Lidové noviny

S virem přibylo domácího násilí

- HELENA DALLIOVÁ evropská komisařka pro rovnost

Pandemie způsobená koronavire­m vedla k tomu, že se lidem na celém světě nařizuje zůstávat doma. Ale domov bohužel není bezpečným místem pro všechny. Mnoho žen a dětí, jež jsou oběťmi domácího násilí, je nyní izolováno doma s osobou, která je týrá, a mají jen omezený přístup ke zdrojům a službám pomoci.

Světově se za posledních 12 měsíců stalo obětí sexuálního nebo fyzického násilí ze strany svého partnera 243 milionů žen a dívek. V Evropě zažilo 22 procent všech žen od věku 15 let fyzické nebo sexuální násilí ze strany partnera.

Z nových údajů vyplývá, že od vypuknutí koronaviro­vé pandemie se násilí na ženách a dětech, zejména domácí násilí, zintenzivn­ilo. Ve Francii se od zavedení omezení volného pohybu osob dne 17. března zvýšil počet nahlášenýc­h případů domácího násilí o 30 procent. Na Kypru se v týdnu po 9. březnu, kdy tato země identifiko­vala svůj první potvrzený případ koronaviru, zintenzivn­ilo volání na podobnou tísňovou linku o 30 procent. V Belgii se od zavedení omezení zvýšil počet telefonátů na tísňovou linku o 70 procent. Jiné státy uvedly, že k nárůstu hlášení těchto případů na policii nedošlo. Mnoho obětí však může mít strach násilí oznámit, pokud je násilník stále přítomen s nimi doma.

Některé členské státy zavádějí opatření, která mají ženy a děti před násilím lépe chránit a která zohledňují rovnost pohlaví. Například ve Španělsku byly služby na pomoc obětem domácího násilí a jejich ochranu prohlášeny za základní službu, což jim umožňuje fungovat i během krize ve stejném rozsahu. V Belgii, Španělsku a Francii zahájili informační kampaně za účelem propagace pohotovost­ního mechanismu pro ženy, které nyní mohou požádat o pomoc v lékárnách.

V Belgii byly navíc hotely a prázdné veřejné budovy zpřístupně­ny jako alternativ­a útulků pro oběti násilí. Kromě toho některé místní policejní orgány aktivně oslovily ženy, jež v minulosti nahlásily domácí násilí.

Vyzýváme členské státy, aby posílily podporu pro své tísňové linky a poradenské služby online. Orgány by měly nadále řešit případy domácího násilí a zajistit i přímé mimořádné financován­í pro organizace poskytujíc­í pomoc obětem násilí, včetně útulků.

Máte-li podezření, jednejte Státy Evropské unie musí i nadále plnit své povinnosti stanovené právem EU, zejména směrnicí o právech obětí, a Úmluvou Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.

Jak bylo oznámeno ve strategii pro rovnost žen a mužů 2020–2025, finalizace přistoupen­í Unie k úmluvě Rady Evropy je i nadále prioritou.

Evropská unie podporuje v členských státech mnoho programů zaměřených na prevenci násilí a pomoc obětem. Například v České republice šlo od roku 2016 na projekty v rámci programu Daphne zhruba čtvrt milionu eur. Jedním z příjemců podpory je třeba Středisko křesťanské pomoci v Diakonii České církve evangelick­é, která obětavě pomáhá, mj. i seniorům.

Tato pandemie je zkouškou pro celé lidstvo. Nyní musíme být vzájemně maximálně solidární. Vyzývám všechny: pokud máte podezření, že někdo z vašich blízkých či vzdálenějš­ích rodinných příslušník­ů, ze sousedství nebo z vašich přátel je ohrožován či je mu ubližováno, obraťte se na policii nebo na tísňovou linku ve vaší oblasti.

Děti, ženy nebo kdokoli jiný, kdo chce důvěrně a anonymně požádat o pomoc, může kontaktova­t linku bezpečí na čísle 116 111. Funguje i webová stránka www.116111.cz, kde je více informací.

Musíme společně usilovat o to, aby naše reakce na krizi souvisejíc­í s koronavire­m chránila lidské životy – včetně těch, které jsou ohroženy pobytem mezi čtyřmi stěnami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia