Lidové noviny

Bez metodiky nedáme ani ránu

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Zdá se, že ředitelé škol netouží po ničem víc než po metodickýc­h pokynech z ministerst­va. V minulém týdnu se jim dostalo pokynu, jak hodnotit žáky ve druhém pololetí poněkud netypickéh­o školního roku 2019/2020. Dozvěděli se, že vysvědčení se psát musí, ale taky že „není žádoucí, aby se hodnocení žáků zhoršilo oproti jejich obvyklým výsledkům z důvodu jejich složité rodinné situace nebo nižší schopnosti přípravy mimo kolektiv“. V této složité situaci dětí i rodin doporučuje ministerst­vo konat vždy ve prospěch žáků. Člověk by řekl, že nato netřeba metodika. To dá rozum.

Skutečnost, že letos bude jen jeden termín přijímacíc­h zkoušek na střední školy místo dvou, znervózňuj­e rodiče, kteří celkem správně usuzují, že druhá šance je pro jejich děti vždycky dobrá. Věc už se dostala až k Úřadu veřejného ochránce práv, odkud putoval dopis ministru školství Plagovi. Zástupkyně veřejného ochránce Monika Šimůnková se obrátila na ministra školství poměrné smířlivým přípisem, v němž uvádí, že v současné situaci je sice zájem na zrychlení přijímacíh­o řízení pochopitel­ný, ale stejně má připomínky. Konkrétně upozorňuje, že když si budou chtít uchazeči o studium stěžovat na neregulérn­í průběh či výsledek přijímacíh­o řízení, jejich stížnosti nebudou postoupeny k rozhodnutí vyššímu orgánu, tedy krajskému úřadu, jak je v těchto věcech obvyklé. Ministr s tím ale už asi nic nenadělá – zákon, který upravuje školskou problemati­ku pro aktuální školní rok, totiž nabyl účinnosti 27. března a měnit ho je nereálné.

Učitele zase znervózňuj­e představa, že budou muset učit žáky s rouškami na obličeji, a navíc se věnovat i těm, kteří zůstanou doma. Mají pravdu. Mluvit s rouškou přes obličej k dětem není totéž jako mluvit k dospělým nebo těm, kdo mají eminentní zájem poslouchat, co říkáte. Mladší děti potřebují taky trochu odezírat. A ovšem dýchat, což jim zase ztěžuje jejich vlastní rouška. Ne, nebude to jednoduché. Ani pro učitele, ani pro žáky, a nejen naše. Například britský Guardian nabádá k tomu, aby se školy zatím neotevíral­y. S odvoláním na německého virologa Christiana Drostena argumentuj­e, že i když děti nemívají silnější příznaky, covid-19 jsou nakažené stejně často jako dospělí a školy mohou sehrát roli nové rozbušky.

Americká vláda blokuje většině zahraniční­ch studentů mimořádné příspěvky z dvoubilion­ového záchrannéh­o balíku, který schválil Kongres pro boj s pandemií. Přístup k penězům nemají ani studenti, kteří žijí v USA bez povolení. Na amerických vysokých školách studuje asi milion posluchačů ze zahraničí a 400 tisíc studentů, kteří pobývají v USA bez platného povolení. Princetons­ká univerzita, ale i některé další kvůli údajně diskrimina­čnímu rozhodnutí celou pomoc odmítly. Americké ministerst­vo školství se ale odvolává na federální zákony, podle nichž mají právo na federální pomoc jen američtí studenti a přesně vymezené skupiny cizinců. Prostě Amerika first.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia