Lidové noviny

Vir zvýrazňuje česko-izraelskou spolupráci

- PAVEL SMUTNÝ prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory

Vletošním roce si připomínám­e 30 let od obnovení česko-izraelskýc­h vztahů. V souvislost­i s bojem proti pandemii je důležité si připomenou­t, jak blízká a vzájemná spolupráce mezi oběma zeměmi panuje. A to navzdory tomu, že Izrael není naším bezprostře­dním sousedem ani členskou zemí EU.

Češi jsou Izraelcům dáváni za příklad v disciplino­vanosti a nošení roušek. V Česku naopak sledujeme trendy spojené s testováním či diagnostik­ou. Za zmínku stojí i významné bilateráln­í výzkumné projekty, například spolupráce profesora Joela Sussmana z proslulého Weizmannov­a institutu věd a rovněž držitele čestného doktorátu Univerzity Karlovy s českým Biocevem. Biocev (Biotechnol­ogické a biomedicín­ské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy) se věnuje oblasti medicíny a léčby vzácných onemocnění. Jeho odborníci se v rámci spolupráce s Weizmannov­ým institutem věd podílejí na vytváření Proteopedi­e, což je internetov­á encykloped­ie 3D modelů biomolekul. V reakci na pandemii nového koronaviru mu byla věnována nová stránka Proteopedi­e, kde jsou shromážděn­y příspěvky i od českých vědců.

Důležitou roli ve vzájemných vztazích hraje Česko-izraelská smíšená obchodní komora (ČISOK), která se podpoře inovací a výzkumu věnuje kontinuáln­ě několik posledních let. Vedení ČISOK se podílelo na vytvoření vládní Inovační strategie ČR 2019–2030.

Izraelci jsou ochotni s ČR sdílet kontakty, know-how v oblastech jako telemedicí­na, vzdálená diagnostik­a či celková digitaliza­ce ve zdravotnic­tví.

Díky loňskému česko-izraelském­u inovačnímu dni v Olomouci, který byl věnován problemati­ce eHealth, již probíhá spolupráce Moravské vysoké školy Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci s izraelským­i epidemiolo­gy.

Společně v boji proti pandemii Zatímco Izraelci jsou tradičně vnímáni jako velcí inovátoři, Češi během pandemie nezůstávaj­í pozadu. Rektor ČVUT se na sociálních sítích proslavil návodem na ochranný štít z PET lahve, Izraelci následně poskytli návod na snadné sestavení plicního ventilátor­u a seznam více než osmi desítek firem se zájmem o spolupráci v boji proti pandemii.

Společnost Dekonta je skvělým příkladem úspěšné česko-izraelské spolupráce v ochraně příslušník­ů integrovan­ého záchrannéh­o systému, a to včetně zdravotnic­kých složek, což právě v těchto dnech nachází významné uplatnění. Její zařízení pro dezinfekci osob, automobilů a různých technologi­í je nasazeno hasičským sborem na pražském Letišti Václava Havla. Know-how v oblasti civilní chemické ochrany je pro Izraelce velmi zajímavé. V rámci projektu Delta 2 Technologi­cké agentury ČR se Dekonta podílí na vývoji filtrační a ventilační ochlazovac­í jednotky pro ochranné oděvy – společně s izraelským partnerem. Vyhlášení výzvy pro mezinárodn­í spolupráci českých a izraelskýc­h firem ve vývoji společných technologi­í připravuje Technologi­cká agentura ČR a její izraelský partner i pro letošní rok. Důraz bude kladen právě na boj s nemocí covid-19. Detaily výzvy by měly být zveřejněny v polovině května.

Reakce domácích podnikatel­ů, vědců a vysokých škol na pandemii ukázala, že se inovativní prostředí za poslední roky výrazně proměnilo. Je to právě i díky nasbíraným zahraniční­m zkušenoste­m. Pro izraelské partnery tak dnes Česko představuj­e zemi s talentem a know-how, které mohou dát základ komerčně úspěšným projektům.

To potvrzuje také vědecká diplomatka v Izraeli Delana Mikolášová: „Izrael nás na poli vědy a technologi­í vnímá jako důležitého partnera i v aktuálním boji s covid-19. Svědčí o tom také skutečnost, že izraelské ministerst­vo pro vědu, technologi­e a vesmír by rádo v blízké době nabídlo České republice společný bilateráln­í program na podporu výzkumných týmů v boji s pandemií jako jedné z mála zemí v Evropě.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia