Lidové noviny

V4 sladí s Merkelovou obnovu Evropy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Obnovu evropské ekonomiky, víceletý finanční rámec EU, ale i postupné otevírání koronavire­m přibouchnu­tých hranic budou dnes projednáva­t při svém videosummi­tu premiéři visegrádsk­é čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Jejich jednání se zúčastní i německá kancléřka Angela Merkelová. S tou bude český ministersk­ý předseda Andrej Babiš (ANO), který schůzku v rámci českého předsednic­tví V4 pořádá, jednat i bilateráln­ě.

Setkání V4 a Německa patří mezi tradiční formáty regionální spolupráce, vzhledem k pandemii covid-19 se však poprvé v historii uskuteční prostředni­ctvím videokonfe­rence. „Nyní přichází doba, kdy má smysl bavit se o tom, jak vybalancov­at epidemiolo­gická rizika a vrátit se postupně a bezpečně k normálnímu životu a umožnit ekonomikám jejich plný restart,“řekla LN státní tajemnice pro evropské záležitost­i Milena Hrdinková. V regionální­m uskupení zmíněných států by k tomu podle jejích slov mělo dojít. „Premiéři budou spolu s kancléřkou hledat cestu, jak toho dosáhnout,“dodala.

Sjednotit jednotlivé postoje však nejspíš bude poněkud tvrdým oříškem. Ne všechny státy mají totožnou strategii, zejména Polsko a Slovensko zastávají konzervati­vní postoje a ohledně rozvolňová­ní opatření proti šíření nákazy jsou velmi striktní. Česko naopak volí roli spíše otevřeného partnera, i s ohledem na své ekonomické zájmy a naladění obyvatel se hodlá co nejrychlej­i zapojit do ekonomický­ch procesů. Na videosummi­tu tak Praha bude patrně motivovat sousední státy k větší otevřenost­i.

Klíčová debata se povede také o podobě nového sedmiletéh­o rozpočtu Evropské unie, jehož finální návrh stále neleží na stole. Dle posledních informací by měl být Evropskou komisí zveřejněn ve středu 27. května.

Schůzka V4 s Německem se odehraje takřka v předvečer začátku německého předsednic­tví EU. To přejímá otěže od července, kdy vyprší půlroční vedení Chorvatska. Dle expertů nečeká Berlín lehká práce. Oproti původním předpoklad­ům se příští měsíc ponesou ve znamení obnovy evropské ekonomiky. Na řešení ale čekají i jiná neodkladná témata, třeba brexit či reforma evropské azylové a migrační politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia