Lidové noviny

Belindo, smutňáku...

-

Tento týden si připomínám­e 75. výročí ukončení druhé světové války, což znamená, že pamětníků, kteří byli dospělí nebo aspoň na prahu dospělosti, je hrstka. Poválečné generace se musí spolehnout na historické prameny, pokud je mají k dispozici a pokud se k nim dostanou v nezkreslen­é podobě. V tomto směru pak umělecké dílo nabízí přímo ďábelské možnosti. Komunistic­ký režim po celou dobu své vlády chrlil oslavné filmy, televizní inscenace i divadelní hry, které vynášely do nebes pouze hrdinství sovětského lidu, nic jiného neexistova­lo, Amerika zřejmě do války nevstoupil­a a odbojáři byli jen komunisté.

Myslím si, že snímek Jindřicha Poláka Nebeští jezdci, který šel do kin v roce 1968, aby vzápětí zmizel na dlouhá léta v trezoru, musel zapůsobit jako blesk z čistého nebe. Ti, kdož znali umlčovanou pravdu, zírali, a ti, kdo ji umlčovali, museli být vzteky sinalí. Přiznávám, že tento film o českoslove­nských letcích ve Velké Británii mě upřímně dojímá při každém dalším zhlédnutí. Chce si mi řvát, když vidím Jiřího Hrzána v roli Prcka, jak tahá zpod kavalce kňučícího kokra Belindu, která s ním čeká na návrat ztracené stíhačky, a stejně tak, když říká, jak se těší na to, co bude po válce, jak se jim budou stavět slavobrány.

Ten film je tak autentický a emotivní, nebojí se patosu, umí s ním zacházet přesně tak, aby vyniklo neokázalé hrdinství mladých kluků, kteří z čistého idealismu, z vlastenect­ví a touhy po svobodě nasadili své životy, aby zabránili zlu. Pomohli nejenom Britům, ale i celé Evropě. A co udělala jejich vlast, za kterou tak odvážně bojovali? Zavřela je do kriminálu, zničila a zašlapala do země, čímž spáchala jedno z největších svinstev v našich dějinách. A vlastně mě štve i to, že běžný Brit už nemá tušení, že českoslove­nští, ale také polští letci toho pro jejich zemi tolik vykonali, od pádu železné opony se na nás stejně dívají skrz prsty, na Poláky ještě víc.

A pak je tu další aspekt, který by si měli uvědomit ti, kdo demagogick­y vyřvávají, že si nevážíme obětí sovětských vojáků ve válce s nacismem. To je jen další lež, nikdo tyto oběti nezpochybň­uje, ale to čtyřicetil­eté propagandi­stické masírování o hrdinné Rudé armádě prostě všem lezlo krkem, zvlášť když se o hrdinství těch, kdo neměli na prsou rudou hvězdu, nesmělo ani pípnout. Sami si nasekali, abychom zacitovali klasika Gogola, jednostran­ný a lživý výklad historie přispěl k tomu, že není žádná zvláštní chuť oslavovat Rudoarmějc­e, zvlášť když víme, jak to bylo s Pražským povstáním a kam nás mocenská politika SSSR pod roce 1948 zavlekla. A s tím souvisí i to, že banální bronzový panák v Dejvicích není žádný válečný památník sovětským vojákům, kterých je po celém Česku spousta, ale pouze potvrzením nového ujařmění po pětatřicet­i letech. Tak je v lapidáriu. No a co?

A co udělala vlast, za kterou letci tak odvážně bojovali? Zavřela je do kriminálu, zničila a zašlapala do země, čímž spáchala jedno z největších svinstev v našich dějinách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia