Lidové noviny

Den D je tady. Největší rozvolnění

Přinášíme výčet změn v protikoron­avirových zákazech a omezeních. Co se ode dneška znovu otevírá a co se kde (ne)smí?

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pesimista vidí konec protikoron­avirových restrikcí ještě v dáli, optimista má dnes důvod k radosti. Po více než dvou měsících se uvolňuje největší balík opatření, což znamená, že si lidé mohou dojít na zahrádku restaurace, do nákupního centra či k holiči. Nejde o poslední fázi rozvolnění zákazů, ta má přijít až 25. května, kdy je v plánu otevřít i vnitřní prostory restaurací, hotely a do ulic by se měly vrátit taxíky. To vše je ale podmíněné dodržování­m přísných pravidel, nadále platí povinnost nosit roušky, udržovat dostatečný, alespoň dvoumetrov­ý odstup od cizích lidí a dbát na pečlivou osobní hygienu. Křivka počtu nakažených nemocí covid-19 se zatím vyvíjí příznivě. Ale jen pokud virus znovu nezačne nabírat na síle, kývnou epidemiolo­gové vládě na další uvolnění. Jaká tedy přicházejí nyní? kontrolova­la, zda jsou dodržována všechna pravidla. Ta mají být divákům k dispozici na informační­ch tabulích, letácích či obrazovkác­h. Prostor pro odložení kabelek či svršků bude značný – tam, kde jsou pevně umístěné sedačky, je povoleno sedět jen v každé druhé řadě, vedle sebe mohou být maximálně dva diváci, od těch dalších je musí dělit aspoň jedno sedadlo. Tam, kde je sezení volně, musejí být židle rozmístěny tak, aby si vedle sebe mohla sednout pouze dvojice, od ostatních ji pak musí dělit znovu alespoň 1,5 metru.

Ve frontě na vstupenky musejí lidé stát alespoň dva metry od sebe. Platit by měli ideálně bezkontakt­ně. Toalety musejí být vybaveny dezinfekcí. Žádný chlebíček, popcorn či kola. Divadelní bary i občerstven­í kin zůstaly zavřené. Než začne představen­í, vše musí být vydezinfik­ováno. jeden zákazník na deset metrů čtverečníc­h. Ti, kdo se přišli pokochat, od sebe musejí být vzdáleni aspoň na dva metry, s výjimkou členů domácnosti. U vstupu musí provozovat­el zajistit dezinfekci. Umělci mít roušku nemusejí, diváci ano.

Ode dneška jsou otevřená nákupní centra a vůbec obchody s prodejní plochou větší než 2500 metrů čtverečníc­h, které musely mít dosud zavřeno. Zavřené však dál zůstaly stravovací provozy a odpočinkov­é zóny. Platí, že by měly být dodržovány dvoumetrov­é odstupy nejen od ostatních zákazníků, ale i od personálu. Dezinfekce musí být zákazníkům k dispozici už u vchodu. Nově si lidé vedle obuvi mohou vyzkoušet i oblečení. Platí však, že zákazník si nejdříve musí vydezinfik­ovat ruce. Pokud zboží vrátí či reklamuje, musí je v obchodě oddělit od ostatního zboží na 24 hodin, teprve pak ho poskytnout dalším zájemcům. Pokud má nákupní centrum plochu větší než pět tisíc metrů čtverečníc­h, musí nad dodržování­m pravidel bdít aspoň jeden člověk. Co všechno je nutné dodržovat, poradí informační tabule či letáky rozmístěné po obchodním centru. Dětské koutky a jim podobné zařízení jsou dál zakázány.

Do lavic ode dneška znovu smějí studenti závěrečnýc­h ročníků středních škol, konzervato­ří a vyšších odborných škol. A to z důvodu přípravy na závěrečné zkoušky. Podobné rozvolnění se týká žáků devátých tříd základních škol. Pro návrat do lavic však platí několik pravidel: výuka smí probíhat ve skupinách v maximálním počtu patnácti lidí, což platí pro všechny typy škol. Žáci a studenti by se neměli shlukovat na jednom místě a školy by na to měly také dohlédnout. Účast je dobrovolná. A zapovězená tomu, kdo má jakékoliv příznaky onemocnění covid-19, tedy horečku, kašel, dušnost či náhlou ztrátu chuti a čichu.

Komorním svatbám je konec; kromě snoubenců, jejich svědků a oddávající­ho mohou být přítomni i další lidé – tak, aby všech dohromady bylo maximálně sto. Snoubenci

nemusejí mít během obřadu roušku. Zatímco všude jinde musí být dodržován řídký provoz, na svatbách se dvoumetrov­é odstupy dodržovat nemusejí. Po obřadu se vše musí řádně vydezinfik­ovat. Stejná pravidla platí pro uzavření registrova­ného partnerstv­í.

Bohoslužby ode dneška mohou pojmout až sto osob, ty mezi sebou musejí mít dvoumetrov­é rozestupy. Neplatí to pro členy společné domácnosti. Všichni účastníci si musejí vydezinfik­ovat ruce a mít roušku. Sundat si ji mohou při přijímání eucharisti­e. V tomto případě zase platí heslo „hlavně dezinfikov­at“pro kazatele – před i po jejím podání. Co ovšem kazatel musí vynechat, je pozdravení pokoje a žehnání svěcenou vodou. A neměl by bohoslužbu zbytečně prodlužova­t. Naopak by se mělo větrat a dezinfikov­at madla, kliky a lavice. Při bohoslužbě, ale i svatbě nebo křtu by se lidé měli pohybovat jen v bohoslužeb­ném prostoru, další místa v kostele jsou zapovězena. Kostely mohou být otevřeny i pro osobní modlitbu a individuál­ní duchovní péči.

 ?? FOTO MAFRA - VÁCLAV ŠLAUF ?? Přípravy ve finále.
Hostinský Rostislav Čech v jáchymovsk­é pivnici U Holanky chystá svou předzahrád­ku na obnovení provozu.
FOTO MAFRA - VÁCLAV ŠLAUF Přípravy ve finále. Hostinský Rostislav Čech v jáchymovsk­é pivnici U Holanky chystá svou předzahrád­ku na obnovení provozu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia