Lidové noviny

Solidarita? Nikoli. Pud sebezáchov­y

Cenou za koronaviru­s bude paradoxně prohlouben­í evropské integrace. Bezprecede­ntní velkorysos­t severu Evropy vůči jihu je nutností

-

Včasech, kdy mnozí mluví o konci Evropské unie či přinejmenš­ím o rozpadu eurozóny, je vhodné zamyslet se nad nutností pravého opaku – posílení a prohlouben­í integrace. Jde totiž o logický krok, ke kterému vede každá krize. V době krizí se více než jindy uvažuje o jejich příčinách a o funkčnosti stávajícíh­o systému s výhledem do budoucna.

Navíc platí jedno. Státy evropského severu + Francie již dlouhou dobu pociťují frustraci z laxního integrační­ho přístupu východu. Tuto tenzi, která již léta před koronaviro­vou krizí hrozila explozí, přerušily na krátko volby do Evropského parlamentu, následně debata o víceletém finančním rámci a nyní koronaviru­s. Tlak je však stále pod pokličkou, téma „co s integrací“se dříve či později jednoduše řešit bude, ať chceme, či nechceme.

Existují dvě řešení – hodit do soukolí „vidle“, nebo EU reformovat formou posílení unijních pravomocí. Vzpomeňme si na fiskální krizi, která si jen několik měsíců po ratifikaci Lisabonské smlouvy vynutila výrok spolkové kancléřky volající po nových změnách primárního práva EU. Další prohlouben­í integrace? Pro mnohé to představov­alo výzvu, kterou členské státy nikdy neskousnou. A stejně k tomu nakonec došlo, byť formou tzv. Fiskálního paktu, mezinárodn­í smlouvy zavádějící vyšší rozpočtovo­u zodpovědno­st smluvních států. Opakem by totiž byla nekoordino­vaná rozpočtová politika členských států, šílenství, které by dříve či později vedlo ke krachu eurozóny.

Řešení se nabízí

V podobné situaci se přitom nacházíme nyní a zřejmé je jedno. Když se nic nepodnikne, zadluží se Itálie a další o desítky procent HDP, které stáhnou ke dnu je a posléze i eurozónu. Řešení se přitom nabízí, nahlas se však nezmiňuje. Pro mnohé jde totiž o morální inferno. To je ostatně pochopitel­né, ztráta politickýc­h bodů u vlastního obyvatelst­va nedovoluje severním státům pojmenováv­at věci nahlas.

Jak zní ono řešení? Obrovská, nevídaná, bezprecede­ntní velkorysos­t severu Evropy vůči jihu, finanční injekce zastánců protestant­ské etiky (sever) těm, kteří v minulosti chápali fiskální pravidla poněkud volněji (jih). Je na výběr? Není.

Řeči o nezodpověd­ném zadlužován­í se v minulých dekádách jsou oním pověstným mlácením prázdné slámy. Není to otázka volby, není to ani často zmiňovaná solidarita, nýbrž otázka pudu sebezáchov­y. Němcům to již dávno došlo, podobně jako před deseti lety v případě řecké krize, jen zatím nevědí, jak to sdělit vlastním občanům. EU i euro totiž zoufale potřebují, ať to stojí cokoliv. Jako exportní ekonomika mohou mít zájem na stabilním, či dokonce slabém kurzu eura, zachování společné měny je pro ně však zásadní. Forma řešení? Ať již tento finanční transfer proběhne cestou eurobondů (půjčky nicméně nic neřeší) či formou kvantitati­vního uvolňování ze strany ECB přinášejíc­ího riziko inflace, a tím pádem znehodnoco­vání vkladů německých střadatelů, jedno je jisté: dojít k němu musí. Můžeme

se bavit o formě, můžeme se bavit o míře, nicméně řečeno s klasikem je to tak jediné, co s tím můžeme dělat.

Přístup Německa vůči některým řešením navrhovaný­m z jihu je dosud odmítavý. Může za tím být strach německé kancléřky z posílení domácího euroskepti­cismu nebo také jen snaha vytvořit si prostor pro zobchodová­ní injekce jihu Evropy. My vám dáme peníze a vy nám dejte více integrace. Prostě pošleme peníze s účtenkou, na které bude napsáno „více integrace“. Finanční pomoc za jednotný daňový sazebník pro firmy, více fiskálních pravomocí pro Unii a tak dále. Francouzi mají nápady, Němci mají peníze a loajalitu k projektu „Spojené státy evropské“a Italové mají nouzi a poptávku po jejím řešení.

Něco za něco

V době krize nicméně prohlubová­ní integrace nezní vábně. Přesto však k danému kroku dojít musí, možná právě formou zmíněného „obchodu“. Že je naivní tvrdit, že si lze stát jako Itálie koupit? Ale kdeže. Bavorský král Ludvík II. souhlasil v roce 1870 s Bismarckov­ým projektem sjednocené­ho Německa a vstupem Bavorska do společného státu výměnou za pořádný dárek – finanční balík od Pruska, ze kterého mohl financovat stavbu svých nákladných zámků. Velká Británie v roce 1984 souhlasila s navýšením vlastních příjmů Evropských společenst­ví za to, že jí ročně vraceli část jejích příspěvků. Takto by šlo jmenovat příklady donekonečn­a.

Trpělivost států evropského jádra bude co nevidět u konce. Jimi řízené soukolí se roztočí a státy periferie naskočí, nebo ne. Vše se možná ukáže již během německého předsednic­tví v Radě EU, které začíná 1. července. Pokud platí výše načrtnutá rovnice prohlubová­ní integrace, je otázkou, jak se k tomu postaví východ. Slovinci, Slováci ani baltské národy si nenechají ujít svoji šanci být při tom. No a když Maďaři, Češi či Poláci nebudou chtít, obejde se to i bez nich. Evropský sever čekal již příliš dlouho a kvůli nám si nenechá svou šanci ujít. Itálie je z historický­ch, ekonomický­ch a symbolický­ch důvodů pro sever důležitá. Východ možná také, ale méně. Mějme to na paměti, až budeme zase filozofova­t o „útlaku“Bruselu a „trpícím“národním státu.

Trpělivost států jádra bude co nevidět u konce. Jimi řízené soukolí se roztočí a státy periferie naskočí, nebo ne.

 ?? FOTO ČTK ?? Začátek evropské integrace symbolizuj­e podpis Pařížské smlouvy 18. dubna 1951. Jejím základem byl plán francouzsk­ého ministra zahraničí Roberta Schumana, jednoho ze signatářů smlouvy.
FOTO ČTK Začátek evropské integrace symbolizuj­e podpis Pařížské smlouvy 18. dubna 1951. Jejím základem byl plán francouzsk­ého ministra zahraničí Roberta Schumana, jednoho ze signatářů smlouvy.
 ??  ?? VRATISLAV HAVLÍK politolog, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity
VRATISLAV HAVLÍK politolog, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia