Lidové noviny

Výroba ve Škodovce se znovu rozjíždí

- ROMAN ŠITNER MLADÁ BOLESLAV

Nejdelší novodobá odstávka jádra české ekonomiky končí. Škoda Auto po téměř šesti týdnech zase začala vyrábět auta. Tempo je ale mírnější, než bylo před nástupem pandemie. Množství bezpečnost­ních opatření výrobu dál zpomaluje.

Vedení automobilk­y považovalo zastavení výroby za nutnost, stejně jako nyní její obnovení. „V zájmu ochrany všech bylo správné tato rozsáhlá omezení zavést. Nyní ale nastal čas pohlédnout s optimismem vpřed,“říká šéf firmy Bernhard Maier.

S tím souhlasí i šéfodborář Jaroslav Povšík. „Je jasné, že jdeme do určitého rizika, ale pokud bychom váhali, možná by vzniklo další riziko. Riziko neexistenc­e či velmi poškozené existence,“řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Škodovácký odborář. Povšík ujišťuje, že kdyby rizika opět vzrostla, odboráři budou hned tlačit na opětovné zastavení výroby.

Škoda Auto je pro českou ekonomiku stěžejní, podle řady ukazatelů jde o největší podnik v zemi – podle tržeb, vývozu, zisku i počtu zaměstnanc­ů, těch je zhruba 34 tisíc. Loni v Česku vyrobila 910 tisíc vozů, k tomu potřeboval­a od dodavatelů díly za desítky miliard korun. Jejich výroba dávala práci dalším firmám a jejich zaměstnanc­ům.

Spuštění výroby doprovázel­a vyjednáván­í, řešila se nejen bezpečnost, ale i nejisté dodávky dílů. Plán opatření má 80 bodů s konkrétním­i kroky. Jedním z nich je povinnost mít po celou dobu nasazenou roušku, část pracovní doby se bude věnovat i dezinfekci nástrojů. Přesto odboráři uznávají, že v takto velkém závodu nelze zajistit stoprocent­ní ochranu.

Firma řešila i problemati­ku cizinců. Například do závodu v Kvasinách řada lidí dojíždí denně z Polska. Potíže byly také s parkováním, protože se očekává, že více zaměstnanc­ů dá přednost autu před svozovými autobusy.

První dny se budou hlavně řešit problémy, se kterými se nepočítalo. Odboráři varovali, že firma bude ve výrobě čelit nedostatku dílů, o něž budou navíc soutěžit jednotlivé značky koncernu Volkswagen, které využívají totožné komponenty. Očekávají i nedostatek zákazníků, a to hlavně těch firemních, kteří již odříkávají objednávky. Ze začátku počítají s chaosem, odvolávání­m a změnami směn podle toho, co bude zrovna možné vyrábět.

„Prvních 14 dní bude velkou zkouškou pro nás pro všechny. Bude trvat ještě dlouho, než se rozjede globální systém tak, aby mohl přinést alespoň nějaký řád a pravidla, na které jsme byli zvyklí,“říká Povšík. Vyjednané kolektivní smlouvy podle něj v podstatě nebudou platit, protože to nebude dočasně možné. Závody Kvasiny nebo Vrchlabí pojedou jen na 50 procent kapacity, podobná situace bude i v některých částech závodu v Mladé Boleslavi.

Škoda má zatím plán jen na další dva týdny. Ty navíc zkracují státní svátky, oba tak budou znamenat jen čtyři výrobní dny.

Prvních 14 dní bude velkou zkouškou pro nás všechny. Bude trvat ještě dlouho, než se vrátí řád a pravidla, na které jsme byli zvyklí.

JAROSLAV POVŠÍK předseda odborů ve Škoda Auto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia