Lidové noviny

Koněv měl zůstat jako doklad lži

- JANA MACHALICKÁ

LN Jaké máte pocity ve chvíli, kdy to nejhorší je zřejmě prozatím za námi?

Snažím se být informovan­ý a nespoléhám se jen na vládní nařízení a prohlášení. Uvidíme. Není jasné, jak to dopadne, zatím určitě nic dokonáno není, možná tak na Islandu, my jsme evropský průměr.

LN Poučila vás koronaviro­vá krize?

Já jsem poučovaný pořád, jsem člověk katastrof, vždyť v jedné takové – druhé světové válce – jsem se narodil a dobře si pamatuju, jak šla fronta. Vzpomínám si na různé detaily z té doby a přitom si nepamatuji, kdo mi volal ráno. Pak byly další katastrofy, totáč, normalizac­e a další podivné situace, které generuje svoboda, jako jsou třeba uzákoněné velké zlodějny. Někdy žasnu, jak dnešní mladší ztrácejí nadhled a iniciativn­ě plní blbosti, „ protože se to tak dělá“.

LN A „koronáč“speciálně?

Když se všechno umrtvilo, říkal jsem si, že bych možná položil život za to, aby ulice zůstaly s minimem aut. Bylo úžasné jet na kole a nepotkat žádné. Teď to bude zase v kelu. Normálně jezdí jedno auto za druhým, úplná pitomost, když lidé beze smyslu kmitají auty a ještě hůř letadly. Nové technologi­e umožňují, abychom nezaneřádi­li planetu kvůli komunikaci. Jsme zvrhlý živočišný druh, který vymýšlí úžasné technologi­e a pak sám sebe hubí svou hloupostí.

Koronavir nám objevil víc věcí, třeba rodiče prý přicházejí na to, jaké pitomosti se děti učí ve školách, protože teď to s nimi musí sdílet. Asi jde často o tradici biflování místo poznávání a dialogu. Nebo zvyk jezdit do práce, ne pracovat. Dřív se pracovalo doma a děti se učily od rodičů, a když byl někdo talentovan­ý, tak se posunul jinam, třeba jako Antonín Dvořák, jehož táta byl řezník. V každém domě byly dílny, v některých zemích to tak ještě je.

LN Jistě, ale vývoj dopravy přinesl pokrok a sociální změny, to asi nemá smysl zastavovat.

Nejde o zastavení, jde o pokračován­í. Teď se ukazuje, že velká část pracovní činnosti se dá provozovat i doma s menšími náklady. Četl jsem o tom už za hlubokého totáče v časopise, který se sehnal na americké ambasádě v Praze. v Americe byli tehdy v komunikačn­í technologi­i asi trochu napřed, tak tam to byla vize. Mimochodem v Bruselu prý snížili rychlost aut na 20 km/h a půlka vozovky je pro cyklisty, aby obyvatelé jezdili raději na kolech, v Paříži taky. Co na ten pokrok Čechy?

LN Není vyloučené, že právě koronaviro­vá krize tohle všechno přehodnotí. Co myslíte?

Ne že bych nebyl optimista, přeju si to. Ale když vidím, že ve většinovém konání vládne neobyčejná pitomost, a to se týká i lidí vzdělaných, jsem skeptický. Nechají si kdeco nabulíkova­t, třeba nedávné kampaně kolem uprchlíků. Nebo jak ze svých daní dotujeme ničení krajiny na scelených jezeďáckýc­h lánech, místo malého zemědělstv­í na lokální úrovni, jak se to podporuje v okolních zemích. U nás kamiony s bůhví čím blokují dálnice. V mém rodném městě v Hradci nad Moravicí jsem v létě musel koupit mrkev z Holandska a rajčata ze Španělska. Proč peníze na dopravu mrkve z Holandska nejdou raději na kulturu?

LN Teď to ale kultura bude mít těžké, některé její oblasti krize zdecimoval­a a ukazuje se, že velké části lidí je to ukradené.

Kultura je to nejdůležit­ější, k čemu tu jsme. Kdykoliv měl kdo peníze a moc, ví se o něm díky podpoře umění, kultury, aby se spoluobčan­é nenudili. Jiní prosluli zločinem velkého formátu, nacpali peníze do konfliktů, ničení, to už tak pozitivní není, že? Kdyby si lidé teď zapamatova­li, že svět může vypadat jinak, bylo by to fajn. Aby nezapomněl­i, že lze žít i ve svízelné situaci, kdy spolu ani nemohou pořádně promluvit, protože mají náhubky, že se znovu naučí je ušít a pomáhat si a vážit si toho, že si žijeme skvěle a že to dlouho trvá. Jsme zpovykaní, v Evropě už dlouho nebyla válka jako jinde a neznáme skutečný mor, při kterém vymírají populace.

LN Těsně před koronaviro­vou krizí se otevřela vaše výstava ve Veletržním paláci a hned se zase zavřela. Jak to s ní bude?

Má se znovu otevřít zítra, uvidíme, v jakém režimu bude fungovat. A je prodloužen­á do 10. ledna. Dřeli jsme na tom, bylo to hodně náročné, tak jsem rád, že to bude déle a že se to bude moci vidět nejen virtuálně v Artmixu na ČT art a na www Národní galerie. Pomáhám učit v Plzni na univerzitě a tam také výuka přešla do digitální formy, což se ukazuje možné. No a online jsme nyní vybírali i účastníky pro soutěž na pomník veteránů v Ostravě. 13 porotců to řešilo online doma u compu a šlo to líp než per huba, vidět se můžeme jindy, ale sochy v reálu mají co do sebe.

LN Když jste zmínil Ostravu, tak tam zrovna bujely velké emoce stran sochy Věry Špinarové. Co si o tom všem myslíte?

Já mám na to takový bonmot, že sochy ve veřejném prostoru brání třetí světové válce, protože budí velké emoce a tím kompenzují agresivitu, která se takhle vybije. Nejdřív se něco chystá a už se debatuje, jak to má vypadat, kdo to má dělat, a když se to objeví, tak se zase debatuje o tom, jaké to je. Je to test, co veřejnost vydrží. Taky to tříbí vkus i těch, kteří se s uměním jinak nepotkají. Socha je proti jiným veřejným výdajům skoro zadarmo a v nejhorším ji lze dát do depozitáře. Do rekonstruk­cí náměstí a parků místo běžné údržby tečou desítky milionů, a co když se nepovede? Na veřejném zasedání jsem navrhl, ať peníze pro rekonstruk­ci Malostrans­kého náměstí v Praze dají raději důchodcům na nájem, aby mohli zůstat ve svém městě. No, nestalo se, hledá se firma pro realizaci návrhu. Sice protesty zabránily skácení krásného platanu, ten jsme při vystavení projektu na náměstí demonstrat­ivně ofačovali, ale i tak má projekt jen podprůměrn­ý návrh kašny bez kontextu, na přání malostrans­kých jsem před časem navrhl možná něco lepšího. Taky má projekt náměstí fatální funkční chybu, na kterou jsme přišli se studenty přímo na místě. Estetickou změnou stávajícíc­h obrubníků se z restaurací v dolní části náměstí stane bazén.

LN Urbanismus a socha – to je vaše téma, ale mají se vůbec v dnešní době dělat portrétní realistick­é sochy? Vždyť která podoba portrétova­ného je vlastně ta správná – mladá, stará, hezká?

Žádná socha není realistick­á, vždy je to nějak abstrahova­né. To je otázka, co snese zpodobení osobnosti. Nejde jen o to, jak je figura podobná, ale jaký je v tom výraz, poselství. Popisných ptákovin jsou plná města.

LN Lapálie s veřejnými sochami jsou nekonečné a nejenom u nás. Teď máme svár o mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí. Má smysl instalovat kopii již zničené barokní sochy?

Má to smysl. I jako odpověď kreténům, kteří ji shodili. Bourat sochy, to je takový zvyk a nejenom v Čechách, lidi se pak mohou chovat stejně blbě, protože se zdá, že se něco změnilo. Mimochodem Husův pomník byl komponován pro náměstí se sloupem. Hus by se taky asi divil, jaké masakry generovaly jeho dobře míněná slova. Je to připomínka nejenom Bílé hory a třicetilet­é války, ale také doby rozkvětu Čech v „době temna“. Vždyť baroko včetně hudby je počátek současnost­i. Sochy by měly zůstat dokladem doby.

LN I když zpodobňují zločince? Má třeba stát socha Zápotockéh­o v Zákolanech?

Jsem pro, je to doklad doby, že i v takové malé vísce se narodil zločinec, kterého někteří lidé i dnes obdivují. Chtěl jsem vedle toho nainstalov­at jako kontrast Matici země ze železných prutů, které stříká z prsou voda, ale pro místní to bylo asi moc hustý.

Děti mají mít na očích pitomosti svých předků, říká sochař Kurt Gebauer o sochách ve veřejném prostoru, které se podle něj nemají odstraňova­t podle momentální­ho stavu mínění. I socha Koněva měla zůstat jako součást naší paměti. Jinak jej na koronaviro­vé krizi potěšilo, že přestala jezdit auta. Za to by prý byl ochoten položit život.

LN A co Koněv, o kterého se vedou až šílené spory? To je přece zřetelný symbol normalizac­e.

Děti mají mít na očích pitomost svých předků. To je naše paměť. Když se to zboří, žádný doklad nezůstane. Tatínek by šel na procházku s dítětem a ono by se zeptalo, co to je? A táta by se možná zamyslel, co o tom ví. Takto nebude vědět nic ani on, ani dítě.

LN Nemusí se bořit, má být v lapidáriu.

To v každém případě. My dnes víme, že Koněv nemusel do Prahy přijet, to byla dohoda mezi mocnostmi, Spojenci nás přenechali Sovětům. Američani byli v Plzni hodinu od Prahy a nemohli jí pomoci, a tak zemřelo spousta civilistů. A právě proto bych tam tu sochu nechal jako doklad lži. Proč by vedle nemohl stát pomník našeho názoru na osvobození? Ale schválen byl přesun. Co se kolem rozpoutalo, je děsné – ruský stát bude žalovat Dejvice? Jak si to mohou dovolit. Ale Dejvice se mohly na to vybodnout, byly tam cedule s vysvětlení­m historie. Místo populariza­ce Koněva mohli třeba podpořit realizaci mých Velkých hlaviček před Národní technickou knihovnou, ředitel knihovny by si je velmi přál, modely už tam před léty stály a měli to vloni na stole. Čas a energii zoufale potřebují i jiné prostory města. Chtělo by to vykupovat důležitá místa, kde je zeleň, aby se město nezamořilo šerednými stavbami.

LN Dnes bohužel víc vládnou developeři než architekti a urbanisté.

A zvlášť se to děje v Praze 6. Investoři koupí místo za těžké peníze, pak neberou na nic ohledy. Tady po brutalistn­í Mládkově telefonní ústředně je teď mnoho násobně větší bedna kanceláří – ne bytů. Dejvice se staly drahou ubytovnou kolem dálničních průjezdů. Křižovatky Veleslavín a Prašný most jsou zločin proti lidskosti. Taky je tu Veleslavín­ský zámek, oáza pro čtvrť, na kterou stále upozorňuje­me. Jinde je to podobné, industriál­ní Vysočany, tam jsou ateliéry a výstavy. Dílny, ty se likvidují, nahradí je nudné objekty. V zahraničí z takových celků vznikají kulturní centra, tady večer mrtvé bedny. Je zvrhlé, že se to děje. Jsem rád, že ještě pomáhám v Plzni na universitě, snažím se, aby budoucí učitelky kreslení viděly i tyto souvislost­i.

 ?? FOTO ČTK ?? Od zítřka opět k vidění. Kurt Gebauer ve své expozici ve Veletržním paláci.
FOTO ČTK Od zítřka opět k vidění. Kurt Gebauer ve své expozici ve Veletržním paláci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia