Lidové noviny

Do bezpečné ciziny bez testu

-

pro pendlery. Až 8. června vznikne soupis destinací, kam se dá jet bez téhle přirážky, problém se částečně vyřeší sám.

Záměr má souhlas epidemiolo­gů, ten hlavní republikov­ý – Roman Prymula – už před zasedáním kabinetu avizoval, že nevidí důvod, aby hranice s Rakouskem nebo Slovenskem zůstávaly dál zavřené. Rakousko je prý úplně bezproblém­ové, náš východní soused zatím s výhradou.

Problémové osady

„Slovensko je obecně velmi klidné, situace je mnohem příznivějš­í než u nás – s jedinou výjimkou, a to jsou romské osady. Tam příliš mnoho opatření neprobíhá a to pro nás znamená svým způsobem problém, protože právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území,“sdělil v ČT.

Vláda se ale rozhodla, že bude raději opatrnější i s Rakouskem, protože země sice bezpečná je, ale je tu faktor lidí, co jím jen projedou. Tranzitní jedinci by mohli být rizikoví, nikdo nepozná, co byla skutečně výchozí destinace.

Rakušané už kontroly na své straně stáhli, provádějí již jen ty namátkové – povinnost doložit maximálně čtyři dny starou covidovou bezinfekčn­ost ale trvá. Připomeňme, že otevřením hranic se míní, že na nich hlídky přestanou zastavovat každý vůz a ptát se po důvodech cesty, případně žádat doklad o bezinfekčn­osti. A že každý hraniční přechod má dvě strany, takže nezáleží jen na rozhodnutí­ch české vlády.

Ta si reguluje, co se děje, když někdo vstupuje na její území, na to, co se děje při jejím opouštění, vliv nemá – to si určují zase země, do nichž návštěvník přijíždí. Na příkladu Rakouska: tím, že ho česká vláda dá na seznam bezpečných zemí, odpadá povinnost mít test při návratu. Jestli taková povinnost ale odpadne i při vstupu na rakouské území, si rozhodne tamní vláda.

Ministři si musejí do pondělí, kdy dvoufázový restart turistiky schvalují, ujasnit mnoho detailů. Třeba jak se ošetří riziko, že navrátivší se dovolenkář nebude úplně upřímný v tom, kde pobýval. Relativně

snadno se to dá ohlídat u leteckých spojů, ale u těch, kdo se do dálav vydají vozidlem, se těžko zkontroluj­e, jestli třeba Slovensko, přes něž se jedinec do republiky vrací, byla opravdu jediná země, kde pobyl, nebo o těch ostatních jen nemluví, aby ušetřil na testu či nemusel do domácí izolace.

Epidemiolo­gové se na letní výjezdy dívají s obavami z příchodu druhé vlny, protože právě tak se tady spustila ta první: po turnusech jarních prázdnin strávených inzerce lyžováním v Alpách. S včasným uhašením případného ohniska nákazy by měl pomoci projekt chytré karantény.

Potíž je v tom, že odpovídat na dotazy hygieniků je ze zákona povinné, ale nechat se vytrasovat pomocí mobilního telefonu nebo platební historie, s tím už musí odhalený nakažený souhlasit. Pokud by hypotetick­y tajil, že místo na chorvatský­ch plážích pobýval na těch italských, ochota udělit souhlas s trasováním by tím utrpěla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia