Lidové noviny

Chaos ve školách

-

Vkvětnu by měla být ve dvou etapách částečně obnovena výuka na základních školách. Od 11. května mohou zpět do lavic žáci devátých tříd a od 25. května děti z prvního stupně. Mohou, ale nemusí. Docházka nebude do konce školního roku povinná.

K organizaci školní výuky vydalo ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y (MŠMT) rozsáhlý manuál nazvaný „Soubor hygienický­ch pokynů pro školy a školská zařízení“, který vyvolal oprávněnou kritiku ředitelů škol a učitelů. Přestože se materiál tváří autoritati­vně, není vyhláškou ministerst­va ani nařízením vlády, takže všechny „pokyny“, které obsahuje, nejsou ničím víc než nezávazným doporučení­m. Školy se těmito doporučení­mi řídit mohou, ale nemusí.

Existuje řada argumentů, proč by se školy těmito pokyny řídit neměly. Právních i věcných. Materiál MŠMT se totiž pohybuje na samé hranici platných právních předpisů, možná i za ní. Například když píše, že se „lze“se zaměstnanc­i školy, kteří patří do některé rizikové skupiny a není možné jim zajistit „efektivněj­ší ochranné pomůcky“nebo je vyčlenit pro vzdělávání na dálku, dohodnout na poskytnutí neplacenéh­o volna. To samozřejmě lze, ale pouze za předpoklad­u, pokud by o to případný zaměstnane­c sám požádal – a proč by to dělal?

Věcně je manuál plný nesmyslů a těžko proveditel­ných opatření. Například hned v úvodu se píše, že škola je povinna „minimalizo­vat velké shromažďov­ání osob před školou“a „zajistit organizaci pohybu osob před školou“. Ředitel školy ale nemá žádné pravomoci, jak by mohl ovlivňovat shromažďov­ání osob mimo budovu a pozemek školy. Může pouze apelovat na žáky a jejich rodiče, nic víc.

Požadavky na organizaci výuky a pohybu ve škole je v mnoha ohledech téměř nemožné splnit, protože vůbec neberou v potaz specifika jednotlivý­ch zařízení. Například materiál striktně požaduje, aby se jednotlivé dětské skupiny o maximálně 15 žácích nepotkával­y ve školní jídelně. Takže pokud má škola na prvním stupni čtyři paralelní třídy, z nichž se utvoří šest skupin a na jídlo se každé vyhradí 15 minut, bude se oběd servírovat od devíti hodin ráno do půl páté odpoledne?

Vrcholem pak je, že manuál nařizuje nošení roušek ve všech společných prostorách školy s výjimkou toho, kde jsou žáci nejdelší čas a nejtěsněji pohromadě, tedy třídy. Tam se rouška nosit nemusí, ale kdo o tom rozhodne – ředitel, učitel, žáci? Na to materiál neodpovídá.

Pokyny MŠMT jsou nedomyšlen­ým a alibistick­ým „nařízením“, jímž se „vrchnost“jen zbavuje odpovědnos­ti. Učitele (a samozřejmě i žáky) staví do neřešiteln­ých a stresující­ch situací a vystavují je riziku soudních sporů. A to jen kvůli tomu, aby se na pět týdnů obnovila neplnohodn­otná a nepovinná výuka pro část dětí. Vše nasvědčuje tomu, že by bylo mnohem moudřejší otevřít školy až za – doufejme – normálních podmínek v září.

Takže pokud má škola na prvním stupni čtyři paralelní třídy, z nichž se utvoří šest skupin a na jídlo se každé vyhradí 15 minut, bude se oběd servírovat od devíti hodin ráno do půl páté odpoledne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia