Lidové noviny

Lidí bez roušek přibylo

Roušky v kanceláříc­h už nejsou povinné

-

Lidé pracující v provozech

s vysokou teplotou definovaný­ch zákonem a také obecně v kanceláříc­h mohou ode dneška

odložit na pracovišti roušky. Rozhodla o tom vláda. Dál ale musejí dodržovat dvoumetrov­é rozestupy.

Zákon o veřejném zdraví

■ rozděluje práci dle rizikovost­i do čtyř tříd a vyjmenováv­á rizikové faktory, proč je riziková. Roušky nebudou nutné v případě rizikové práce třetí a čtvrté třídy v zátěži teplem. „Vyšli jsme vstříc přání odborů,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Další výjimku mají děti do dvou ■ let, děti ve školkách nebo žáci a studenti při školní výuce, pokud zachovávaj­í 1,5 metru rozestupy. Nosit ji nemusejí ani lidé v autech, řidiči MHD či autisté a mentálně postižení. Nepovinná je rouška i pro logopedy a jejich pacienty, pro přijímací a závěrečné zkoušky na některých školách, při natáčení filmu, pro umělce při představen­í či pro moderátory. obličej,“popsala Gabriela z Benešova. Tuto zkušenost má i mluvčí brněnských strážníků a přidává: „Ve městě se stává jen ojediněle, že lidé nemají nasazenou roušku. K osvětě přispěly zejména dopravní společnost­i, lidé by totiž bez nich do MHD nemohli nastoupit – a tak ji prostě nasazenou mají,“dodal.

Vir se „neodstěhuj­e“Obezřetnos­t je přitom stále namístě, navzdory solidním číslům o stavu nákazy v Česku a postupnému rozvolňová­ní zavedených restrikcí. „Virus mezi námi stále je a bude ještě dlouho, je nutné se podle toho chovat. Lidé však pohříchu ztrácejí ostražitos­t a někteří mají až pocit, že když se to příští pondělí úplně rozvolní, už nyní v podstatě není co řešit. Ale není tomu tak,“řekla LN ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Od pondělí 25. května lidé nebudou muset mít roušku venku, pokud splní podmínku alespoň dvoumetrov­ého odstupu od dalších lidí, kteří s nimi nežijí ve stejné domácnosti. Termín, odkdy by se mohly přestat nosit roušky v budovách, zejména v obchodech, nebo ve vozidlech MHD a taxi, zatím vláda nestanovil­a.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Nikoli nediscipli­novanost, ale spíš fakt, že se lidé už nezvládají orientovat v hojně aktualizov­aných vládních vyhláškách, prý stojí často za tím, že porušují dosud povinné nošení ochranných roušek. Snímek zachytil dvojici dívek u půjčovny loděk v Praze u Vltavy.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Nikoli nediscipli­novanost, ale spíš fakt, že se lidé už nezvládají orientovat v hojně aktualizov­aných vládních vyhláškách, prý stojí často za tím, že porušují dosud povinné nošení ochranných roušek. Snímek zachytil dvojici dívek u půjčovny loděk v Praze u Vltavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia