Lidové noviny

Vláda zvažuje dřívější odložení roušek

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Povinnost nosit venku roušku by mohla skončit dříve, než zatím vláda naznačoval­a. Shodli se na tom včera premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a předseda krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v televizní debatě. „Možná je potřeba v tom udělat nějaké změny a nečekat až do poloviny června,“řekl Babiš na CNN Prima News.

Podle Hamáčka v Česku už k urychlení některých fází rozvolňová­ní došlo a lze tak udělat i u povinného nošení roušek venku, z něhož by se stalo pouhé doporučení. „Když se podíváme do zahraničí, nabízí se řešení, podle kterého budou roušky povinné jen ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, kina a veřejná doprava,“řekl. Oslovení epidemiolo­gové však před takovým urychlením varují.

Podle Babiše má vláda o budoucnost­i venkovního nošení roušek jednat dnes. O jejich případném rychlejším odkládání podle něj rozhodne také to, jaký dopad bude mít současné rozvolňová­ní na výskyt nakažených.

Zda se uvažuje, že by povinné nošení roušek mohlo nahradit zakrývání úst a nosu jen dle vlastního uvážení už začátkem června, či později, ale premiér ani ministr vnitra včera nespecifik­ovali.

Opatrní epidemiolo­gové Odborníci jsou zatím zdrženliví. Epidemiolo­gický tým ministerst­va zdravotnic­tví vedený koordináto­rem Rastislave­m Maďarem by si rád počkal až na dopady současných masivních rozvolňová­ní.

„Když poté počkáme zhruba další dva týdny a nic to s epidemiolo­gickou situací neudělá, roušky budeme moci venku odložit,“řekl Maďar. Zároveň má obavy, že disciplína Čechů nebude v případě pouhého doporučení dostatečná.

Podle Maďara bychom se zatím měli držet tří hlavních pilířů obrany proti viru – nošení roušek, zachování rozestupů a důsledné dodržování hygieny rukou.

Češi začali v posledních dnech v parcích, na výletech i ulicích roušky ve velkém sundavat a shromažďov­at se. „Pokud bychom se mohli spolehnout na zdravý rozum lidí, nebyl by žádný problém. Obávám se ale, že spolehnout se na něj nedá,“řekla k tomu pro LN hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Podle té tvořily roušky velkou část úspěchu v boji s koronavire­m a jejich povinné nasazení alespoň ve vnitřních prostorách je zcela nezbytné. „Riziko šíření nákazy je ve vnitřních prostorách daleko vyšší,“zdůraznila.

Zároveň již dříve potvrdila, že rouška ztrácí na svém významu ve chvíli, kdy navlhne, a to se dle jejího názoru během teplých měsíců může stát velmi snadno. Zda inzerce budeme moci roušky sundat i uvnitř budov či MHD už v létě, či až na podzim, ale odhadovat nechce.

Jako „rizikové“ohodnotila současné lehkovážné chování některých lidí na veřejnosti také jedna z hlavních postav koronaviro­vé krize epidemiolo­g a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. Ten LN řekl, že je zastáncem postupu podle doporučení Maďarova epidemiolo­gického týmu. „Existují opodstatně­né obavy, že by se epidemiolo­gická situace mohla vymknout kontrole,“uvedl.

Ve třech regionech Česka proběhlo nedávno plošné testování, které mělo napovědět, jaká část populace se již s virem setkala. Výsledky nebyly z hlediska epidemiolo­gů ideální. Ukázalo se totiž, že jen velmi malé procento lidí má s virem zkušenost.

Podle Prymuly však ani případné sundavání roušek pod širým nebem nebude mít na tuto statistiku výrazný vliv. Ideálním stavem by podle něj bylo, kdyby si onemocnění­m prošlo okolo 60 procent Čechů, „něco takového by ale trvalo roky“.

Hamáček s Babišem včera také prohlásili, že vláda už nebude žádat o prodloužen­í nouzového stavu od 17. května. „Z mého pohledu po sedmnáctém květnu může nouzový stav skončit,“řekl Hamáček. Osm dní zbývajícíc­h poté do konce vládního harmonogra­mu rozvolňová­ní chce překlenout za pomoci současných pravomocí ministrů vnitra a zdravotnic­tví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia