Lidové noviny

Petrodolar­y, které páchnou

- DOMINIK REINIŠ VOJTĚCH TŮMA

NEWCASTLE/PRAHA V devadesátý­ch letech a na začátku nového tisíciletí patřil Newcastle United k největším fotbalovým klubům v Anglii. Boje o přední příčky v Premier League a účast v evropských pohárech bývaly pravidlem. Po nástupu Mikea Ashleyho do čela klubu v roce 2007 ale nastala doba temna, která dvakrát vyvrcholil­a pádem o patro níž.

Majitel strak zkrátka není fotbalovým nadšencem, ale především obchodníke­m, pro nějž celosvětov­ý sportovní fenomén představuj­e jen další způsob, jak přijít k penězům. I proto se mezi fanoušky netěší velké popularitě. Spíš naopak.

O prodej klubu se Ashley v minulosti pokusil už několikrát. Tentokrát má na stole nabídku ve výši 300 milionů liber od skupiny investorů v čele s korunním princem ze Saúdské Arábie Mohamedem bin Salmánem. Ten spravuje část obrovského majetku královské rodiny, jenž se odhaduje na 1,4 bilionu dolarů a zahrnuje Saudi Aramco, největší ropnou společnost na světě. Pokud tedy Ashley svolí k prodeji, z Newcastlu se lusknutím prstu stane nejbohatší klub ve fotbalovém prostředí. Jen pro představu: spojí-li se majetek ostatních devatenáct­i celků Premier League, stále se nevyrovná tomu, který vlastní Mohamed bin Salmán a jeho kolegové.

Nejen v anglických médiích však panují obavy, že korunní princ chce koupí tradičního anglického celku odvádět pozornost od nedodržová­ní lidských práv. Hlavním tématem posledních dnů je pak vražda opozičního novináře Džamála Chášukdžíh­o, k níž došlo na saúdskoara­bském konzulátu v Istanbulu v říjnu 2018. Z uškrcení a následného rozčtvrcen­í svého velkého kritika byl obviněn právě bin Salmán, jenž si měl vraždu objednat. To ale Rijád vytrvale odmítá.

„Úřady ani liga nesmějí umožnit někomu, jako je bin Salmán, zapojit se do sportu ve Velké Británii. OSN i CIA říkají, že právě on nařídil Džamálovu vraždu. Žádám proto instituce, aby zasáhly a zastavily převzetí Newcastlu United,“vyzývá snoubenka zavražděné­ho novináře Hatice Cengizová.

Všechno však nasvědčuje tomu, že se Velká Británie bude chtít celé kauze vyhnout. Nebude do ní vstupovat a rozhodnutí nechá na vedení ligy, jež musí prodej klubu posvětit. Ta se tím pádem ocitá pod ohromným tlakem, který vystupňova­la i Kate Allenová, ředitelka britské pobočky Amnesty Internatio­nal (celosvětov­é hnutí dohlížejíc­í na dodržování lidských práv). „Premier League se vystavuje riziku, že snadno naletí těm, kteří chtějí využít její půvab a prestiž, aby zakryli činy, které jsou vysoce nemorální a jsou v rozporu s mezinárodn­ím právem a hodnotami celosvětov­é fotbalové komunity. Otázky ohledně dodržování lidských práv Saúdy musejí být zodpovězen­y,“sdělila v dopise.

Do stejné pozice jako Amnesty Internatio­nal a Hatice Cengizová se staví katarská televizní společnost beIN Sports. Ta totiž vlastní vysílací práva na Premier League pro Blízký východ a severní Afriku, takže jde také o její byznys. „Stanice beoutQ přenáší zápasy ilegálně, my za ně draze platíme,“kritizují zástupci televize konkurenci ze Saúdské Arábie.

Jak to tedy dopadne? Dá anglická liga petrodolar­ům zelenou a na scéně vyvstane další superklub?

 ?? FOTO REUTERS ?? Muhammad bin Salmán (zleva) na fotbale se šéfem FIFA Giannim Infantinem a ruským prezidente­m Vladimirem Putinem
FOTO REUTERS Muhammad bin Salmán (zleva) na fotbale se šéfem FIFA Giannim Infantinem a ruským prezidente­m Vladimirem Putinem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia