Lidové noviny

Němci se bouří proti omezením

S prvním uvolňování­m vzrostlo riziko předání nákazy. Zároveň se v mnoha městech opakovaly demonstrac­e lidí obávajícíc­h se omezování osobních svobod.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Tisíce občanů vyšly během uplynulého víkendu do ulic německých měst. Vyjádřili tak nesouhlas s kroky, které podnikla vláda proti dalšímu šíření koronaviro­vé infekce v zemi. Takováto shromážděn­í proběhla v řadě německých měst, například v Dortmundu, Mnichově, Kolíně nad Rýnem nebo Stuttgartu. Mnohde se ovšem neobešla bez potyček s policií, která na demonstrac­e dohlížela v souladu s platnými nařízeními o omezení počtu účastníků takovýchto akcí. Podle stále platných vyhlášek jsou nyní v Německu povoleny pouze demonstrac­e s maximálně padesáti účastníky, kteří musí mezi sebou zároveň dodržovat bezpečný odstup minimálně 1,5 metru. V opačném případě má policie právo takovýto mítink rozpustit.

Dějištěm největších střetů mezi odpůrci vlády a policií byla německá metropole. V Berlíně se odehrálo hned několik protikoron­avirových shromážděn­í, například na náměstí Alexanderp­latz či před historicko­u budovou německého Říšského sněmu. Policie v této souvislost­i zadržela několik desítek lidí, neboť akce nebyla předem řádně ohlášena.

V jiných německých městech, jako například ve Stuttgartu, se protesty odehrály bez incidentů. Tam úřady povolily shromážděn­í pro maximálně deset tisíc lidí. Mnozí z účastníků nesli cedule s nápisy „Svoboda“, „Odpor“,

„Ne velkému bratrovi“či „Všichni jsme národ“. Ve většině případů pocházeli svolavatel­é demonstrac­í z okruhu tak zvaných „říšských občanů“, kteří neuznávají autoritu německého státu a jeho úřadů, nebo se jednalo o stoupence nejrůznějš­ích konspiračn­ích teorií označující kroky, které Německo podniklo v boji proti šíření nemoci covid-19, jako škodlivé pro občanské svobody a jako nástroj vedoucí k nastolení údajně nikým nekontrolo­vané vlády „nového světového řádu“. Na mnoha místech Německa musela policie navíc oddělovat tyto skupiny od jejich odpůrců z řad levicových radikálů a anarchistů. K těmto protestům dochází v Německu stále častěji.

Děje se tak na pozadí postupného uvolňování původních omezení a návratu k normálnímu životu. Teprve minulou středu se dohodli premiéři šestnácti německých spolkových zemí se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou, že se celý proces výrazně urychlí. Předpoklád­á se například, že do konce května by mohly znovu otevřít restaurace a hotely.

Reprodukčn­í číslo na vzestupu Merkelová, která předtím kritizoval­a, že některé regiony postupují při uvolňování „příliš překotně“, nicméně prosadila pojistku pro případ, že by se počty nakažených měly znovu začít výrazně zvyšovat. Pokud by se v některém z německých okresů po dobu jednoho týdne vyskytlo padesát nových případů na 100 tisíc obyvatel, má být v dané lokalitě uvolňování pozastaven­o. Hodnota padesáti nových infekcí byla odvozena od průměrné hodnoty volných kapacit v nemocnicíc­h.

Od minulého týdne byla zmíněná kritická hodnota překročena ve třech okresech, takže původně dohodnuté rušení zákazů bylo pozdrženo o týden. Němečtí politici nepřestáva­jí apelovat na spoluobčan­y, aby byli i nadále disciplino­vaní. „Ještě to zdaleka nemáme za sebou,“ prohlásil například spolkový ministr zdravotnic­tví Jens Spahn.

Podobné varování přišlo od představit­elů Institutu Roberta Kocha (RKI), který soustavně mapuje situaci okolo rozsahu pandemie v Německu. V důsledku uvolňování posledních dní prý nastala situace, že tak zvané „reprodukčn­í číslo R“udávající, kolik dalších lidí může jeden infikovaný člověk nakazit, se během uplynulého víkendu v Německu po několika týdnech znovu přehouplo přes kritickou hodnotu 1. Podle zjištění RKI činilo v sobotu večer reprodukčn­í číslo 1,1. Ještě minulou středu, kdy bylo rozhodnuto o dalším uvolňování, činila jeho hodnota 0,65.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zrušte opatření! Lidé ve Stuttgartu stejně jako v jiných německých městech demonstrov­ali proti vládním omezením.
FOTO ČTK/AP Zrušte opatření! Lidé ve Stuttgartu stejně jako v jiných německých městech demonstrov­ali proti vládním omezením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia