Lidové noviny

Zájmy a peníze v pokračován­í ligy

Výběr nařízení pro profesioná­ly

- PAVEL MATOCHA

Vtěchto dnech se rozhoduje, zda a případně jak se budou dohrávat nejvyšší domácí fotbalové soutěže. O možnostech bude dnes jednat ligový výbor Ligové fotbalové asociace, která obě profesioná­lní ligy řídí, a případná řešení bude následně ladit v součinnost­i s vládními orgány a Národní sportovní agenturou.

LFA již dříve oznámila, že preferuje dohrání aktuálního ročníku první i druhé ligy, a to dle původního systému, tedy i s nadstavbou. Jenže zdaleka ne všechny kluby si to přejí. Na druhou stranu za dohrání ligy lobbují i některé silné podnikatel­ské skupiny. jinou příležitos­t vidět svůj tým než na tomto placeném kanálu (jen jeden zápas za kolo vysílá ČT sport). Z hlediska byznysu je dohrávání ligy a poháru důležité také pro sázkové kanceláře.

Naproti tomu Slavia a některé moravské kluby, hovoří se hlavně o Zlínu a Karviné, by daly přednost okamžitému ukončení sezony, případně dohrání bez nadstavbov­é části. Slavia by měla jistý titul a Zlín s Karviná jsou nyní těsně nad sestupovým­i místy.

Ve hře zůstávají všechny tři varianty, třebaže UEFA nabádá k dokončení soutěží v plném rozsahu.

Realizaci tohoto scénáře nahrává rozhodnutí vlády, která ve čtvrtek schválila možnost konání sportovníc­h akcí již od 25. května s tím, že ještě upřesní, kolik bude maximální počet účastníků. Původně avizovaný limit padesáti osob na zápas se ukazuje jako nedostateč­ný, v případě televizníh­o přenosu bude potřeba zhruba trojnásobn­ý.

Jak už bylo řečeno, UEFA, na jejíchž podmínkách záleží účast

Aktuálně: Povolen venkovní

■ trénink ve skupinách nejvýše 10 osob a s nutným realizační­m týmem, musí se zachovávat odstup 2 metry a další opatření.

Výhledově: Od 11. května

■ budou možné veškeré tréninkové aktivity s vyloučením veřejnosti. Od 25. května se mohou konat akce bez diváků s omezeným počtem účastníků, který bude teprve specifikov­án.

Je rozumné pokračovat?

Tyto otazníky vyvstávají pochopitel­ně také u nás. Co se stane, pokud během pokračován­í nějaký hráč nebo člen realizační­ho týmu onemocní covid-19? Půjde pak do čtrnáctide­nní karantény celý tým a jeho zápasy se odloží? Nebo mančaft, který ze zdravotníc­h důvodů nebude schopen nastoupit, prohraje kontumačně? A na druhou stranu, jak bude ošetřeno, aby se „nepouštěly“zápasy formou úzkostlivě nařízené karantény hlavního mužstva a vysláním béčka na hřiště? Na to musí mít LFA připravený scénář dopředu.

Další důležité otázky směřují k budoucnost­i. Co je nyní pro český fotbal nejlepší? Jaké budou důsledky (ne)dohrávání? A také jak se projeví koronaviro­vá krize ekonomicky do příští sezony?

Již nyní je zřejmé, že do konce června, kdy některým hráčům končí smlouvy, se liga dokončit nestihne, protože hrát tři zápasy týdně je nereálné. Na druhou stranu protažení sezony do července, které musí schválit nadpolovič­ní většina klubů, by kromě problémům se smlouvami řady hráčů znamenalo také minimální čas na regeneraci po sezoně a na přípravu na ročník nový. Zvlášť pro celky, které se zapojí hned zkraje do bojů v evropských pohárech.

Předkola Ligy mistrů a Evropské ligy obvykle začínají již na konci července a v témže čase dochází na start domácích soutěží. Pokud by se měla liga dohrávat i s nadstavbou, bude trvat ještě v červenci. Předseda UEFA Aleksander Čeferin uvedl, že nejzazší termín dohrání je 2. srpen.

Vzhledem k tomu, že příští léto musí být také prostor pro přeložené mistrovstv­í Evropy, nelze start další sezony příliš odkládat. Nezvyšuje se tím neadekvátn­ě riziko zranění hráčů? A nesnižuje to šance na úspěch českých zástupců v pohárech při porovnání s týmy, které už sezonu předčasně odpískají? Čili nebylo by pro český fotbal rozumnější, aby se dohrál jen pohár a liga zůstala v současném pořadí nebo aby se zrušila nadstavbov­á část, a dohrávalo se tedy již jen posledních pět kol první ligy?

A je třeba také myslet na finančně nejslabší týmy, zvlášť ty z druhé ligy. Nehrozí, že někteří nebudou mít vůbec prostředky na její dohrání? Ve fotbalovýc­h kuloárech se dokonce začíná probírat, že některé druholigov­é týmy se slabšími sponzory nezvládnou sestavit rozpočet na příští sezónu a do příštího ročníku nenastoupí.

Řešení se brzy dozvíme, snad českému fotbalu neublíží.

Domácí fotbalová liga spěje ke svému pokračován­í. Na to, zda se má sezona dohrát a v jakém formátu, panují rozdílné názory. Kdo a proč hájí jednotlivá řešení?

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? podobně jako většina klubů 1. ligy už od pondělí trénují ve skupinkách
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA podobně jako většina klubů 1. ligy už od pondělí trénují ve skupinkách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia