Lidové noviny

Hrad chce do čela Nejvyššího soudu Pácala

- TOMÁŠ NAHODIL

PRAHA Prezident Miloš Zeman zvažuje jmenovat předsedou Nejvyššího soudu (NS) jeho stávajícíh­o soudce Jiřího Pácala. LN to potvrdily dva na sobě nezávislé vysoce postavené zdroje z justičních míst v Praze i Brně.

Židle předsedy NS je volná dva měsíce. Naposledy stál v čele soudu od ledna 2015 do letošního února Pavel Šámal. Po senátním debaklu Aleše Gerlocha, prezidento­va kandidáta na ústavního soudce, však Šámal od NS odešel k Ústavnímu soudu. Od té doby vede NS dočasně jeho jediný místopředs­eda Roman Fiala. Též jeho jméno se skloňuje mezi případnými kandidáty.

Hrad i Pácal o nominaci mlčí Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček ponechal dotaz LN, zda je soudce Pácal prezidento­vým favoritem na předsedu NS, bez odpovědi. Svou nominaci nepotvrdil LN ani sám Pácal. Učinil tak za něj mluvčí NS Petr Tomíček: „Pan doktor Pácal se rozhodl zaujmout k vaší otázce stejný konzistent­ní postoj jako všichni ostatní soudci NS, jejichž jména se v souvislost­i s možným jmenováním do čela soudu dosud v médiích objevila. Nikdo z uvažovanýc­h kandidátů se k otázce, zda ho pan prezident v dané souvislost­i adresně oslovil a s čím, pro tuto chvíli veřejně nevyjadřuj­e.“

Letos třiašedesá­tiletý Jiří Pácal vystudoval pražská práva. Svůj profesní život strávil v justici. Soudcem se stal v roce 1983 a během kariéry prošel celou soudní soustavou.

Nejprve působil u Okresního soudu v Nymburce, pak u Krajského soudu v Praze. Soudcem NS je od roku 1993. Ve čtvrtém trestním senátu zde vyřizuje mimořádné opravné prostředky – dovolání a stížnosti pro porušení zákona. Též závazně určuje místní příslušnos­t nižších soudů v trestních věcech, pokud se na ní nemohou shodnout.

Přítel Pavla Kučery

Pácal vešel v širší známost v souvislost­i s kárnou žalobou, kterou na svého tehdejšího, loni zesnulého místopředs­edu Pavla Kučeru podala v roce 2008 šéfka NS Iva Brožová. Vyšlo totiž najevo, že se Kučera nedůvodně angažoval v trestním řízení vedeném proti Jiřímu Čunkovi.

Právě Kučeru, společně s tehdejšími justičními špičkami jako nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, ministrem spravedlno­sti Pavlem Němcem a dalšími lidmi ze státního zastupitel­ství, označila dnešní ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) v prosinci 2007 za justiční mafii. Ta podle Benešové nezákonným způsobem ovlivňoval­a průběh některých trestních věcí. Zejména poukázala na Čunkovu kauzu, která vedla až k jeho rezignaci na místopředs­ednický post ve vládě premiéra Mirka Topolánka.

Pácal byl členem kárného senátu, který u NS dvakrát rozhodoval o odnětí Kučerova kárného případu olomouckém­u vrchnímu soudu a o jeho přikázání tomu pražskému. Ač jeho přítel, jednou se z případu vyloučil, podruhé ne.

Na dotaz, co Pácalově nominaci na předsedu NS říká, Benešová LN odepsala: „Nic o tom nevím, tak nemám co komentovat.“Bez odpovědi ponechala stejnou otázku i Brožová.

 ?? FOTO NS A MAFRA ?? má prezident Miloš Zeman právo jmenovat bez kontrasign­ace premiéra. Na snímku vlevo Jiří Pácal.
FOTO NS A MAFRA má prezident Miloš Zeman právo jmenovat bez kontrasign­ace premiéra. Na snímku vlevo Jiří Pácal.
 ??  ?? Předsedu Nejvyššího soudu
Předsedu Nejvyššího soudu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia