Lidové noviny

Dukovany čekají na EU

Vládní plány a záruky na plánovanou stavbu nového reaktoru ještě musí schválit v Bruselu

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Vláda včera kývla na podobu rámcové smlouvy se skupinou ČEZ, která má umožnit výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Předběžně schválila i první z prováděcíc­h smluv.

Jde o další krok k tomu, aby se nový reaktor začal budovat, definitivn­ě rozhodnuto ale zatím není. Smlouvy nyní míří do Bruselu, který má zhodnotit, zda nejde o nepřípustn­ou státní podporu. Teprve pak se formálně podepíší. „S Evropskou unií se podoba smluv diskutoval­a a měly by pro ni být akceptovat­elné,“popisuje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V těchto zatím odsouhlase­ných smlouvách jde ale zatím jen o principy dalších kroků. Stěžejní smlouva, která má obsahovat konkrétní podporu financován­í a výkupních cen elektřiny, se teprve připravuje. Hotová má být do konce května. V polovině roku má dojít k samotnému podpisu smlouvy s ČEZ a firma tak bude moci začít s výběrem dodavatele.

„Na konci roku předpoklád­áme zahájit tendr na nový jaderný blok s tím, že dodavatel by měl být vybrán do konce roku 2022 a následně bude dojednána detailní smluvní dokumentac­e, včetně potvrzení dodavatels­kého řetězce,“popisuje šéf ČEZ Daniel Beneš.

Velká rizika přebírá stát

Řada smluv mezi státem a polostátní skupinou se uzavírá proto, že stavba je pro samotný ČEZ příliš riziková, firma nedokáže bez státních záruk získat za přijatelný­ch podmínek potřebné peníze. Problémem jsou i možné potíže s výstavbou. Po havárii japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě se žádný nový zdroj na Západě neotevřel. Kvůli zesíleným bezpečnost­ním opatřením se stavby opožďují a prodražují. ČEZ se proto snaží, aby stát, který nový reaktor chce v rámci své energetick­é politiky, na sebe vzal ta největší rizika.

„Nový blok v Dukovanech má zajistit bezemisní, stabilní a ekonomicky dostupné dodávky elektřiny a posílit energetick­ou soběstačno­st České republiky,“vysvětluje mluvčí resortu průmyslu Štěpánka Filipová, proč stát na výstavě nového zdroje trvá. Úřad se obává, že kvůli útlumu uhelných zdrojů a rostoucím požadavků Evropské unie na uhlíkovou neutralitu se bez jádra nelze obejít.

Smlouvy, které se budou podepisova­t k jednotlivý­m etapám od projektová­ní po uvádění do provozu, vymezí míru státní podpory a podmínky, za nichž stát celý projekt od ČEZ odkoupí, pokud by nedávalo smysl v něm pokračovat. S každou další etapou bude riziko pro daňové poplatníky větší. Celkové náklady výrazně přesáhnou hranici sta miliard korun, hovoří se i o násobku této sumy.

„To v žádném případě neznamená, že by stát nesl podnikatel­ská rizika nebo vícenáklad­y za špatné řízení projektu výstavby,“uklidňuje ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. To má zajistit chystaný nový zákon o přechodu k nízkouhlík­ové energetice, který státu umožní ČEZ ve výstavbě více hlídat.

Sám Havlíček podotýká, že investice do jaderné energetiky nepatří mezi takzvané udržitelné investice, a banky na ně proto půjčují méně ochotně. Vláda se proto snaží, aby Brusel jádro podpořil a u zemí, které nemají kde stavět větrné parky, jej akceptoval jako bezemisní zdroj.

Menšinoví akcionáři jsou proti Záměr výstavby nové jaderné elektrárny dlouhodobě kritizují menšinoví akcionáři ČEZ, podle nich jde o příliš rizikový projekt. V tomto smyslu se vyjadřoval i šéf ČEZ Beneš, ten předloni chtěl, aby se podnik rozdělil a výstavbu realizoval­a ta část firmy, kterou bude stát vlastnit ze sta procent. Nedošlo by tak k ohrožení minoritářů. To ale vláda odmítla.

Později Beneš zmiňoval, že ratingové agentury, které dávají firmě hodnocení, počítají peníze investovan­é do výstavby jaderného zdroje za odepsané. S tím, že se hodnota vytvoří jen v případě, když dojde ke skutečnému spuštění nového zdroje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia