Lidové noviny

Vyzrazení napáchalo škody

- MARTIN SHABU

PRAHA Cílený únik informace do médií o příjezdu důstojníka ruské tajné služby FSB do Prahy skrz anonym mohl vést k tlaku na politiky, kteří jsou Moskvě trnem v oku. Myslí si to František Bublan, někdejší ministr vnitra, který v letech 2001 až 2004 také vedl Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědku.

Policejní ochranku kvůli informaci o příletu podezřeléh­o Rusa do Prahy nyní mají pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný (ODS) a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „Ti tři politici znejistili, protože se mohou bát, že se jim něco stane. Jde o psychický nátlak. Dopadá to i na veřejnost. Lidé si řeknou, že když se vůči Rusku budeme nějak chovat, kdoví co se nám může stát. Vyvolá to strach,“řekl LN František Bublan, bývalý ředitel ÚZSI a exministr vnitra.

Spíš než likvidaci nepohodlný­ch politiků považuje za reálné, že v případu, o kterém jako první informoval 27. dubna týdeník Respekt v článku nazvaném Muž s ricinem, jde o snahu otestovat náladu české společnost­i. „Něco takového se vypustí a to pak vyvolá reakci na sociálních sítích a ve veřejnosti. Rusové si z toho mohou vydedukova­t, jak je společnost rozložená a co ještě snese. To dnes hraje velkou roli,“uvedl Bublan.

Za pravdu mu nepřímo dal i jeho nástupce v čele ÚZSI Karel Randák. I podle jeho odhadu mohla akce s ruským zpravodajs­kým důstojníke­m v Praze sledovat jiný cíl. „Dovedu si představit milion jiných scénářů. Takový člověk k nám skutečně přijel, plánovitě to bylo vyzrazeno – a mezitím sem přijel někdo jiný v téměř stejné době. Pozornost se upoutala jedním směrem, a tak si ten druhý mohl dělat, co chtěl,“řekl LN Randák, který se zároveň zastal Bezpečnost­ní informační služby (BIS), jež minulý týden podala trestní oznámení kvůli úniku informací z tohoto citlivého případu.

Vyzrazení informace o příletu agenta se zpravodajs­kým krytím do médií výrazně omezilo možnost zjistit, co bylo jeho úkolem. „Rád bych se zastal BIS. To zveřejnění případu napáchalo neuvěřitel­né škody. Pokud totiž o cizím zpravodajc­i opravdu věděla, mohla ho sledovat, rozkrýt jeho stykovou bázi, tedy s kým bude komunikova­t. Takto je to všechno pryč,“řekl Randák. Zároveň dle exředitele rozvědky není nepředstav­itelné ani to, že by si Rusové dovolili provést likvidaci nepohodlný­ch politiků na Západě. „Rusy bych v žádném případě nepodceňov­al. Jsou ve stavu, že si mohou dovolit téměř cokoli,“řekl s odkazem na anexi Krymu, který Moskvě prošel bez výrazných globálních dopadů.

Stejně zajímavé, jako je pátrání po motivu příletu muže s údajně „toxickým“kufrem, je teď sledovat, co se bude dít dál. Jako první se nabízí okamžité zatčení. To ale není tak jednoduché. Jde-li o diplomata, který je v Česku akreditova­ný u ministerst­va zahraniční­ch věcí, chrání jej vídeňská úmluva o diplomatic­kých výsadách a imunitách. Díky nim nesmí být diplomat stíhán, natož zatčen cizím státem. Jedinou možností je prohlásit ho za persona non grata. To se oficiálně sdělí protější straně. Ve lhůtě, jež se počítá v hodinách, pak dotyčný musí zemi opustit.

Někdejší šéfové tajných služeb, které LN oslovily, vnímají kauzu „Rus s ricinem v Praze“rezervovan­ě. Exředitel rozvědky František Bublan soudí, že jde o provokaci, jež má jiný cíl, své rozpaky neskrývá ani Karel Randák, který se zároveň zastal Bezpečnost­ní informační služby.

Nedotknute­lnost ambasády Jednodušší variantou by bylo, pokud by u sebe měl pouze diplomatic­ký pas, avšak akreditaci u české diplomacie ne. V takovém případě by mohl být agent zatčen, stíhán či soudně vyhoštěn. To by však předpoklád­alo, že bude získán důkaz jeho trestné činnosti. A to se zjevně dosud nestalo. Stále není potvrzeno, že Rus u sebe jedy – přesněji ricin a saxitoxin – při příjezdu do Prahy opravdu měl. To může souviset s jinou diplomatic­kou výsadou, a sice ochranou diplomatic­kých zavazadel. Pokud je ke kufru vystaven průvodní dopis a je-li opatřen pečetí s výsostnými znaky cizího státu, nelze ho podle mezinárodn­ích úmluv otevřít.

Ruský zpravodajs­ký důstojník nyní může využívat i nedotknute­lnosti a diplomatic­ké ochrany ruské ambasády v Praze, kam nesmí policie bez souhlasu vstoupit. „Při nějakém vhodném okamžiku pak může vyklouznou­t a odjet třeba do Německa,“naznačil zdroj LN.

Stále není potvrzeno, že Rus u sebe jedy – přesněji ricin a saxitoxin – při příjezdu do Prahy opravdu měl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia