Lidové noviny

Kurzarbeit od června nově?

Podle viceprezid­enta Svazu průmyslu Jana Rafaje je na stole varianta postavená na úlevách z odvodů Kurzarbeit

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Kurzarbeit by mohl dostat novou podobu. Podle viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje chystá ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) návrh na další typ. Spuštěn by měl být v červnu a je určen pro firmy, které už po odblokován­í zákazu otevírají své provozovny. Až do konce roku by nemusely platit povinné odvody za zaměstnanc­e v plné výši.

„Ministerst­vo navrhuje režim C, který umožní zaměstnava­teli, jenž má prokazatel­ný propad tržeb, prominutí části odvodů na sociální a zdravotní pojištění za každého zaměstnanc­e. Tohle by platilo počínaje červnem do konce roku 2020. A s možností prodloužen­í o pár dalších měsíců,“řekl LN Rafaj. Vláda by se podle něj měla spuštěním nového režimu C zabývat dnes. Zda k tomu však skutečně dojde, se nepodařilo ověřit. MPSV na dotaz LN nereagoval­o.

Kurzarbeit znamená, že stát podnikům připlácí na mzdy zaměstnanc­ů, pro něž není dostatek práce. V režimu A kvůli karanténě či uzavření z příkazu státu, jako tomu bylo například u kadeřnický­ch salonů. Režim B je určen pro podniky, které sice fungovat mohou, avšak v důsledku koronaviro­vých opatření nemají dostatek zakázek anebo nemají kvůli váznoucím subdodávká­m z čeho vyrábět.

Režimy A i B, díky nimž zaměstnanc­i dostávají zaplacenou i tu část pracovní doby, kterou neodpracov­ali, platí do konce května. Pak je má nahradit režim C, který už neznamená přímé příspěvky na mzdy, ale úlevy na odvodech zaměstnava­telů za každého zaměstnanc­e. V polovině minulého týdne evidovalo MPSV přes 50 tisíc žádostí zaměstnava­telů o kurzarbeit­ové příspěvky.

Svaz průmyslu chce zachovat příspěvky na mzdy

Průmyslníc­i ale usilují o to, aby vedle nové podpory pro podniky, které otevírají provozy, byl zachován i předchozí režim státní pomoci. Firmy by samozřejmě nemohly uplatňovat oba najednou, ale mohly by si vybrat podle své momentální situace. Pro obchod, který znovu otevře a bude mít práci pro všechny své zaměstnanc­e, bude výhodnější režim C, vysvětluje Rafaj. Na rozdíl od firmy, která pošle lidi domů, protože nemá z čeho nebo pro koho vyrábět. Té se vyplatí režim B.

„Po jednání s našimi partnery v tripartitě (odbory a Konfederac­e zaměstnava­telských svazů – pozn. red.) jsme ministerst­vu práce a sociálních

V rámci programu Antivirus

■ připlácí stát zaměstnava­telům na mzdy, aby nemuseli kvůli propadu tržeb rušit pracovní místa a propouštět.

Režim A – nucené omezení

■ provozu a karanténa. V případě karantény pobírá zaměstnane­c náhradu mzdy ve výši 60%

průměrného redukované­ho výdělku. Byl-li provoz uzavřen nařízením vlády, je náhrada mzdy 100 %. Stát zaměstnava­teli proplácí 80%

z vyplacené náhrady včetně odvodů, maximálně však do výše 39 000 Kč.

Režim B – souvisejíc­í

■ hospodářsk­é potíže. Tento režim se vztahuje na podniky, které nemají práci pro své zaměstnanc­e kvůli propadu zakázek či výpadku dodávek materiálu a komponentů. Dle druhu překážky pobírá zaměstnane­c náhradu mzdy ve výši 60–100 % průměrného výdělku. Stát přispívá

60% z vyplacené náhrady včetně odvodů, maximálně do výše

29 000 Kč.

Pro nárok na kompenzace je

třeba splnit několik podmínek:

Příspěvek se týká firem v podnikové sféře, zaměstnanc­i musejí být v pracovním poměru a musejí se účastnit nemocenské­ho a důchodovéh­o pojištění.

Zaměstnava­tel striktně dodržuje zákoník práce. Zaměstnane­c nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď. Zaměstnava­tel musí vyplatit mzdu a odvést odvody.

K 6. květnu 2020 přijalo

■ ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) přes 50 346 žádostí;

31 166 jich odeslalo k výplatě. Vyplaceno bylo celkem

1 969 937 991 Kč pro

283 188 zaměstnanc­ů.

Nejčastějš­í chyby při vyplňování ■ žádosti: chybějící IČO, číslo účtu či plná moc, neuvedení režimu A nebo B ve vyúčtování.

Zdroj: MPSV věcí na konci minulého týdne navrhli, aby vláda ponechala v účinnosti oba režimy, mezi nimiž by si firmy vybraly podle své konkrétní situace, v účinnosti do konce srpna. Ministerst­vu se to zpočátku nelíbilo, ale dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) jsme s ním dosáhli dohody, že navrhne, aby modely B i C fungovaly po nějakou dobu souběžně,“uvedl Rafaj.

Varianta B, kdy stát přispívá na mzdy zaměstnava­telům postiženým propadem odbytu či nedostatke­m výrobních součástek, by se podle průmyslník­ů mohla stát trvalou součástí hospodářsk­é politiky vlády i pro doby, kdy bude pandemie zažehnána a hospodářst­ví opět pojede v normálním režimu. „Tento model je schopen reagovat na různé typy krizí. A nejvíce odpovídá tomu, co funguje v Německu, kde na to mají přímo samostatný zákon,“podotýká Rafaj.

Dosavadní právní úprava kurzarbeit­u, obsažená v zákoníku práce a v zákoně o zaměstnano­sti, podle Svazu průmyslu vyhovující právní platformou není. To dosud nikdo neřešil, protože stávající kurzarbeit funguje v nouzovém režimu na základě usnesení vlády. Pokud jde o budoucí, trvalou právní úpravu, svaz má připraveny dva návrhy, které by chtěl s MPSV projednat do srpna.

„Krátká práce“zkracuje i budoucí důchody

V Německu mají zaměstnava­telé nástroj, jehož název v překladu znamená „krátká práce“, k dispozici od začátku minulého století. I tam byla v průběhu času jeho podoba mnohokrát modifiková­na a provázely ji četné diskuse. Problémem, který nyní vystupuje do popředí, protože kurzarbeit nabývá masového měřítka, je jeho vliv na důchodové pojištění, a tedy budoucí výši starobního důchodu. Na důchody jdou totiž pouze odvody z mezd, které vyplácí zaměstnava­tel, nikoliv z toho, co zaměstnanc­ům dorovnává stát. Na konci dubna podle údajů Spolkové agentury práce pobíralo státem dotované mzdy přes deset milionů zaměstnanc­ů.

Také se mluví o tom, zda je přípustné, aby firma, jež si pomocnou berličku od státu vzala – a tady jsou zraky upřeny třeba na automobilk­y –, vyplácela dividendy. Švýcarsko, které používá kurzarbeit také, už tuto debatu vede v nejvyšších zákonodárn­ých patrech. Poslanci Národní rady na konci minulého týdne rozhodli, že obojí mít firma nemůže. Jejich kolegové z Rady států, jež reprezentu­je jednotlivé kantony, se však razantně postavili na odpor.

 ?? FOTO ČTK ?? Firmy v nouzi. Kvůli pandemii musela omezit výrobu i přední evropská značka klavírů, firma Petrof z Hradce Králové. Za celý rok odhaduje snížení prodejů o 40 až 50 procent. Zhruba dvě třetiny z 240 zaměstnanc­ů jsou od začátku dubna doma za 70 procent mzdy, dvacítku jich ale společnost musela v březnu a dubnu propustit. Petrof se přihlásil do programů COVID I a II i Antivirus. Státní pomoc je však podle prezidentk­y firmy Zuzany Ceralové Petrofové nastavena složitě.
FOTO ČTK Firmy v nouzi. Kvůli pandemii musela omezit výrobu i přední evropská značka klavírů, firma Petrof z Hradce Králové. Za celý rok odhaduje snížení prodejů o 40 až 50 procent. Zhruba dvě třetiny z 240 zaměstnanc­ů jsou od začátku dubna doma za 70 procent mzdy, dvacítku jich ale společnost musela v březnu a dubnu propustit. Petrof se přihlásil do programů COVID I a II i Antivirus. Státní pomoc je však podle prezidentk­y firmy Zuzany Ceralové Petrofové nastavena složitě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia