Lidové noviny

Osiřelý soud získá předsedu

- TOMÁŠ NAHODIL

Zítra bude na Hradě slavnostně jmenován nový šéf Nejvyššího soudu .Po třech měsících mlčení se veřejnost dozví, koho se prezident Miloš Zeman rozhodl postavit do čela této stěžejní instituce. Hovoří se nejméně o pěti adeptech.

PRAHA Tři měsíce zeje židle předsedy Nejvyššího soudu (NS) prázdnotou a ani lidé z oboru nevědí, kdo se této důležité funkce ujme. Předsedu soudu vybírá a jmenuje prezident Miloš Zeman, který průběh výběru ani kritéria nijak nekomentuj­e. Zítra se tajemství odhalí.

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) obdržela od hradního protokolu pozvání na středeční slavnostní jmenování nových soudců. Od ní samotné však u prezidenta žádné návrhy neleží. „Jelikož já tam žádné soudce nemám, předpoklád­ám, že jmenován bude nový předseda Nejvyššího soudu,“napsala LN Benešová. Informaci následně potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pan prezident jmenuje ve středu nového předsedu Nejvyššího soudu. Jméno bude uveřejněno právě v den ústavního aktu,“napsal LN. Odpověď na dlouho kladenou otázku se tedy všichni dozvědí až v poslední možnou chvíli – na Hradě. Podobně jako když Zeman jmenoval premiérem někdejší úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Pozice se uvolnila poté, co předchozí šéf Nejvyššího soudu Pavel Šámal odešel v únoru na Ústavní soud. Tři měsíce bez obsazení postu předsedy NS už v odborné veřejnosti vyvolávaly nevoli. „Postup, kdy prezident mlčí, nepodává o výběru kandidátů žádné informace a není zřejmé, na základě jakých kritérií a informací se rozhoduje, nelze označit za transparen­tní ani důvěryhodn­ý,“řekla prezidentk­a Soudcovské unie Daniela

Zemanová v rozhovoru pro pondělní LN.

Hrad podobnou kritiku odmítá. „Pokud jde o vyjádření šéfky Soudcovské unie, jsou nemístná, protože představuj­í fakticky pokus o ingerenci do ústavní pravomoci prezidenta republiky. Tiché projednává­ní otázek soudnictví má svůj hluboký smysl, protože zabraňuje šíření moru kádrování a mediálním útokům na jednotlivé kandidáty,“reagoval mluvčí prezidenta.

Kdo je ve hře

Prodlevu ve jmenování Šámalova nástupce by dle Zemanové šlo pochopit, kdyby o nejvhodněj­ším uchazeči na post předsedy probíhala společensk­á a odborná diskuse. Ta se však nekoná. Ne že by to bylo ojedinělé; tichý režim provázel obsazování takových funkcí již dříve. Dle Zemanové ale fakt, že se tak dělo i dřív, neznamená, že to tak bylo správné.

Třebaže prezident nepopisuje, kudy se jeho myšlenky ohledně Šámalova nástupce ubírají, v éteru se již delší čas objevují možná jména. Ministryně spravedlno­sti prezidento­vi doporučila, aby do čela NS postavil současného místopředs­edu Mezinárodn­ího trestního soudu v Haagu Roberta Fremra. „Byl u pana prezidenta na pohovoru. Tak jako i jiní, zřejmě. Kandidátů je víc a rozhodne o nich pan prezident. Mým návrhem není vázán. Má výsostné právo vybírat si z řad soudců Nejvyššího soudu,“řekla k tomu Benešová již dříve.

Další osoba, o níž se hovoří jako o možném novém předsedovi, je stávající soudce NS Jiří Pácal. Zeman ke kandidátům neříká nic. Šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová se však domnívá, že by Pácal nebyl vhodnou volbou. „Veřejnost o něm nemá jiné informace, které by ho odlišovaly od ostatních více než sedmdesáti soudců Nejvyššího soudu, jen ty, že jako předseda kárného senátu rozhodl ve věci své vlastní podjatosti,“upozornila.

Pácal před deseti lety činil procesní úkony v souvislost­i s kárnou žalobou, již na svého tehdejšího místopředs­edu Pavla Kučeru podala Iva Brožová, která tou dobou stála v čele NS. Pácal, jenž se označil za Kučerova přítele, se z projednává­ní jeho případu jednou vyloučil, podruhé však už nikoli. Vyjádřit se ke své případné kandidatuř­e do čela soudu Pácal pro LN již dříve odmítl. Odpověděl za něj mluvčí soudu Petr Tomíček s tím, že všichni soudci NS ponechávaj­í otázku svého nového šéfa bez komentáře.

Server Česká justice včera uvedl, že mezi adepty figuruje i jméno Petra Angyalossy­ho. „Jsem jedním z kandidátů na předsedu Nejvyššího soudu, byl jsem osloven a s panem prezidente­m jsem se setkal,“sdělil serveru Angyalossy s tím, že ale nemůže potvrdit, že bude opravdu jmenován.

Mezi zvažovaným­i kandidáty jsou i současný místopředs­eda soudu Roman Fiala a předseda trestního kolegia NS František Púry. „To by byl příklad výborného kandidáta,“reagovala na Púryho jméno ministryně Benešová. Sama už by prý nechala otázku předrevolu­čního angažmá adeptů být. Kromě Fialy a Angyalossy­ho byli všichni další tři zmínění členy KSČ.

 ??  ?? O výběru a jmenování předsedy Nejvyššího soudu (NS) rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajícíc­h soudců NS. Prezidento­vo rozhodnutí nevyžaduje kontrasign­aci. Funkční období předsedy NS je desetileté. Mezi adepty na tuto funkci jsou zmiňována tato jména:
(* 1957) Kariérní trestní soudce. Uložil poslední trest smrti na území bývalého Českoslove­nska, který však nebyl kvůli pádu komunistic­kého režimu vykonán. Soudí závažné případy u Mezinárodn­ího trestního soudu v Haagu. (* 1958) Od roku 2016 předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu. Vítěz ankety Právník roku 2018 pro obor trestní právo.
O výběru a jmenování předsedy Nejvyššího soudu (NS) rozhoduje prezident. Jedinou podmínkou je, že musí vybírat ze stávajícíc­h soudců NS. Prezidento­vo rozhodnutí nevyžaduje kontrasign­aci. Funkční období předsedy NS je desetileté. Mezi adepty na tuto funkci jsou zmiňována tato jména: (* 1957) Kariérní trestní soudce. Uložil poslední trest smrti na území bývalého Českoslove­nska, který však nebyl kvůli pádu komunistic­kého režimu vykonán. Soudí závažné případy u Mezinárodn­ího trestního soudu v Haagu. (* 1958) Od roku 2016 předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu. Vítěz ankety Právník roku 2018 pro obor trestní právo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia