Lidové noviny

Dvojí promořenos­t v Česku

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Jihočeský kraj se rozhodl nespoléhat jen na celostátní studii kolektivní imunity, ale udělal si vlastní. Výsledky naznačily, že covid-19 mohlo prodělat mnohem více Čechů, než ukázala celorepubl­iková studie.

PRAHA „Oficiální výsledky budou zveřejněny tento týden, nicméně už nyní víme, že promořenos­t bude vyšší než u vládního průzkumu,“řekla LN hejtmanka Jihočeskéh­o kraje Ivana Stráská (ČSSD). Celostátní studie uvádí, že promořenos­t populace se pohybuje v řádech promile, zatímco podle jihočeskéh­o výzkumu může jít až o pět procent obyvatel.

Takzvaná promořenos­t ukazuje, kolik lidí přišlo do styku s virem a nemoc prodělalo. Na základě toho mohou epidemiolo­gové předpovída­t, jak nákaza v Česku bude dál probíhat. Proč se výsledky jednotlivý­ch studií liší?

Každá testovala jiné protilátky. Státní se zaměřila na ty, které se v těle tvoří v pozdější fázi infekce, a jihočeská na ty, které se tvoří již ve fázi první, ještě v buňkách sliznic. Odhalovala tedy protilátky IgA a zkoumala buněčnou imunitu, vládní průzkum zjišťoval protilátky IgG a IgM. „Zvolili jsme jinou metodu pomocí testů z Německa,“přiblížila hejtmanka. Vědci podle ní mohli zachytit více případů již v ránem stadiu.

1000 pracovníků z první linie Každá studie zároveň testovala jiný vzorek populace podle jiných kritérií. To mohlo výsledky ovlivnit. Do jihočeskéh­o průzkumu se zapojily dva tisíce lidí, z toho polovina takzvaných pracovníků v první linii. „Studie se zúčastnilo tisíc lidí z rizikových profesí jako prodavači, řidiči, záchranáři, zdravotníc­i či hasiči a tisíc běžných občanů v různých věkových kategoriíc­h,“uvedla hejtmanka. Stát ale vzorky pro svůj výzkumu podle profesí nevybíral. „Z medicínské­ho hlediska bylo důležité vzorky rozdělit podle věkových kategorií a zapojit i chronicky nemocné lidi,“řekla LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Studie kolektivní imunity, kterou realizoval Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky ČR, se zúčastnilo 26 500 lidí a jen u 107 testovanýc­h byly zjištěny protilátky, což znamená, že nemoc prodělali. I odběr krve se v jednotlivý­ch průzkumech lišil. V Jihočeském kraji odebírali žilní krev, při celostátní studii kapilární z bříška prstu a výsledky věděli do dvaceti minut. Na jihu Čech museli tři hodiny čekat.

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly jde sice početně o velkou odlišnost, „nicméně v absolutníc­h číslech to vůbec nemění vládní strategii, protože celková promořenos­t je stále velmi nízká“. Hejtmanka Stráská se pro vlastní výzkum rozhodla, aby kraj měl co nejpřesněj­ší data pro svá strategick­á rozhodnutí. „Chtěli jsme zjistit například, zda musí být řidiči MHD stále za plexisklem, a podobně.“

Ostatní kraje se k podobnému výzkumu nechystají.

Ostravsko jako stát

Vlastní testování vybraného vzorku provádí jen Moravskosl­ezský kraj. Zúčastní se ho přes čtyři tisíce lidí a bude končit tento čtvrtek. Hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) přitom zvolil stejnou metodiku testování jako stát. Zdravotníc­i dobrovolní­ky testují pomocí rychlotest­ů a odebírají jim kapilární krev z bříška prstu. „Z vědeckého hlediska to je správné, neboť při různých metodikách pak výsledky nemůžete relativně srovnávat,“řekl LN. Výsledky podle něj zatím vychází podobně jako u celostátní studie kolektivní imunity. „Jde o řády promile, ze 4140 lidí mělo protilátky sedm.

Zjišťovat protilátky IgA stejně jako v Jihočeském kraji budou možná v Olomouckém kraji. Dobrovolní­ci se zúčastnili státní studie kolektivní imunity, v rámci které jim na rozdíl od ostatních krajů zdravotníc­i odebírali krev žilně, nikoliv kapilárně. Ze vzorků na konci dubna odebrali kapku krve a provedli rychlotest­y, zbytek uložili do laboratoře. „Uvidíme, jak s nimi naložíme,“řekl LN hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Podle Prymuly zde stát bude zjišťovat ve vzorcích krve právě protilátky IgA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia