Lidové noviny

Sbírku na evropskou vakcínu halí mlha

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Nad miliardami, jež až dosud získala Evropská komise (EK) prostředni­ctvím dárcovské konference na vývoj vakcíny a léků proti nemoci covid-19, se vznášejí otazníky. Vyvolávají je zejména panující nejasnosti kolem správy, distribuce a objemu vybraných peněz. Je to i důvod, proč se velké farmaceuti­cké firmy do společného podniku s EK zatím příliš nehrnou. Spíš vyčkávají a dělají si dál vlastní výzkum.

„Dárcovská konference uspořádaná Evropskou komisí je jistě přínosná, důležité však také je, kam a do čeho suma vybraných financí zamíří a jak budou dále využity,“řekl LN Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu (AIFP). Evropská komise přislíbila, že detaily k čerpaní peněz zveřejní během několika týdnů.

Registraci a správu závazků učiněných vládami států i soukromými firmami má na starost unijní exekutiva. Až dosud od dárců získala příslib 7,4 miliardy eur (asi 205 miliard korun), sbírka je otevřená do konce května. K dárcovské akci společně vyzvaly Evropská komise, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Saúdská Arábie, Norsko, Španělsko a Spojené království. Vedle jednotlivý­ch zemí a organizací hrají v projektu klíčovou roli i nadace, zejména Nadace Billa a Melindy Gatesových těžící z peněz spoluzakla­datele společnost­i Microsoft, filantropa a jednoho z nejbohatší­ch lidí planety. Milion eur věnovala i zpěvačka Madonna. Iniciativa zareagoval­a na výzvu Světové zdravotnic­ké organizace (WHO).

„Chápu, že všechny týmy na světě závodí, kdo přijde s vakcínou jako první. Jsem však rád, že EU vyvolala celosvětov­ou sbírku, jejímž cílem je takový výzkum podpořit společně. Doufám, že obrovská suma, jež se dosud vybrala, bude mít brzo velmi konkrétní výsledky,“řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO), jenž za Česko přislíbil 750 tisíc eur (20 milionů korun). Pomocnou ruku podal i soukromý sektor, přes půl miliardy korun slíbila věnovat česká společnost Avast. „Doufáme, že se přidají i další,“řekla LN Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitost­i.

Z vybraných peněz se mají hradit náklady na testování, léčbu onemocnění covid-19 a na vývoj vakcíny, největší díl z úhrnné sumy ukrojí hledání léku a vakcíny. Cílem je rovněž zajistit, aby se pomoc dostala i do nejchudšíc­h zemí světa.

Přestože dárcovská konference zatím operovala s částkou přesahujíc­í sedm miliard eur, uvedená suma nepřestavu­je vybranou hotovost a už vůbec nejde o „nové“peníze. Jednotlivé státy totiž mohly do příspěvků oznámených v rámci konference zahrnout i ty peníze, které už na vývoj vakcíny či léků věnovaly od sklonku ledna. Není tak jasné, kolik nových peněz se ve finále podaří vybrat a jak úspěšná akce nakonec bude. Zmatky panují kupříkladu ve Francii, kde podle vlivného magazínu Politico nejsou tamní politici s to říct, odkud peníze pocházejí a kam půjdou.

Předběžný scénář

Evropská komise sama žádné platby neobdrží. Peníze zamíří do tří prioritníc­h oblastí, takzvaných partnerstv­í – projekty podporovan­é EK, vládami a neziskovým sektorem pak propojí klíčové hráče, a to od výzkumu až po výrobu a uplatnění. V „partnerstv­í“zastřešují­cím oblast vakcín by eura měla plynout přes mezinárodn­í organizaci GAVI (Globální aliance pro očkování a imunizaci), jejímž cílem je zajištění spravedliv­ého přístupu k očkování pro děti žijící v rozvojovýc­h zemích. Hlavním mecenášem GAVI je právě nadace Gatesových; sponzory jsou i Světová banka, UNICEF či WHO. Největší balík peněz, jednu miliardu eur, slíbilo Norsko. Další organizací, jež bude dárcovské příspěvky na hledání vakcíny spravovat, je CEPI (Koalice pro inovace v připraveno­sti na epidemie). Té český Avast přislíbil zhruba 200 milionů korun. Rovněž za CEPI stojí Bill Gates (na snímku).

Druhým tzv. partnerstv­ím, těžícím, do kterého peníze ze sbírky poputují, je oblast léčby. Finančními správci by zde měly být program Therapeuti­cs Accelerato­r, rovněž podporovan­ý Nadací Billa a Melindy Gatesových, a nezisková mezinárodn­í organizace UNITAID. Kupříkladu Avast sem hodlá přispět částkou zhruba 300 milionů korun.

Poslední díl z miliardové­ho „koláče“bude určen na diagnostik­u, spravovat jej mají organizace FIND (Foundation for Innovative New Diagnostic­s) a The Global Fund for diagnostic­s deployment.

Také v nich figurují filantropo­vé manželé Gatesovi.

Právě Bill Gates se v posledních týdnech stal terčem ruské propagandy, jež ho označuje za strůjce pandemie. Hoaxy, jejichž tématem je Gates, se šíří na online platformác­h YouTube, Twitter a Facebook, upozornil list The New York Times. Gates pomluvy nijak nekomentov­al, slyšet se však nechala Mark Suzmanová, šéfka nadace manželů Gatesových. „Je znepokojiv­é, že lidé šíří dezinforma­ce ve chvíli, kdy bychom se všichni měli snažit hledat cesty ke vzájemné spolupráci a záchraně životů,“uvedla.

Farmaceuti­čtí obři zatím v dárcovské iniciativě nefigurují, spolupráce se prý však nestraní. „Vývoj, výroba a uvedení nové vakcíny na trh je komplikova­ná a dlouhodobá záležitost, která často vyžaduje spolupráci mezi výzkumnými centry, farmaceuti­ckými společnost­mi a dalšími organizace­mi,“řekl LN šéf AIFP Dvořáček. V případě, že farmaceuti­cká firma kooperuje s výzkumným centrem, je celý proces smluvně ošetřen, je dbáno na ochranu duševního vlastnictv­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia