Lidové noviny

Podpora pro lidi bez práce by mohla vzrůst

-

PRAHA Pokud by kvůli koronaviro­vé krizi v Česku skokově vzrostl počet lidí bez práce, mohly by se případně navýšit podpory v nezaměstna­nosti. V diskusním pořadu Partie to včera naznačila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Na výši podpor poukazoval­y v posledních týdnech odbory. Podle nich jsou částky nízké. „Vidím prostor pro navýšení podpory v nezaměstna­nosti, pokud nezaměstna­nost stoupne skokově,“uvedla Maláčová.

Odbory: Částky jsou nízké Podpora v nezaměstna­nosti se lidem do 50 let vyplácí za určitých podmínek pět měsíců, lidem od 50 do 55 let osm měsíců a lidem nad 55 let 11 měsíců. Částka se u zaměstnanc­ů stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z vyměřovací­ho základu. První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a ve zbytku času 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám nebo „na dohodu“, dostává 45 procent.

Odbory nastavení dlouhodobě kritizují. Na výši částek začaly poukazovat znovu před pár týdny kvůli koronaviro­vé krizi.

V únoru a v březnu dosahovala nezaměstna­nost v Česku tří procent. Ministerst­vo práce podle dosavadníh­o vývoje očekává, že by se za duben mohla zvednout na 3,4 procenta. Ministryně řekla, že by mohlo přibýt kolem 41 tisíc nových uchazečů o zaměstnání. V březnu jich bylo 35 700, celkem pak úřady evidovaly zhruba 225 700 zájemců o místo.

Předseda poslanecké­ho klubu TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že není příliš optimista a podle odhadů by nezaměstna­nost na konci roku mohla být mezi osmi a deseti procenty. Podle ekonomů se dá očekávat výrazné zhoršení kvůli dopadům koronaviro­vé nákazy.

Ztráta 44 miliard korun Ministerst­vo práce a sociálních věcí v podkladech ke kurzarbeit­ovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstna­nosti kvůli koronaviro­vé krizi zhruba až o pět procentníc­h bodů. Pohybovala by se tedy kolem osmi procent.

Ekonomické dopady budou podle resortu záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho. Při půlročním navýšení nezaměstna­nosti o pět procentníc­h bodů by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacenýc­h podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerst­vo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia