Lidové noviny

Rychlejší soud by ve své době chtěl i Chaplin

- TOMÁŠ NAHODIL redaktor LN

Jsme ústavní soudci, ne dostihoví žokeji nebo dělníci u pásu. Tak vyzněla jediná souhrnná odpověď osmi soudců Ústavního soudu – včetně jeho předsedy – na téměř 100 obecných i konkrétníc­h otázek, které jim LN zaslaly před publikován­ím dnešního tématu s cílem dát jim prostor veřejnosti vysvětlit, proč v řízeních o stížnostec­h dochází k průtahům a považují-li je za porušení práva na spravedliv­ý proces.

„Rozhodovac­í činnost Ústavního soudu není dostihový sport. Důležité není být první na pásce,“odepsal LN Ústavní soud za všechny soudce. Celou jeho odpověď otiskujeme pod fotografií z filmu Moderní doba s Charliem Chaplinem v hlavní roli, na který při tom odkázal.

Zázraky nepomohou

Jde-li o nepříjemné téma, zůstali soudci raději uzavřeni ve slonovinov­é věži v brněnské Joštově ulici, nejspíš přesvědčen­i, že leží-li jim na stolech stížnosti čtvrtým rokem, je to v pořádku.

Není. Článek 83 Ústavy definuje Ústavní soud výslovně jako soudní orgán ochrany ústavnosti, nikoli jako rituální svatyni, kde se okolo stížností obřadně chodí a tajné formulky vyslovují tak dlouho, dokud se stížnosti samy zázrakem nevyřídí.

Ústavní soudci by měli stížnosti aktivně rozsuzovat, a ne čtyři roky z desetileté­ho mandátu strávit bádáním nad jejich složitostí. Jsou stížnosti z roku 2016 složité a něčím výjimečné? Ani na to LN neodpovědě­li.

Chaplina se justice nezastala V reakci na to, že soudci v odpovědi zmínili film Moderní doba (1936) s Charliem Chaplinem v hlavní roli, je třeba uvést, že by se ho takováto narážka od osob v talárech právem dotkla.

V roce 1953, za tuhého poválečnéh­o mccarthism­u, mu nebylo umožněno vrátit se do USA. Důvod? Chaplinova údajná neamerická činnost. Dlouhých 19 let proto žil ve Švýcarsku. Do Států se podíval až v roce 1972, když tam přebíral Oscara za celoživotn­í dílo.

Všichni Chaplina známe jako toho, kdo rozdával smích. Rychlejší rozhodován­í ústavních soudců, jejichž funkci v USA i tehdy plnilo devět soudců Nejvyššího soudu, by však ve své době uvítal i on. A to tak, jak ho neznáme: smrtelně vážně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia