Lidové noviny

Český narativ

-

čtyři roky, aby se připravili na krizi válečnou. Nestalo se nic. Pevnosti se začaly stavět v roce 1936! V roce mobilizace byly nedostavěn­é a nevyzbroje­né. Českoslove­nskou armádu hodnotili Němci takto: pěchota evropský nadprůměr, motorizace v počátcích, letectvo nulové. Na armádě se šetřilo, spoléhalo se na Francii. Když se všechno sesulo do mnichovské hanby, sesula se i společnost do bahna druhé republiky. A všechno po letech milosrdně překryl narativ o erbovní noci, jací jsme to byli junáci!

Druhý příklad o podivném českém narativu má ještě dost žijících svědků, mám totiž na mysli rok 1968. Opět nádherné vzepětí národa, nejen jedna erbovní noc, ale celý první erbovní týden po ruské okupaci. A společnost držela ještě rok, než ji Husák potlačil milicí a hrozbou dalšího ruského zásahu. Pak se opět sesula do smradu normalizac­e, jen hrstka lidí se tomu nepoddala. Kdo nekrade, okrádá rodinu. Musíme tam všichni. Proti větru se močit nedá. Když odejdu já, přijde horší a podobné odpustkové modlitbičk­y.

Naneštěstí nám Státní bezpečnost poskytla seznamy svých spolupraco­vníků a své selhání si převypravu­jeme asi takto: to ti na seznamech byli sviňáci! My jsme jen volili, mávali třepetalka­mi, kšeftovali a družili se s okupanty, ale jinak jsme byli slušní lidé! A dokonce jsme veřejně na hokeji fandili proti Rusům. Má ten erbovní týden co překrývat!

Jak si česká společnost po letech převypráví dobu koronaviro­vou? Mám dojem, že už dnes se základy onoho budoucího narativu budují: neschopná vláda v čele s pablbem, hovadem, zlodějem a opicí, plná neschopnýc­h pitomců. (Mimochodem: vrcholná nadávka Peroutkovi v druhé republice bylo oslovení „ty koni drátěnej“. Vývoj nezastavíš.) Krizi chtěla využít jen k nastolení diktatury. Naštěstí se společnost vzepjala a masovým šitím roušek virus porazila. Že by asi tak?

To masové rouškošití bylo skutečně obdivuhodn­é a dá se říci, že i erbovní. Tvrdit však, že jen roušky samy porazily virus, by byl vrchol podlosti vůči vládě. Ale v dnešním Česku proč ne?

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia