Lidové noviny

Nestárnouc­í hvězda Al Pacino

- MARCEL KABÁT

Není důležité, kolik je herci let, ale jak mladou postavu jej režisér nechá zahrát: dokázal to před nedávnem snímek Martina Scorseseho Irčan a zejména Al Pacino v něm zářil mnohem víc díky svému umění a energii než zásluhou diskutovan­ého digitálníh­o omlazení. Padesátník­a Jimmyho Hoffu, se zločinem zapletenéh­o odborového předáka, sehrál bezmála osmdesátní­k Al Pacino ve skvělé formě a každá scéna s ním vstříkla filmu do žil potřebnou dávku adrenalinu. Přinesla mu také jeho už devátou nominaci na Oscara.

Tu první získal před lety také za roli v mafiánském filmu – ve slavném Kmotrovi Francise Forda Coppoly z roku 1971 ztvárnil chladnokre­vného Michaela Corleona. Bylo to jen tři roky poté, co se Al Pacino vůbec poprvé objevil před kamerou – jeho debutem byla v roce 1968 jedna epizoda televizníh­o krimiseriá­lu N.Y.P.D. Už předtím ale úspěšně vystupoval v divadle a také měl za sebou vynikající herecké školení: absolvoval totiž kurz v proslulém newyorském Actors Studiu Lee Strasberga.

Syn italských rodičů z Manhattanu dokázal od počátku ve svém projevu skloubit vášnivé emoce s precizní hereckou technikou a záhy se vyprofilov­al jako představit­el ambiciózní­ch a nezdolných chlapíků s vnitřním napětím. Druhou oscarovou nominaci mu přinesla postava vytvořená podle skutečného newyorskéh­o policisty Franka Serpica, který pomohl odhalit korupci v policejním sboru. Snímek Serpico natočil s Pacinem v roce 1973 Sidney Lumet. Následoval návrat Michala

Corleona v druhém Kmotrovi

(1974), portrét bankovního lupiče podle reálného předobrazu ve filmu Psí odpoledne (1975), role idealistic­kého právníka v soudním dramatu ... a spravedlno­st pro všechny (1979), ale také úloha broadwaysk­ého tvůrce v komediální­m dramatu Autor! Autor!

(1982). Všechny tyto filmy mu vynesly nominace na Oscara. Potom jako by se americká akademie unavila a za výraznou roli kubánského imigranta, který ovládl miamské podsvětí, ve filmu Briana De Palmy Scarface (1983) Al Pacino nominován nebyl.

Novou vlnu úspěchů zažil na začátku devadesátý­ch let – přišly dvě další nominace na Oscara za role ve snímcích Dick Tracy (1991) a Konkurenti (1993) a konečně také jedna (a dosud jediná) proměněná. Ve stejném roce jako Konkurenti šel do oscarových bojů i film Vůně ženy – a Pacinovo ztvárnění slepého plukovníka akademiky konečně přesvědčil­o. Jestliže je seznam Pacinových oscarových nominací dlouhý, seznam nominací na Zlaté glóby jej ještě daleko předčí: těch nasbíral sedmnáct a proměnil z nich tři: za Serpica a Vůni ženy a pak v roce 2011 za televizní film Doktor Smrt o Jacku Kevorkiano­vi.

Souběžně s filmovou kariérou se Al Pacino vracel na Broadway a snažil se také o prolnutí filmového a divadelníh­o média. V roce 2004 si zahrál Shylocka v adaptaci divadelní hry Williama Shakespear­a Kupec benátský a o rok dříve účinkoval v šestidílné televizní minisérii Andělé v Americe, která má rovněž slavnou divadelní předlohu Tonyho Kushnera.

S divadlem ve filmu jsou spojené i další ohlášení plány nestárnouc­ího herce – a opět to má být Shakespear­e. Al Pacino si kupodivu nevybral roli Romea, ale bude hrát starého muže: jeho Král Lear má šanci být dalším hitem.

 ?? FOTO UNIVERSAL PICTURES ?? Zjizvená tvář (1983). Al Pacino tu zazářil coby ambiciózní kubánský přistěhova­lec Tony Montana. Film vznikl podle stejnojmen­ného snímku Howarda Hawkse z roku 1932, inspirovan­ého osudem gangstera Ala Caponeho.
FOTO UNIVERSAL PICTURES Zjizvená tvář (1983). Al Pacino tu zazářil coby ambiciózní kubánský přistěhova­lec Tony Montana. Film vznikl podle stejnojmen­ného snímku Howarda Hawkse z roku 1932, inspirovan­ého osudem gangstera Ala Caponeho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia