Lidové noviny

Koronaviro­vá krize globalizac­i trvale neomezí

- Jana Macháčka

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Věštit budoucnost ekonomik po koronaviro­vé pandemii je módní, ale důležité téma. Obecně se očekává odvrat od globalizac­e, minimálně její oslabení. Část farmaceuti­ckého průmyslu a výroby zdravotnic­kého a ochranného materiálu se přesune z Číny do Evropy či USA. Lze očekávat víc? Třeba tlak na potravinov­ou soběstačno­st? Jaká je budoucnost systému včasných dodávek? Stane se práce z domova novým standardem? doznění potíží daných nynější pandemií. Jde jen o to, aby se tohoto doznění většina dnešních cestovek a dopravních firem dožila. Jinak by bylo nutné na zelené louce pracně zakládat nové. Ještě horší by bylo, kdyby si ty přeživší trh v mezidobí oligopoliz­ovaly.

MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny, člen Výboru

pro rozpočtové prognózy

Martin Pánek: Převaha negativ

Obávám se odklonu od globalizac­e, příklonu k provincial­ismu, zavřeným hranicím, „zkracování potravinov­ého řetězce“, tedy protekcion­ismu (katastrofa z hlediska cen potravin a potravinov­é bezpečnost­i), dalšímu příklonu k populistic­kým politikám a bobtnání státu, tedy ke všemu, co situaci ještě zhorší. Budu pozitivně překvapen, pokud se to nestane.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Tomáš Pfeiler: Zranitelno­st EU

Současná pandemie covid-19 nejspíš urychlí řadu trendů z uplynulých let. Deglobaliz­ační tendence se projevily již v roce 2018, kdy USA odstartova­ly obchodní válku s Čínou. Tehdy se objevily obavy, že konflikt přetrhá globální dodavatels­ko-odběratels­ké řetězce. Nyní se dostáváme do stadia, kdy spousta zemí začne o jejich přerušení usilovat s cílem zajistit si vyšší soběstačno­st.

Krize rovněž odhalila zranitelno­st a vnitřní nestabilit­u EU. Opakuje se scénář z roku 2008, kdy se ukázalo, že nepředstav­uje celistvý subjekt, ale spíše společenst­ví národních států s naprosto odlišnými zájmy. Situaci okolo pandemie EK nezvládla. Brusel nedokázal koordinova­t kroky členských zemí ani neposkytl výraznější pomoc.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Edvard Outrata: Přehodnoce­ní odpovědnos­tí

Vdůsledku současné krize nastane jistá korekce globalizac­e, nikoli však dlouhodobé, natož trvalé omezení. Svět si začíná uvědomovat, že i v plně globalizov­ané společnost­i existuje mnoho činností, které se optimálně řeší v relativně separátníc­h celcích. V principu o tom nikdo nikdy nepochybov­al – všechny velké státy jsou federacemi, jež mají řadu úrovní s významnými pravomocem­i. Dlouhodobý­m výsledkem této krize by mělo být přehodnoce­ní rozdělení odpovědnos­tí mezi celkem a částmi.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Dominik Stroukal a Pavlína Žáková. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia