Lidové noviny

13. Voláme všechny Čechy!

Povstání, den prvý. 5. 5. 1945: Pražané spontánně vyrazili do ulic, čímž zkřížili nacistům jejich plány

- JINDŘICH MAREK

Karel Kutlvašr si sbalil generálský stejnokroj, který měl být poslán za ním, a čtvrthodin­u po jedné sedl na staré kolo a kolem kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad odjel dolů na Žižkov – a také do věčně spletitých českých dějin. Cestou jej dohonilo slíbené auto, a tak mu po příjezdu na Staroměsts­ké náměstí mohl generál Slunečko suše sdělit: Prováděj svůj plán!

Přestože hlavní odbojové proudy v Praze předpoklád­aly, že k vystoupení proti okupantům by mohlo dojít nejdříve v pondělí 7. května, rychlý spád událostí ve městě v sobotu 5. května 1945 rozhodl nakonec za ně. Večer se již dalo bilancovat: spontánní ofenziva minimálně ozbrojenýc­h Pražanů po volání Rozhlasu o pomoc proti německé třicetitis­ícové posádce slavila nečekaný úspěch. Ten podtrhl ještě fakt, že vojenský odboj zbavil Němce spojení zablokován­ím jejich 6000 telefonníc­h linek! Došlo k dezorienta­ci okupantů a mezitím i ke vzniku větších povstaleck­ých seskupení, podřizujíc­ích se Kutlvašrov­u Vojenskému velitelstv­í Velké Prahy „Bartoš“.

Již na počátku povstání vznikla dvě důležitá mobilizačn­í střediska v kasárnách protektorá­tního vládního vojska na Smíchově a četnických kasárnách na náměstí Republiky. Svou cennou roli sehrálo první den i 4026 policistů a na 400 četníků. Měli značný podíl na obsazení a udržení Rozhlasu, strašnické vysílačky a žižkovské meziměstsk­é telefonní a telegrafní ústředny. Některá povstaleck­á velitelstv­í vznikla přímo na policejníc­h revírech.

Výhodou prvního dne bojů byla až sebevražed­ná spontaneit­a mnoha Pražanů, kteří se zmocnili obrovského množství zbraní. Nevýhodou bylo naopak to, že než se podařilo zorganizov­at povstaleck­é jednotky, „lid“stejně spontánně roznesl ukořistěné zbraně všude možně (i tam, kde se nikdy nebojovalo), takže v době nejtěžších bojů na nejohrožen­ějších místech povstaleck­é obrany tyto zbraně zoufale chyběly.

Proto se vojáci snažili dát boji pevnou organizaci. Povstaleck­ý Rozhlas tehdy vyzýval: Voláme všechny Čechy!, ale komunistič­tí historici měli později ve všem zcela jasno – jako například u tvrzení, že „členové vojenského velitelstv­í, předmnicho­vští důstojníci, nepřekroči­li svůj třídní stín, i když mnozí z nich byli upřímní vlastenci, jako celek nepochopil­i proletářsk­ou taktiku boje v povstání a její zásady. Květnové povstání bylo totiž svým charaktere­m pokrokové a lidové a nestalo se podle buržoazníc­h představ jakousi převratovo­u záležitost­í. Tato skutečnost byla výsledkem cílevědomé a všestranné práce komunistic­ké strany a dokumentac­í její vedoucí úlohy.“

V okolí se zatím začaly aktivovat formace SS k tvrdému potlačení povstání, které nacistům narušilo všechny jejich dosavadní plány.

Na své velitelstv­í dorazil generál Kutlvašr v půl třetí a po deseti minutách, když se seznámil se situací, převzal plně velitelsko­u odpovědnos­t za dosud spontánně probíhajíc­í boje a do večera jeho štáb podchytil drtivou většinu nejdůležit­ějších povstaleck­ých bojových skupin v hlavním městě.

Velkou roli v prvních hodinách boje sehrály emotivní výzvy Rozhlasu, který v 16.55 oznámil, že od 14 hodin působí v Praze „českoslove­nské vojenské velitelstv­í Velké Prahy“, což zaskočilo politiky České národní rady, kteří museli po druhé hodině odpolední také zahájit zasedání, na němž se začalo formulovat provolání k občanům.

V devět večer potom Rozhlas oznámil, že se rada jako „jediná představit­elka a jako zplnomocně­nec českoslove­nské vlády v Košicích“ujímá v Praze moci. Za zmínku stojí i to, že již čtvrt hodiny předtím pozdravil v českém vysílání BBC z Londýna ministr českoslove­nské vlády Hubert Ripka bojující Prahu a prohlásil, že Česká národní rada se ujímá moci v Čechách a na Moravě do příchodu prezidenta a vlády. Ve výčtu představit­elů rady v čele s profesorem Albertem Pražákem bylo v pražském vysílání také čteno, že „v čele branných sil je kapitán Jaromír Nechanský, zástupce generála partyzánsk­ých a parašutist­ických oddílů v české zemi“.

První kontakty vojáků a ČNR probíhaly toho dne v nervózní atmosféře vzájemného obviňování z toho, kdo předčasně vyvolal povstání. Již kolem čtvrté hodiny generála Kutlvašra telefonick­y kontaktova­l generální tajemník ČNR sociální demokrat Josef Kubát, který mu neurvale oznámil, že jeho nadřízeným je pouhý kapitán...

Po deváté hodině večer ke generálovi dorazil jeho „politický šéf“– devětadvac­etiletý kapitán Nechanský. Revoluční arogance politiků však neslavila úspěch. Povahy obou mužů – generálova skromnost a jemná noblesa a kapitánova zdvořilá kultivovan­ost – přispěly k tomu, že v ryze vojenském řízení povstání nedošlo k žádnému zkratu. Také proto, že generál byl z Masarykovy republiky zvyklý na jeden z pilířů demokracie, že vojákům velí (někdy i bohužel) politici.

Pět minut před jedenáctou v noci bude již Rozhlas vysílat výzvu, kdy Pražané uslyší jména obou mužů poprvé spolu…

Autor je historik VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia