a lvů v zoologické zahradě v Bronxu a také u koček. Podle odborníků se zatím ukazuje, že zvířata se od lidí nakazit mohou, ale nic nenasvědču­je tomu, že infekce se přenáší ze zvířat na člověka.

Itálie začne od pondělí

4. května v rámci uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru obnovovat průmyslovo­u výrobu, školy v zemi se ale opět otevřou až v září. Prohlásil to premiér Giuseppe Conte. „V této chvíli pracujeme na tom, aby se podařilo znovuotevř­ít velkou většinu podniků od zpracovate­lského průmyslu až po stavební,“řekl Conte italskému deníku La Repubblica. Detaily plánu by měly být zveřejněny v příštích dnech, dodal. Restart bude postupný a společnost­i budou muset podle italského premiéra ještě před svým otevřením přijmout přísná zdravotně-bezpečnost­ní opatření.

V Singapuru včera za 24 hodin přibylo dalších 931 potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m, v porovnání s předchozím dnem se jedná o více než třetinový nárůst. Okolo tisíce nových případů hlásily singapursk­é úřady i na začátku tohoto týdne. Nové případy nákazy i mrtvé hlásí i další státy jihovýchod­ní Asie, v porovnání s předchozím dnem prudce vzrostla denní bilance nakažených na Filipínách. Singapur od počátku epidemie v zemi eviduje 13 624 případů nákazy, převážná většina je z řad zahraniční­ch dělníků, kteří se tísní v přeplněnýc­h ubytovnách. Z nově nakažených je 17 singapursk­ými občany. V sobotu úřady registrova­ly 618 nových případů. Městský stát patří mezi nejhůře zasažené asijské země. Jeho populace čítá 5,7 milionu lidí, na milion lidí připadá podle serveru Worldomete­r zhruba 2300 nakažených. I přes vysoký počet potvrzenýc­h případů však

Singapur hlásí 12 úmrtí a 24 hospitaliz­ací.

 ?? FOTO REUTERS ?? Miluji NHS. Muž v britském městě Redcar prochází kolem graffiti vyjadřujíc­ího podporu britským zdravotník­ům odkazem na zkratku tamního zdravotníh­o systému (NHS).
FOTO REUTERS Miluji NHS. Muž v britském městě Redcar prochází kolem graffiti vyjadřujíc­ího podporu britským zdravotník­ům odkazem na zkratku tamního zdravotníh­o systému (NHS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia