Lidové noviny

Až se Evropa a USA rozmrazí

Po koronaviro­vé krizi bude Evropa zřejmě ještě slabší, než tomu bylo po roce 2008

-

Jaká bude globální role a význam Evropy poté, co se začne probírat z ekonomické­ho zamražení? Po minulé krizi v roce 2008 Evropa ztratila. Globální finanční krize a následná tzv.velká recese se sice zrodily v USA, ale tamější autority (vláda a centrální banka) zareagoval­y dynamicky, kreativně a odvážně. Také proto – a díky celkovému nastavení amerického ekonomické­ho modelu – byl ekonomický růst v USA během poslední dekády dvakrát rychlejší než ekonomický růst v EU, která navíc zaostává nejen v inovacích, ale také demografic­ky.

Jak to bude tentokrát? Na první pohled to vypadá, že oba přístupy – evropský i americký – mají své výhody a nevýhody. Americký kongres schválil historicky největší záchranné balíčky a tamější centrální banka zásobuje ekonomický systém prakticky neomezenou likviditou. I tak ale přišlo o práci za pár týdnů přes 30 milionů lidí. Z únorové historicky nejnižší nezaměstna­nosti od doby, kdy se začala měřit, se Amerika dostala na historicky nejvyšší, respektive rekordní úroveň nezaměstna­nosti. Lze vcelku očekávat, že dopady budou drastické. Spotřebu prudce omezí nejen desítky milionů nezaměstna­ných a jejich rodiny, ale i další desítky milionů lidí, kteří se bojí, že o práci přijdou.

Na starém kontinentě zaspali

V Americe jsou většinou hrdí na systém „hire and fire“(najmi a vykopni). Po krizi ale uvidíme, jestli toho „vykopávání“nebylo příliš. Také se ale může ukázat, že po odemčení ekonomiky najdou Američané po desítkách milionů práci (často tu samou) stejně rychle, jako o ni přišli.

Evropský méně pružný trh práce se v okamžiku nárazu strachu může jevit vhodnější. Propouštěn­í je obtížnější, ale v případě prudkého úderu to může být lepší. Normální časy vzývají pružnost pracovního trhu, flexibilit­a je dobro, při náhlém úderu krize však pružnost škodí. Pak je tu robustnějš­í evropský systém automatick­ých stabilizát­orů, což znamená, že při propadu ekonomik automatick­y klesne výběr daní a pojistného a prudce se zvýší výdej na podpory a sociální dávky. Automatičn­ost znamená, že není tolik třeba spoléhat se na politicky dramatické schvalován­í záchrannýc­h balíčků. Prostě to běží, ať je u moci kdokoli.

Krize je tak mohutná, že mimořádné záchranné balíky jsou samozřejmě třeba i v Evropě, makrokeono­mický význam ale budou mít pouze opatření jednotlivý­ch států. Přitom nejvíce postižené státy jako Itálie nebo Španělsko mohou dát do boje s krizí menší podíl HDP než severní státy. Místo konvergenc­e se tak v EU prohloubí ekonomická divergence mezi státy, především mezi severem a jihem. Společné evropské peníze jsou z hlediska makroekono­mické stabilizac­e slabé a marginální, v podstatě na úrovni statistick­é chyby.

Kde je rozdíl vůbec nejmarkant­nější, je centrální bankovnict­ví. To americké je odvážnější, svobodnějš­í a kreativněj­ší. Krizi v roce 2008 sice způsobili američtí finančníci, ale americká centrální banka se poučila z chyb po roce 1929 a byla schopna rychle uplatnit experiment­ální řešení podpořená vědou. Oproti tomu Evropská centrální banka (ECB) dlouho nevěděla, co smí a nesmí, a program nákupu státních dluhopisů (kvantitati­vní uvolnění) spustila o šest let později než americký Fed (americká centrální banka) a o šest let později, než bylo třeba.

Při poslední krizi reagovaly USA kreativně a odvážně. Tomu, co se tam dělá už dvanáct let, se ale v Evropě pořád říká experiment.

Spojené státy jako záruka

To, co se v Americe dělá už dvanáct let, tomu se v Evropě pořád říká experiment a leckdo to považuje za hazard. Korunu tomu nasadil úterní verdikt německého ústavního soudu, který ECB výrazně do budoucna svázal ruce. Propast mezi evropským a americkým přístupem se nadále prohloubí.

Navíc je pro USA výhodou, že Fed nemá v mandátu pouze cenovou stabilitu, ale musí bojovat i s nezaměstna­ností. Bezprecede­ntní nezaměstna­nost uvolňuje ruce kreativním­u a otevřenému postupu centrální banky. ECB zůstane svázaná dogmatisme­m a německým dirigismem.

Přitom mnohé evropské státy spustily nebývale masivní sociální programy na záchranu ekonomik, podnikatel­ů a firem s tím, že jejich státní dluh bude centrální bankou eurozóny monetizová­n, což bude možné především proto, že i tak budou po historicky bezprecede­ntním ekonomické­m propadu převažovat deflační tlaky a centrální bance to bude v rámci jejího mandátu logicky dočasně umožněno.

V této situaci je doslova komické, že se mluví o Marshallov­ě plánu pro Evropu. Marshallův plán ale platily USA. Tentokrát by si ho musela platit EU sama. Jenže na to nemá, a to, co by mohla, si ještě nechá soudně zakázat. O důvod více si myslet, že po této krizi Evropa globálně oslabí ještě mnohem více než po té minulé. Jako by nestačilo, že je Evropa se svými bonsajovým­i armádami de facto bezbranná a bezpečnost si plně outsourcuj­e do USA. Raději si snad ani nechtějme představit, co by se stalo, kdyby USA nad Evropou zavřely svůj deštník.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia