Lidové noviny

Krize žene lidi do spárů mafie

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PALERMO/PRAHA „Vakuum ze strany státu zvyšuje nebezpečí kriminální infiltrace (…) Žijeme teď příběh, který naše země již dobře zná. Bez pomoci potřebným tady zase vyhraje mafie.“Také tato slova se objevují v dopise, který zaslala sicilské regionální vládě a tamějšímu antimafián­skému úřadu skupina sicilských podnikatel­ů.

Podle online deníku PalermoTod­ay signatáři nežádají peníze pro sebe, ale kritizují zejména pomalé vyplácení schválené státní podpory lidem, kteří v důsledku drastickýc­h opatření proti šíření koronaviru přišli o zaměstnání. Ke konci minulého týdne – tedy po téměř dvou měsících ekonomické­ho útlumu – totiž úřady zprocesova­ly jen asi čtyři procenta takových žádostí. Mnohé rodiny i jednotlivc­i se v důsledku toho ocitli na dně a takoví lidé jsou pak podle podnikatel­ů snadnou kořistí pro nechvalně proslulou sicilskou mafii.

Hrdý mafián

Ta má s podobným „podnikáním“v jednom z nejchudšíc­h italských regionů bohaté zkušenosti. Až do 90. let 20. století ovládaly mafiánské struktury nemalou část sicilské ekonomiky – a mnozí se nyní obávají, že tyto časy se mohou brzy vrátit.

Jak to funguje, popsal serveru BBC pod podmínkou anonymity jeden z členů „neformální struktury“(jak se mafiánské sítě někdy označují), který na chudém předměstí sicilské metropole Palerma distribuuj­e potřebným jídlo. „Volají mi a pláčou do telefonu, že jejich děti nemají co jíst (…), tak se jim snažíme pomoci,“řekl. Muž sice popřel, že by byl členem nějaké ilegální organizace, nicméně dodal: „Pokud by měl výraz ‚mafián‘ znamenat, že pomáháte lidem, tak bych byl hrdý na to být mafiánem.“

Postup nenápadnéh­o získávání důvěry tam, kde selhává stát, potvrzuje i Gaspare Mutolo, někdejší čelný mafioso, který se v 90. letech 20. století rozhodl po uvěznění spolupraco­vat s policií a jehož svědectví pomohla usvědčit řadu bývalých „kolegů“. A připomíná, že nic není zadarmo. „Na začátku jsou mafiáni často milí a velkorysí, nikdy neukážou pravou tvář. Ale pak chtějí poslušnost – a tu si neváhají vynutit násilím. Pamatujte, já sám jsem pomohl odstranit více než dvacet lidí,“řekl Mutolo, který nyní žije pod policejní ochranou na neznámém místě.

Podle Mutoly si mafie pro „splátky za pomoc“může přijít například před místními volbami. „Dorazí

k lidem, kterým dříve v těžké situaci pomohli, a řeknou: ‚Ahoj zlato, pamatuješ, jak jsem tě loni vytáhl z bryndy? Teď od tebe zase potřebuju drobnost já. Jdi k volbám a zaškrtni tohohle kandidáta.‘“

Nabídka, která se neodmítá Jiný model, jak mafiáni získávají ekonomický vliv, popsal majitel restaurace v centru Palerma, který se představil jako Marcello. Jeho podnik musel v březnu zavřít a od té doby jen prodělává.

„Čekám, kdy přijdou i ke mně, ze svého okolí už takové případy znám (…) Je to velmi přímočaré, žádné násilí. Přijde mafián a dá vám nabídku, že koupí váš byznys. Pak se trochu vyjednává o ceně. A jednoho dne část sumy přistane na účtě, zbytek donesou v hotovosti,“popisuje Marcello s tím, že mafiosi pak nakoupené firmy používají k praní špinavých peněz. A přidává důvod, proč řada lidí v situaci, kdy dluhy narůstají, neodmítne.

Pomalá pomoc ze strany státu těm, které postihla koronaviro­vá krize, opět otevírá v chudé jižní Itálii prostor mafii. Její bossové si ale splátky za „podporu“budou chtít v budoucnu vybrat.

Na začátku jsou mafiáni často milí a velkorysí, neukážou pravou tvář. Ale pak chtějí poslušnost a tu si neváhají vynutit násilím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia