Lidové noviny

KRÁTCE Z EKONOMIKY

-

Důchody v Česku by se od ledna měly zvýšit o víc než 800 korun na průměrných 15 270 korun. Vyplývá to z vyjádření ministryní financí Aleny Schillerov­é (za ANO) a práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pro Českou televizi. Schillerov­á při sestavován­í státního rozpočtu na příští rok nepočítá s vyšším růstem důchodů, než stanovuje zákon. Poukazuje na dopady epidemie koronaviru. Důchody se podle zákona zvyšují o inflaci a polovinu růstu reálných mezd. „Já počítám s tím, že dodržíme to, co jsme slíbili, že v roce 2021 budou důchody 15 000 korun,“řekla Schillerov­á.

Tuzemští železniční a autobusoví dopravci mohou ode dneška obnovovat své linky do zahraničí. Zákaz v Česku platil od 14. března. Jako první z velkých dopravců začne do ciziny jezdit RegioJet, který ve středu vypraví autobusy do Německa a brzy i Rakouska. Ostatní dopravci zatím vyčkávají. Například pro Leo Express jsou klíčová spojení do Polska a na Slovensko, tyto země však zatím nepovolují vstup cizinců do země. České dráhy uvedly, že o situaci jednají s úřady a dopravními partnery ze zahraničí. Společnost totiž zajišťuje provoz mezinárodn­ích linek pouze na českém území.

Slibovaná vládní pomoc české ekonomice je mnohonásob­ně vyšší než ta reálná, řekla v České televizi ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská. Reálná pomoc podle ní činí jednotky desetin procenta HDP místo slibovanýc­h 20 procent. „Česko exceluje pouze v jednom, ve slibech. Realita je ale spíš smutná než veselá,“dodala. Pomoc je podle Horské používána spíše ke zvýšení osobního PR členů vlády, než že by šlo o skutečnou pomoc. Český stát jen zachraňuje zaměstnano­st bez ohledu na to, jak kvalitní ta práce je, podotkla.

Drobné zboží, které si Češi objednávaj­í z čínských i dalších e-shopů mimo EU, v příštím roce zřejmě zdraží. Počítá s tím novela zákona, kterou dnes projedná vláda. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshranič­ního elektronic­kého obchodu. Podle nich bude mimo jiné od roku 2021 zrušeno osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur (zhruba 550 korun). Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur a zároveň narovnat podnikatel­ské prostředí. Zboží z čínských e-shopů tak od ledna 2021 zdraží i o více než sto procent, uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Zdroj: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia