Lidové noviny

Cesty do bezpečné ciziny bez testu

Od 8. června bude nutný test na covid či karanténa jen pro navrátilce z rizikových zemí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Evropské země akcelerují plány na restart turistické výměny – všichni potřebují, aby dovolenkář­i pomohli vyhladověl­ým hotelům, restaurací­m či krámkům se suvenýry. Česká republika také uspíší návrat k propustným hranicím. Vláda se včera dohodla, že to udělá ve dvou krocích.

Ten první nastane v úterý 26. května. Ten den se otevře víc přechodů a hlídky na nich už nebudou zastavovat každého; kontroly budou namátkové. Kdo takto vyjede, bude však muset po návratu stále doložit, že nemá v těle koronaviru­s, nebo pobýt dva týdny v domácí karanténě.

O dva týdny později, v pondělí 8. června, vláda naplánoval­a mohutnější nadechnutí se. Země se vrátí do režimu, v němž nebezpečí importu viru regulovala před nouzovým stavem. „Aktualizov­aným

Nový režim na hranicích

seznamem definujeme rizikové země. Člověk, který by přijížděl odtamtud, by musel mít negativní test na covid. Navrátivší ze zemí, kde je situace bez problémů, by test dokládat nemuseli. Už nedává smysl, aby opatření byla plošná,“uvedl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Jako bezproblém­ové státy nyní vycházejí třeba Slovensko, Rakousko nebo Chorvatsko – denní přírůstky nakažených mají srovnateln­é s Českou republikou nebo nižší. Naopak jako rizikové destinace ministr Vojtěch uvedl například Španělsko, Francii nebo Itálii. Seznam zemí bude pružný, položky na něj přibudou nebo ho opustí podle toho, jak se epidemie po světě bude vyvíjet.

Vláda se včera na záměru shodla, schvalovat ho – včetně provozních detailů – bude v pondělí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia