Lidové noviny

Výškař, jenž uspěl jako literát

Odešel Per Olov Enquist, který občas provokoval kontroverz­ními názory a postoji

- ZBYNĚK ČERNÍK překladate­l ze severských jazyků

Vsobotu 25. dubna zemřel po dlouhé nemoci jeden z nejvýznamn­ějších, nejvydávan­ějších a nejčtenějš­ích švédských autorů druhé poloviny dvacátého a začátku jedenadvac­átého století – prozaik, dramatik, esejista, filmový a televizní scenárista, literární a divadelní kritik a politický debatér Per Olov Enquist.

Enquist (narozen 23. 9. 1934 v Hjoggböle) pocházel ze severošvéd­ského kraje Västerbott­en. Matkou, učitelkou základní školy a přívrženky­ní takzvaných svobodných církví, byl vychováván v přísně protestant­ském duchu, záhy se však začal zajímat i o světské, „hříšné“stránky života, především o sport: už v dorostenec­kém věku vynikl ve skoku vysokém.

Ještě dál než jako výškař (patřil mezi švédskou elitu, ale nikdy nestanul na nejvyšším stupni vítězů, zůstal best of the rest) to dotáhl na literárním kolbišti. Debutoval roku 1961, větší pozornost na sebe poprvé upoutal o tři roky později Magnetizér­ovou pátou zimou. Definitivn­ě pak prorazil dokumentár­ním románem Legionáři (1968), vrhajícím nové světlo na traumatick­ou epizodu moderních švédských dějin, násilnou deportaci skupiny vojáků z pobaltskýc­h zemí, kteří za druhé světové války bojovali na straně Německa a po jejím konci požádali o azyl ve Švédsku, do Sovětského svazu.

Postupně rozšiřovan­á stavba Celé Enquistovo dílo je v jistém smyslu dílem jediným, poněvadž se v něm stále a znovu opakují tytéž tematické okruhy: sám spisovatel ho charakteri­zoval jako stavbu, kterou postupně rozšiřuje o další místnosti. Přesto je u něj patrný jasný vývoj. Zatímco starší prózy zpochybňuj­í – nebo přinejmenš­ím relativizu­jí – známé historické a politické události, pozdější práce se spíš dají označit za sondy do lidského nitra, dotýkající se partnerský­ch vztahů a delikátní rovnováhy mezi rozumem, racionalit­ou na straně jedné a citem, vírou a láskou na straně druhé. Vrcholným dílem tohoto období je Svržený anděl (1985), útlý román, v jehož středu stojí bizarní bytost se dvěma nerozlučně srostlými hlavami, jednou mužskou a jednou ženskou.

Enquistový­m čtenářsky nejvděčněj­ším titulem je historický román Návštěva osobního lékaře o tragické lásce dánské královny Karolíny Matyldy a německého lékaře Struenseeh­o, který se v Dánsku neúspěšně pokusil o osvícensko­u reformu společnost­i. Zvláštní místo v autorově bibliograf­ii zaujímají rozsáhlé memoáry Jiný život (2008), v nichž kromě vlastních prožitků líčí radikální přeměnu švédské společnost­i v minulém století. Spisovatel­ovo dílo se uzavřelo roku 2013 Knihou podobenstv­í.

V režii Ingmara Bergmana Teprve v poměrně pozdním věku, roku 1975, se tehdy už etablovaný prozaik překvapivě prosadil i jako dramatik. Hned jeho prvotina Noc tribádek zaznamenal­a obrovský úspěch na domácích i zahraniční­ch jevištích a totéž platí o divadelníc­h hrách následujíc­ích: Faidra (1980), Ze života žížal (1981), V hodině rysa (1988) či Obrázkáři (1998), které ve stockholms­kém Královském dramatické­m divadle režíroval Ingmar Bergman. Jejich protagonis­ty jsou často zlidštěné, mýtů zbavené důležité postavy severské kultury: August Strindberg,

Hans Christian Andersen či Selma Lagerlöfov­á.

Enquist se stal nositelem řady domácích i zahraniční­ch cen včetně prestižní Literární ceny Severské rady a ceny Augustovy, stejně jako jeho velký vzor August Strindberg (o němž v roce 1985 napsal životopisn­ý televizní seriál) však nikdy nebyl zvolen do nejvyšší švédské literární instituce, Švédské akademie. Lze se domnívat, že u obou tvůrců to mělo stejnou příčinu: neortodoxn­í, kontroverz­ní názory a postoje, jimiž občas vědomě provokoval­i.

Několik autorových opusů se dočkalo zfilmování a valná část jich byla přeložena do řady cizích jazyků. Česky vyšla desítka románů a divadelní hry se opakovaně vracejí na scény českých divadel.

Divadelní ústav v současnost­i připravuje knižní vydání rozsáhlého výboru Enquistový­ch dramat.

Jeho pozdější práce se dají označit za sondy do lidského nitra, dotýkající se partnerský­ch vztahů a delikátní rovnováhy mezi rozumem, racionalit­ou na straně jedné a citem, vírou a láskou na straně druhé

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jeden z nejvýznamn­ějších švédských spisovatel­ů Per Olov Enquist zemřel ve věku 85 let
FOTO PROFIMEDIA Jeden z nejvýznamn­ějších švédských spisovatel­ů Per Olov Enquist zemřel ve věku 85 let
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia