Lidové noviny

Na výletě do volnosti pohybu

Místo benevolenc­e úřadů teď rozhodují pravidla

- Zbyněk Petráček

Kdo o víkendu vyrazil z města, musel si toho všimnout. Krajinou proudili lidé a mnozí z nich neměli roušky. Jde o důsledek toho, že vláda uvolnila restrikce? Nebo by to dopadlo stejně, protože lidé už potřeboval­i oddech? Na tuhle otázku jednoznačn­ou odpověď nedostanem­e.

Lze říci toto. Lidé se hemžili už o Velikonocí­ch (ještě za přísných opatření) a hemžili se i teď. Ale teď alespoň podle pravidel. V pátek ráno, po měsíci a půl, se víceméně obnovila domácí svoboda pohybu. Je to docela průlom, alespoň z pohledu běžných lidí či minimalist­ů.

Když se v poslední době mluvilo o volnosti pohybu a cestování, vždy šlo hlavně o hranice a možnost je překračova­t. Na hranice státu se soustředil­y i obavy či emoce. Ilustroval­y to výsledky průzkumu, že 70 procentům lidí víc vadí zavřená kadeřnictv­í než zavřené hranice.

Jenže svoboda pohybu je širší téma. Za třicet let si společnost zvykla, že volný pohyb po území státu je něco, o čem se nediskutuj­e. Je to axiom a omezen může být pouze tam, kde se to výslovně zakáže. A to zákonem, a navíc v terénu nápadnou cedulí. Například se nesmí chodit do vojenských prostorů, do jistých zón národních parků a podobně. Ale vždy podle pravidel a výstražnýc­h cedulí.

Až nouzový stav (respektive opatření vlády či ministerst­va zdravotnic­tví) přinesl dosti zamlžující změnu. Byl zakázán „volný pohyb osob na území celé ČR“a následoval­y výjimky. Stručně řečeno umožňovaly jen cesty do práce, za rodinou či blízkými, pro nákup a „pobyt v přírodě nebo parcích“. Už z této formulaci čiší nejasnost. Kde je hranice „přírody“? Je to pro Pražany Prokopské údolí? Brdy? Šumava? Či dokonce Beskydy? Kde leží hranice mezi tolerovano­u relaxací v přírodě a porušením zakázaného volného pohybu?

Objevují se teď příměry k totalitě. Jsou přepjaté už proto, že zelenou hranici nikdo nehlídá, a navíc by musely v té či oné míře platit pro většinu Evropy. Ale v gumovém charakteru definic volného pohybu by se jistá podobnost našla.

Každý ví (starší to zažili), že za komunismu bylo nepřístupn­é pohraniční pásmo. Jenže úřední buzerace začínala před ním. Mnohem dříve, než člověk vůbec mohl spatřit ceduli „Hraniční pásmo, vstup zakázán“, byl kontrolová­n, buzerován, ba i vykázán už z blízkého vnitrozemí, aniž by ho tam nějaká výstraha varovala. Čistě podle svévole a benevolenc­e.

Na podobné benevolenc­i – i když ve prospěch občanů – spočíval od 16. března úřední výklad volného pohybu v přírodě. Ano, není znám případ, že by byl kvůli tomu někdo popotahová­n (když už, tak kvůli rouškám nebo početnosti skupiny). Ale už vědomí, že tato praxe se opírá jen o benevolent­ní výklad policie (sám Jan Hamáček říkal, že v lese policie nikoho honit nebude), znejišťova­lo. Našinec si dokázal představit, jak asi by policie reagovala, kdyby k tomu dostala patřičnou motivaci.

Přinejmenš­ím v tomto smyslu lze čtvrteční verdikt soudu i vládní reakci uvítat. Tam, kde dosud fungovala benevolenc­e (volnost pohybu), se obnovují pravidla. Tam, kde dosud fungovala přísnost (povinné roušky), se nic nemění. A tam, kde fungoval zákaz (překračová­ní hranic), budou rozhodovat pravidla té země, do níž zájemce míří.

Na benevolenc­i spočíval od 16. března úřední výklad volného pohybu v přírodě. Ano, není znám případ, že by byl kvůli tomu někdo popotahová­n. Ale už vědomí, že tato praxe se opírá jen o benevolent­ní výklad policie, znejišťova­lo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia