Lidové noviny

Na zájezd k moři si počkáme

- ROMAN ŠITNER

Vláda dovolila vycestován­í, pro cestovku Exim Tours se ale nic nemění. „Kdo by letěl na týden dva na dovolenou, nechával se kvůli tomu testovat při odletu i návratu, a ještě riskoval karanténu?“konstatuje šéf Eximu Ferid Nasr.

PRAHA „Kdyby se plně hranice otevřely zítra, stejně bychom neprodali tolik, kolik jsme na léto plánovali. Ale potřebujem­e, aby ty hranice byly otevřené nějak smysluplně,“vysvětluje Nasr. Cestování by podle něj mělo být spojené s opatřeními, která se dají realizovat a kterým se lidé i cestovky mohou přizpůsobi­t.

Celý obor nyní čeká na přesná pravidla – bez nich se dovolené nerozeběhn­ou. Současná situace je pro firmu složitá. „Zatím nevíme, jestli to bude ještě na měsíc, na dva, na tři, nebo na rok. Nemůžeme nic plánovat. Každý říká něco jiného. Teď jen vaříme z vody a uklidňujem­e jeden druhého,“popisuje Nasr.

Určité zlepšování situace v Česku ale ve firmě zatím na čas odložilo hrozbu propouštěn­í. „Ještě před týdnem jsme mysleli, že výpovědi budou muset přijít, ale teď jsme to ještě probírali s Německem a ještě počkáme,“přibližuje Nasr. V Německu sídlí mateřská společnost Der Turistik, součást skupiny ReWe. I tam panuje nejistota. Nikdo neví, kdy budou zaměstnanc­i potřeba.

Cestovky budou krachovat Nasr očekává také vlnu krachů cestovek. Eximu se to podle něj netýká. „Náš majitel je silný, má 90 procent příjmů ze supermarke­tů (v Česku Billa a Penny), cestovní ruch tvoří jen desetinu. Nám krach nehrozí,“věří Nasr. Podle něj má firma i dostatečné rezervy našetřené za poslední dvě dekády. O osudu ostatních prý rozhodne, zda se letos rozběhne sezona. „Jestli letos žádný byznys nebude, tak tipuju, že skončí 60 až 70 procent hlavně malých a středních cestovek. Bez polštáře to bohužel nemusí přežít ani ty velké,“předpoklád­á.

Exim Tours se v nejbližšíc­h dnech propojí s další velkou kanceláří Fischer, tu neměcká ReWe k Eximu přikoupila od skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Obě cestovky budou dál navenek oddělené, budou ale spadat pod stejné vedení.

„Samozřejmě chápu, že vláda také neví, co bude, ale pokud už začali uvolňovat, tak by už asi něco vědět měli,“kritizuje Nasr, že i po nových vládních oznámeních pokračuje nejistota. Teď čeká řešení hlavně od Evropské unie, která by měla stanovit jasná pravidla pro všechny, aby bylo jasné, kam a proč už se může a kam ještě ne. Nechápe pak orientaci na Chorvatsko. Pokud stejné podmínky splní i Řecko, není důvod, proč by Češi nemohli jet i tam.

Pro Exim je současná doba těžkou situací. Firma je bez příjmů, dál jí ale běží řada nákladů. „Máme úplně nulový prodej. Všechny pobočky jsou zavřené. Devadesát procent našich lidí je doma. Pracujeme vlastně jen jako informační centrum pro klienty,“popisuje Nasr.

Do nákladů je třeba připočítat i více než 20 milionů, které firma platila za repatriačn­í lety. Prázdná letadla například posílala pro tisíce klientů v Egyptě. Na rozdíl od Německa tyto náklady stát nekompenzo­val. V Německu se také rozeběhly půjčky pro cestovní kanceláře, aby kvůli epidemii nezkrachov­aly.

Nasr nečeká, že by současná situace dlouhodobě odradila lidi od dovolených. „Nevěřím, že by lidé cestovali méně. Každý chce cestovat. Dělali to, i když nebyla letadla, lodě ani vlaky, jezdili třeba na koních a velbloudec­h,“míní Nasr.

Na slevy lidé uslyší vždy Neočekává ani, že by se trh změnil a lidé raději kupovali zájezdy jen na poslední chvíli, aby neriskoval­i, kdyby se podobná situace opakovala. Za včasný nákup podle něj dostávají lidé slevy, protože hotely potřebují peníze dopředu. A na to budou lidé slyšet vždy.

Nasr si nemyslí, že by cestovní kanceláře mohly na pandemii reagovat rychleji a lépe. Podle něj se to seběhlo příliš rychle. Když se začala řešit Itálie a rizika v ní, vláda doporučila necestovat. Následně i zavřela hranice. „Kdo z nás by čekal, že se to změní tak rychle?“ptá se Nasr.

„Když se zavřely hranice, tak jsem to kritizoval, ale postupně jsem pochopil, že vláda měla pravdu a bylo to dobré opatření. Teď je důležité nepoložit ekonomiku. My ale také nechceme vozit lidi někam, kde to není bezpečné,“dodává Nasr.

Loni se rozhodl, že cestovní trh částečně opustí, protože je podle něj příliš stresující. Stávající krize jej ale nutí ve firmě, kterou vybudoval, zůstat déle. „Myslel jsem, že odejdu už letos, ale situace se změnila. Zůstanu tady, dokud bude firma potřebovat,“popisuje.

Loni v lednu se stal spolumajit­elem secesního Grand hotelu Evropa na pražském Václavském náměstí. Za štěstí považuje, že je budova nyní v dlouhodobé rekonstruk­ci. Krize se tak jeho investice v podstatě nedotkne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia