Lidové noviny

Prymula jednal o odchodu s Babišem

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Očekávaná schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s Romanem Prymulou o epidemiolo­gově budoucnost­i poté, co oznámil, že zvažuje konec na ministerst­vu zdravotnic­tví, proběhla podle zdrojů LN neohlášeně včera dopoledne. „Ještě budeme jednat,“odpověděl stručně po jejím skončení náměstek ministra zdravotnic­tví Prymula. Premiér Babiš na otázky ohledně setkání do uzávěrky tohoto vydání nereagoval. Podle zdrojů LN z Úřadu vlády si obsah rozhovoru nechal pro sebe.

O Prymulově setrvání na ministerst­vu zdravotnic­tví zřejmě dosud není definitivn­ě rozhodnuto. Podle náměstka by jednání měla pokračovat v tomto týdnu.

Prymula v pátek oznámil, že zvažuje konec ve vládních strukturác­h k 31. květnu. Pro své setrvání v nich si údajně stanovil několik podmínek.

Zřejmě nejvýrazně­jší muž koronaviro­vé krize v Česku nejprve zastával post šéfa Ústředního krizového štábu, později mu byl dán na starost projekt chytré karantény, který má pomoci hygienikům vyhledávat kontakty nakažených lidí. Právě s tím může souviset Prymulova nespokojen­ost. Hygienici z deseti krajů v otevřeném dopise kritizoval­i chytrou karanténu jako neefektivn­í a brzdící jejich klasická epidemiolo­gická šetření. Projekt naopak podpořila pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová.

Jednání o Prymulově odchodu přichází také v době, kdy se vláda odchýlila od doporučení odborníků. Epidemiolo­gové, konkrétně tým Rastislava Maďara, doporučova­li mírnější tempo rozvolňová­ní, kabinet proces naopak urychluje. Prymula LN před několika dny řekl, že souzní s názory svých kolegů.

O odchodu z ministerst­va zdravotnic­tví mluvil náměstek již dříve v rozhovoru pro LN: „Už jsem plánoval se s postem náměstka na ministerst­vu zdravotnic­tví rozloučit a vrátit se do vědeckého života. Tato úvaha se náhle zastavila. Nechci tvrdit, že mě současný stav baví, ale profesně se o něj samozřejmě zajímat musím. Epidemiolo­gie je obor, který jsem dominantně studoval a věnoval se mu po celý život. Takže tomu nyní musím dát maximum. Na druhou stranu má všechno svůj konec a i tato éra za mnoho měsíců skončí,“řekl v polovině dubna.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera uvedl, že náměstek jej o aktuálním vývoji ještě neinformov­al, „Čtu to pouze z médií,“sdělil LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia