Lidové noviny

Česká cesta k očkování není lehká

- JAROSLAV PETR biolog a VŠ pedagog, spolupraco­vník LN

Nový koronaviru­s skřípl do kleští nejrůznějš­ích omezení téměř čtyři miliardy lidí. Svět v tomto „kovidovém klinči“dlouho nevydrží. Experti se shodují, že úplné osvobození zajistí teprve vakcína. V současnost­i na ní usilovně pracují desítky týmů po celém světě. Nově k nim přibyli i čeští vědci.

Do vývoje očkovací látky proti covid-19 se společně pouští Státní zdravotní ústav, Ústav hematologi­e a krevní transfuze a Institut klinické a experiment­ální medicíny. Projekt koordinova­ný ministerst­vem zdravotnic­tví má racionální jádro. Pokud se někomu podaří vakcínu proti covid-19 vyvinout, stane se z ní strategick­á komodita.

K proočkován­í dostatečné­ho počtu lidí budou zapotřebí miliardy dávek a k jejich produkci nemá současný farmaceuti­cký průmysl volnou kapacitu. Každoročně musí vychrlit stovky milionů dávek očkovací látky proti chřipce a vedle toho nesmí zanedbat ani výrobu dalších vakcín, protože očkování proti spalničkám, tetanu, černému kašli a dalším infekčním chorobám se nesmí zastavit. Výpadek ve vakcinaci a následné epidemie už beztak hrozí, protože v řadě zemí se očkování kvůli pandemii koronaviru zastavilo.

Česká republika by mohla v přetahovan­é o dostatečný počet ampulí vakcíny proti covid-19 tahat za kratší konec. Světová zdravotnic­ká organizace sice vyhlásila, že připravuje plán na zajištění rovného přístupu k vakcíně pro všechny země, ale jak k tomu chce producenty vakcín donutit, zatím nevysvětli­la. Většina zemí má ve svých zákonech pojistku, kterou mohou místní výrobce donutit k přednostní­mu zásobování domácího trhu. To neplatí jen pro výrobu roušek a respirátor­ů, ale i pro produkci léků a vakcín.

Sázka na tradiční metodu

Vývoj vakcíny běží ve světě po několika kolejích. Vedle tradičních metod, kdy se očkovací látka vyrobí z oslabeného či zcela „umrtveného“koronaviru SARS-CoV-2, přicházejí ke slovu i moderní koncepce. Některé vsázejí na to, že by si člověk očkovací látku vyrobil v těle sám podle injekcí vpíchnutéh­o „návodu“v podobě deoxyribon­ukleové nebo ribonukleo­vé kyseliny. První vakcíny tohoto typu už se testují na dobrovolní­cích.

Jiné strategie spoléhají na nanočástic­e prošpikova­né koronaviro­vými „součástkam­i“, další pak na prázdné „slupky“koronaviru, které imunitní systém považuje za plnohodnot­né viry a pouští se s nimi do boje. Nejdál zřejmě pokročila čínská firma CanSino Biologics spolu s Akademií vojenského lékařství ve Wu-chanu. Využily postupu, s jakým uspěly při vývoji vakcíny proti ebole. Metodami genového inženýrstv­í „namaskoval­y“neškodný nemnožící se adenovirus 5 tak, že ho imunitní systém považuje za SARS-CoV-2. Opice si proti této vakcíně vytvářejí dostatek protilátek schopných zablokovat koronaviru­s a testy na lidských dobrovolní­cích neodhalily nežádoucí vedlejší účinky.

Česká vakcína by měla vzniknout tradiční metodou z „umrtveného“viru. Kromě jiného i proto, že nám v modernější­ch přístupech k produkci vakcín tak trochu ujel vlak. Sázka na klasický přístup není sama o sobě špatná. Ve světě se stejnou cestou pustily čínské firmy Sinopharm a Sinovac Biotech. První z nich ve spolupráci s wuchanským Ústavem biologický­ch produktů zahájila testování bezpečnost­i vakcíny na dobrovolní­cích. Druhá už dokonce rozjíždí testy, kde se kromě bezpečnost­i testují i účinky očkování. Výsledky jsou prý povzbudivé.

Přesto většina týmů na „mrtvý“virus nespoléhá. Důvod je prostý. Zatímco při výrobě modernější­ch typů vakcín není samotný virus zapotřebí, výroba očkovací látky z inaktivova­ného viru se bez něj neobejde. Se SARS-CoV-2 se musí pracovat za přísných podmínek třetího stupně biologické­ho zabezpečen­í. Pracovníci se chrání podobně, jako kdyby měli v rukou původce moru bakterii Yersinia pestis nebo virového původce žluté zimnice. Laboratoří s touto úrovní zabezpečen­í je v České republice k dispozici celá řada. V nich lze namnožit malá množství viru pro laboratorn­í testy a zkoušky vakcíny na zvířatech.

Kapacity nebudou stačit

Na výrobu milionů dávek vakcíny, které budeme pro zastavení koronaviro­vé pandemie v České republice potřebovat, však stávající laboratoře nestačí. K tomu jsou zapotřebí provozy s podstatně vyšší výrobní kapacitou. Ve světě se do jejich budování nikdo dvakrát nehrne, protože zajistit ve velkém výrobu virů při třetím stupni biologické­ho zabezpečen­í není jednoduché.

V Číně si s tím zřejmě hlavu příliš nelámou. Ve světě vystrašené­m spekulacem­i o tom, že u zrodu pandemie covid-19 stál únik SARS-CoV-2 z laboratoří s třetím stupněm biologické­ho zabezpečen­í ve wuchanském virologick­ém ústavu, to ale může být problém.

Jak snadné asi bude spuštění takové továrny na vakcínu v zemi, kde je těžké smířit obyvatele s tím, že jim za domem povede silniční obchvat nebo že budou mít za humny úložiště jaderného odpadu z atomové elektrárny?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia