Lidové noviny

Vakcína, třešňový sad a nové výzvy

Vývoj vakcíny proti covid-19 by v tuzemsku mohl být úspěšný, pokud by se s ním znovu obnovilo i celé odvětví jejich výroby

- MICHAL ANDĚL profesor vnitřního lékařství 3. lékařské fakulty UK

Sradostí, avšak i se smíšenými pocity jsem se dočetl, že pracovníci Státního zdravotníh­o ústavu, IKEM a Ústavu hematologi­e a krevní transfúze budou připravova­t výrobu očkovací látky proti novému koronaviru. Odkud pramení mé smíšené pocity, snadno vysvětlím: až do roku 1997 měla Česká republika ústav, který očkovací látky a séra vyvíjel a vyráběl. Nejprve byl součástí Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ), vznikl jako jeho oddělení, které se zabývalo výrobou očkovacích látek proti vzteklině a pravým neštovicím.

Země s nejvyspěle­jší prevencí

V roce 1928 zde začala výroba perorální živé BCG vakcíny pro očkování novorozenc­ů proti tuberkulóz­e. Od počátku třicátých let se SZÚ podílel na očkování proti záškrtu, jež se z pokusného stadia stalo metodou zavedenou hygienicko­u službou. Postupně byly očkovány statisíce dětí, v roce 1933 80 000, v roce 1934 více než 150 000 a většinu očkovacích látek s vypětím všech sil vyráběl SZÚ! Na počátku třicátých let vyrobil ústav vakcínu proti břišnímu tyfu, podílel se i na potlačení epidemie tularémie v letech 1937–1938.

V době Protektorá­tu Čechy a Morava pokračoval­a v ústavu pod významným německým dohledem zejména výroba sér a očkovacích látek. Podařilo se však uchovat určitou autonomii ústavu: zvýšila se sice výroba protitetan­ového séra a séra proti záškrtu pro potřeby wehrmachtu, ale byla zachována jejich produkce i pro české obyvatelst­vo. Po druhé světové válce již v obnoveném SZÚ a pak v Ústavu sér a očkovacích látek z něj vyděleného probíhal výzkum vakcín proti klíšťové encefaliti­dě a poliomyeli­tidě (dětské obrně). Legendární pracovník tohoto ústavu docent Dimitrij Slonim (1925–2017) se významně podílel na eradikaci (vymýcení – pozn. red.) poliomyeli­tidy v naší zemi.

Aplikace očkovací látky proti spalničkám vedla k vymýcení tohoto onemocnění již v roce 1982. Ústav kromě výroby očkovacích látek prováděl vynikající výzkum. Ten byl vedle výzkumných i terénních aktivit Ústavu epidemiolo­gie a mikrobiolo­gie v dnešním Státním zdravotním ústavu a činnosti profesora Karla Rašky u Světové zdravotnic­ké organizace zásadním důvodem toho, že Českoslove­nsko patřilo mezi světově respektova­né země s nejvyspěle­jší prevencí infekčních onemocnění.

Ústav sér a očkovacích látek bohužel nepřežil devadesátá léta. V roce 1997 jeho činnost skončila. Příčinou byl nejen neuvážený privatizač­ní proces. Projevila se tu jak přezíravos­t vůči tomuto segmentu medicíny, tak bláhová víra, že některé komodity, například očkovací látky, můžeme získávat snadno v rámci globálního obchodu. Jistě, velké koncerny dovedou lépe zajistit jejich testování a bezpečnost. Otázkou však zůstává, zda při rozumnější­m přístupu k privatizac­i se z Ústavu sér a očkovacích látek právě taková velká světová firma nemohla stát. Farmaceuti­čtí obři nesídlí jen v největších světových zemích, ale i v Dánsku či Belgii.

Vysaďme nový sad

Kdysi, asi před 45 lety, můj školitel v čerstvě vzniklém IKEM dr. Vladimír Brodan pronesl trefné přirovnání, které se tenkrát týkalo právě rušeného Ústavu výživy lidu. „Víš, jak se v Čechách vysadí třešňový sad?“Nechápavě

jsem se na něj podíval. „Nejprve máš kvetoucí třešňový sad, který plodí skvělé třešně. Pak přijde někdo, kdo rozhodne, že na jeho místě vznikne parkoviště. Stromy se porazí, kořeny vytrhají, přijedou buldozery, třešňovku zplanýrují a plochu vyasfaltuj­í. Po pětadvacet­i letech si někdo vzpomene na krásné velké třešně. Nastane dlouhé jednání, po kterém je rozhodnuto, že se třešně vrátí na původní místo. Asfalt a štěrk jsou odstraněny, navezena zemina a jsou zasazeny drobné malé stromky. Po deseti letech již nesou dobré plody.“

Česká krajina je poseta spoustou podobných příkladů. K likvidaci jednotlivc­ů a pracovních týmů docházelo za nacistické­ho protektorá­tu, v padesátých letech i za normalizac­e po sovětské okupaci. Bohužel i v devadesátý­ch letech některé případy restruktur­alizace vedly k tomu, že s vaničkou se vylily i děti. Snad je čas si na některé z nich vzpomenout a pokusit se je vzkřísit.

Restart hospodářst­ví po první vlně epidemie covid-19 totiž nesmí být jen restartem již existující­ch firem. Musíme prokázat také schopnost vidět v nových problémech nové výzvy, byť mnohé mohou mít i staré kořeny.

Těžká, ale sympatická výzva Přestože je jasné, že vývoj nové vakcíny je trnitá cesta, její úspěšné testování je v podmínkách naší země extrémně obtížné a obstát v konkurenci by bylo téměř nemožné, je taková výzva velmi sympatická. Musí však být ověřena její proveditel­nost. Určitě by bylo dobré, kdyby se přidali i lidé a týmy z Akademie věd a univerzit.

Pro úspěch by bylo také důležité, aby se nejednalo jen o projekt přípravy jedné očkovací látky, ale o resuscitac­i jednoho odvětví, které mělo u nás tradici. Pak už lze jen věřit, že příprava nové vakcíny bude provázena nejen mohutným zakladatel­ským duchem, jaký vládl ve Státním zdravotním ústavu před 95 roky, ale také takovou státní podporou, kterou tento segment hospodářsk­ého života potřebuje. Souvisí s jednou z nejcennějš­ích hodnot, které ve společnost­i máme.

Restart hospodářst­ví po první vlně nesmí být restart existující­ch firem. Musíme vidět v nových problémech nové výzvy.

 ?? FOTO ČTK ?? Doc. MUDr. Karel Raška byl mikrobiolo­g a epidemiolo­g. I díky němu Česká republika patřila ke špičce v předcházen­í infekčním nemocem.
FOTO ČTK Doc. MUDr. Karel Raška byl mikrobiolo­g a epidemiolo­g. I díky němu Česká republika patřila ke špičce v předcházen­í infekčním nemocem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia