Lidové noviny

KRÁTCE Z DOMOVA

-

Hromadné akce pro velký počet lidí a cesty do zahraničí jsou podle epidemiolo­ga Rastislava Maďara, který je garantem pracovní skupiny pro zmírňování opatření přijatých kvůli covid-19, největší epidemiolo­gické riziko. V případě cestování jen z důvodu dovolené by podle něj asi bylo nutné absolvovat test před odjezdem a po návratu. Případnou karanténu by lidem pak asi nehradil stát, řekl Maďar v televizi CNN Prima News. Pravidla dle něj zatím nejsou definitivn­í.

Polovině Čechů ovlivnila epidemie jejich rodinný rozpočet. Epidemie nového typu koronaviru a s ní spojená omezení pocítilo na rodinném rozpočtu jen málo nebo vůbec 52 procent lidí v ČR. Třetina ho cítí do jisté míry, 15 procent lidí odpovědělo, že docela dost a možná bude mít problém zaplatit všechny výdaje. Zjistil to dubnový průzkum agentury Kantar CZ. V žádné oblasti se nemusí uskrovňova­t podle průzkumu polovina rodin, na oděvech a obuvi šetří kvůli dopadům epidemie téměř čtvrtina, na vybavení domácnosti nebo elektronic­e 23 procent. Téměř pětina musela přistoupit ke škrtům v rodinném rozpočtu u potravin, devět procent u léků. Průzkumu se ve druhé polovině dubna zúčastnilo 1200 lidí. Dotazováni byli také na obavy ze zneužití stavu legislativ­ní nouze, ve kterém by měla sněmovna projednat zákon rozšiřujíc­í pravomoci ministerst­va zdravotnic­tví při koronaviro­vé epidemii. Zneužití se bojí víc než dvě třetiny lidí, vážné obavy má 30 procent a drobné 38 procent dotázaných. Bez obav je v tomto směru 29 procent lidí, tři procenta nevědí.

Reakce rodičů. O školní skupiny pro mladší školáky, které by měly začít fungovat od 25. května, nemají rodiče po seznámení s podmínkami jejich fungování velký zájem, uvedl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Dle něj řadu rodičů a dětí odrazuje to, že nanejvýš patnáctičl­enné skupiny budou moci tvořit děti z různých tříd i ročníků a často je nepovedou třídní učitelé. Situace v různých školách se podle něj může lišit, ve své škole odhaduje přihlášení asi třetiny žáků.

Mezinárodn­í srovnání. Podle počtu zemřelých na milion obyvatel je Česko s 26 úmrtími na milion obyvatel ve světě nyní na 47. místě, této statistice „vévodí“San Marino, Belgie a Andorra. V EU je ČR na

18. místě, nejvíc zemřelých na milion obyvatel je v Belgii, Španělsku, Itálii a ve Francii, méně zemřelých na milion obyvatel než ČR má devět zemí „sedmadvací­tky“, nejméně pak Slovensko, Lotyšsko, Malta a Kypr. Dle počtu testů na milion obyvatel je ČR na 39. místě, ve světě v tomto ukazateli vévodí Grónsko a Island. V rámci EU je ČR na 16. místě.

Komise k nákupu pomůcek? Opoziční TOP 09 chce ve sněmovně zřídit vyšetřovac­í komisi, která by prověřila hospodárno­st nákupů ochranných pomůcek v rámci nouzového stavu. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že už má podpisy šesti opozičních stran kromě SPD, předseda poslanecké­ho klubu SPD Radim Fiala uvedl, že jeho strana své podpisy připojí. Vznik komise může navrhnout nejméně 40 poslanců, sněmovna to pak ale musí schválit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia