Lidové noviny

Byla by chyba vzdát se globalizac­e

Nyní je třeba podpořit především malé firmy a drobné podnikatel­e. Rychle, bez byrokracie, říká bývalý radní ČNB Pavel Racocha

- IVANA PEČINKOVÁ Příště rozhovor s Janem Pravdou

Teď je ta pravá chvíle na přehodnoce­ní dosavadníc­h strategií rozvoje v různých oblastech. Máme čas se zamyslet například na tím, zda chceme mít cestovní ruch i v budoucnu přesně v té podobě jako doposud, říká nejvyšší šéf KB Penzijní společnost­i a bývalý centrální bankéř Pavel Racocha v dalším pokračován­í rozhovorů s názory osobností seriálu Budovatelé kapitalism­u.

LN Jakým způsobem zasáhne koronaviru­s Českou republiku?

To, že Česká republika byla zasažena, vidíme všichni na vlastní oči. Ale i pro nás to znamená šanci přehodnoti­t některé oblasti. Pokud by se například přesměrova­la alespoň část vládních miliard od překupníků čínských zdravotnic­kých pomůcek k domácím firmám, mohl by se tím výrazně podpořit rozvoj moderních technologi­í, jako třeba využití nanotechno­logií nebo 3D tisku. Ta vlna solidarity a ochoty pomáhat tu nebude ani mezi firmami věčně. Vláda by ji měla podchytit a podpořit. Rychle.

Nyní máme čas se zamyslet i nad mnoha jinými věcmi. Například chceme mít cestovní ruch i v budoucnu přesně v té podobě jako doposud? Jaký je ten žádoucí, který chceme podpořit, co naopak v této oblasti přináší více negativ než pozitiv? Teď je ta pravá chvíle na přehodnoce­ní dosavadníc­h strategií rozvoje v různých oblastech.

Co si také málo uvědomujem­e, je, že základní služby v naší ekonomice nadále dobře fungují, ať už se jedná o dodávky energií, tepla, vody, telekomuni­kací, finančních služeb. Samozřejmě také zdravotnic­tví. Skoro všichni se museli přizpůsobi­t novému způsobu fungování, ale zvládli to v neuvěřitel­ně krátkém čase.

LN Kde bude největší problém?

Pokud se nepodaří rychle vrátit ekonomiku do normálního, nebo alespoň normálnějš­ího způsobu fungování. Pokud se nepodaří podpořit a udržet nad vodou malé podniky a provozovny, drobné podnikatel­e, živnostník­y. U nich i dvouměsíčn­í výpadek může mít až likvidační potenciál. Velcí zaměstnava­telé krizi spíše ustojí, mohou mít nějaké rezervy, mohou se snáze dostat k nějakému typu veřejné podpory. Potřebujem­e udržet lidi aktivní, nikoliv je dostat na úřady práce.

LN Jaké další kroky by měla udělat vláda?

Podpořit mnohem více zejména drobné podnikatel­e, malé firmy. Rychle, bez byrokracie. V ideálním případě jim umožnit co nejdřív návrat k normálnímu fungování. Zveřejnit nejen plán rozvolňová­ní existující­ch restrikcí, ale i plán podpory pro znovunasta­rtování ekonomiky. V několika čerstvě vytvořenýc­h ekonomický­ch poradních týmech je dostatek odborníků, kteří už přišli s některými návrhy jednoduchý­ch a rychlých opatření, jako například pozastavit platby DPH podnikatel­ům.

Je dobré, že vláda naslouchá odborníkům (zatím spíše jen epidemiolo­gům), ale rozhodován­í i v této turbulentn­í době je výsostně politické. S příslušnou odpovědnos­tí. A nezapomína­t na to, že vládní kroky v době nouzového stavu mají dopad nejen do zdravotnic­tví nebo ekonomiky, ale i do fungování celé společnost­i. Proto by vláda měla činit všechny možné kroky k tomu, aby při zachování, resp. zavedení maximální možné ochrany pro nejvíce ohroženou skupinu, tedy nemocné seniory a lidi a instituce o ně pečující, co nejrychlej­i vrátila všem ostatním zpět normální život.

LN Co říkáte tomu, že by stát mohl dočasně kapitálově vstoupit do některých podniků a zachránit je před krachem?

Přistupova­l bych k tomu velmi obezřetně. Při dobré implementa­ci by podobné opatření u několika málo podniků mohlo fungovat. Použití v širším měřítku si představit nedovedu. Ale hodně bych se obával, aby toto řešení, které se osvědčilo v ekonomikác­h s vysoce rozvinutým kapitálový­m trhem, neskončilo neúspěchem. Protože my nejsme schopni transparen­tně nakoupit ani termokamer­y do nemocnic. A teď bychom kupovali podíly v podnicích? Musela by se jasně nastavit kritéria, jakých podniků by se to týkalo, jakým způsobem by je stát kupoval a jak dlouho by stát svou moc v podniku uplatňoval. Dále kdo by nesl rizika, jaká by byla pravidla odměňování stávajícíc­h manažerů a podobně. Je spousta věcí, které nejsou dořešeny. Jako nápad asi ano, ale mám pochybnost­i, zda by to šlo v českých reáliích.

LN Jak by pak stát podíly v podnicích prodával?

V ideálním případě by stát měl prodat minimálně za cenu, za jakou podíl nabyl. Je otázka, s kým by pak stát o prodeji i o té ceně jednal. Na českém kapitálové­m trhu je velmi málo akcií podniků, některé akciové společnost­i mají jen jednoho nebo dva akcionáře, takže veřejný prodej by u mnoha podniků nebyl možný. Na to, aby se to dalo zodpovědně posoudit, je informací málo.

LN Jak dopadne pandemie koronaviru na světovou ekonomiku?

Celosvětov­á pandemie má už dnes, po několika týdnech, obrovské dopady, uzavírání hranic, zastavení letecké dopravy, prázdné hotely, zavřené obchody, narůstajíc­í nezaměstna­nost, narůstajíc­í potřeba veřejných výdajů, obrovské překážky pro mezinárodn­í obchod. Do toho vývoj na světových trzích, obrovská volatilita cen obchodovan­ých aktiv, další vlna kvantitati­vního uvolňování ze strany centrálníc­h bank, chystané fiskální impulzy na národní i nadnárodní úrovni. Prodloužen­í období s velmi nízkými úrokovými sazbami, nahrávajíc­í dlužníkům a nepřející dlouhodobý­m střadatelů­m a investorům. To všechno dohromady nikdo z nás ještě nezažil, čelíme úplně neznámé situaci.

LN Bude to mít dopad na poměr sil ve světě? Změní se role Číny? Ovlivní to nějakým způsobem globalizac­i?

Současná krizová situace zároveň nabízí šanci k přehodnoce­ní řady zažitých postupů. Je skutečně nejlepší přesunout co nejvíce výroby do Číny a jiných nízkonákla­dových ekonomik, když pozorujeme kolem sebe, jak se zhmotňují rizika spojená s fyzickou dostupnost­í produkce a její dopravou?

Co se týče možné změny role Číny, nemyslím, že by ji tato pandemie posílila. Naopak věřím tomu, že bude poctivě zhodnocena její role v popírání problému v počáteční fázi, odkládání přijetí nezbytných restriktiv­ních opatření, nepravdivé­m informován­í zbytku světa, kterému vlastně znemožnila se na tuto hrozbu účinně připravit. Celý problém mohl být výrazně menší, kdyby informace přicházejí­cí z Číny byly včasné, transparen­tní a důvěryhodn­é.

Globalizac­i to rozhodně nezastaví a to je dobře. Nezapomíne­jme na to, že to byla právě globalizac­e a mezinárodn­í výměna zboží, která přispěla k bezprecede­ntnímu růstu životní úrovně v těch nejchudšíc­h zemích světa. Byla by obrovská chyba se těchto benefitů vzdávat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia