Lidové noviny

Izrael má konečně vládu

Ne méně než 35 ministrů má nová izraelská vláda. Její schválení parlamente­m znamená ukončení mnohaměsíč­ního vakua vyplněného trojími nerozhodný­mi volbami.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Ani napotřetí to nebylo snadné, ale nakonec se stalo: Kneset (izraelský parlament) jasnou většinou schválil „vládu národní jednoty“pod vedením staronovéh­o premiéra Benjamina Netanjahua. Pro židovský stát tím skončilo období politické nejistoty, které trvalo od začátku minulého roku a provázely ho troje předčasné parlamentn­í volby: v květnu a září 2019 a naposledy počátkem března tohoto roku. Všechna tři hlasování skončila velmi těsným výsledkem a cestu k novému kabinetu umožnilo až překvapivé „otočení“Benjamina Gance, vůdce centristic­ké koalice Modrá a bílá, který se v dubnu rozhodl podpořit vládu pod vedením svého dosavadníh­o úhlavního nepřítele Benjamina Netanjahua. Ten je současně šéfem nejsilnějš­í pravicové strany Likud.

Výsledkem je tzv. vláda národní jednoty, která se může opřít o pohodlnou většinu 73 zákonodárc­ů z celkového počtu 120. Výsledkem politickýc­h dohod je také tzv. rotační premiérstv­í, kdy se na postu předsedy vlády vystřídají dva politici: nyní usedl do premiérské­ho křesla Netanjahu, na podzim 2021 jej má vystřídat Ganc (aktuálně na postu ministra obrany). Tento model spoluvládn­utí již v Izraeli existoval v letech 1984 až 1988, kdy v čele vlády alternoval­i středolevý politik Šimon Peres a Jicchak Šamir z Likudu. „Veřejnost chtěla jednotu a tu také dostala,“řekl v neděli s ulehčením Netanjahu před poslanci. Izraelská veřejnost také „dostala“nejrozsáhl­ejší kabinet v dějinách země: ministrů a ministryň je ve vládě celkem 35 (po odeznění koronaviro­vé krize ještě jeden přibude). Přinejmenš­ím vzhledem a původem z této dlouhé řady vystupuje Pnina Tamanová-Šataová, Židovka původem z Etiopie, která usedla do křesla ministryně pro přistěhova­lectví. „Nominací na ministryni se uzavřel úžasný kruh (…) pro mě, která jsem přišla do Izraele jako tříletá holčička, po vysilující cestě pěšky přes poušť,“poznamenal­a Tamanová-Šataová pro list The Times of Israel a připomněla tak dramatické okolnosti přesunu tisíců etiopských Židů do Izraele v 80. letech 20. století.

Netanjahu se v projevu před parlamente­m obšírně věnoval již dříve oznámenému izraelském­u plánu na anexi údolí řeky Jordán. To je nyní součástí palestinsk­é samosprávy na Západním břehu Jordánu. Premiér sice mnohokrát použil slovo „mír“a „stabilita“, nicméně nenechal nikoho na pochybách, že židovský stát hodlá již v létě začít začleňovat toto území do Izraele, a to bez ohledu na postoj Palestinců.

Údolí Jordánu v centru pozornosti

Podle Netanjahua jsou Judea a Samaří (Židy užívaný název pro Západní břeh) „oblastí, kde židovský národ vznikl (…) Nyní nastal čas aplikovat tu izraelské zákony a napsat novou zářnou kapitolu v dějinách sionismu.“

V údolí Jordánu vzniklo v posledních desetiletí­ch mnoho židovských osad, jejichž výstavba je podle mezinárodn­ího práva ilegální a Izrael kvůli tomu několikrát čelil odsuzující­m rezolucím na půdě OSN. Přičlenění­m této oblasti k Izraeli by prakticky padlo tzv. dvoustátní řešení, tedy včetně vzniku samostatné Palestiny.

Chuť Izraele k územní expanzi povzbudil tzv. blízkových­odní mírový plán představen­ý americkým prezidente­m Donaldem Trumpem letos v lednu. Podle Palestinců (kteří se jednání neúčastnil­i) však tento projekt jednostran­ně straní Izraeli; odmítá jej nejen palestinsk­á samospráva, ale také většina států v oblasti.

Nezvykle ostře se k úmyslu anektovat údolí Jordánu vyslovil minulý týden jordánský král Abdalláh II., jehož země sdílí s Izraelem společnou hranici. „Ten, kdo chce řešit konflikt s Palestinci v podobě jediného státu, vůbec nechápe, co se může stát (…) povede to k chaosu a radikaliza­ci,“řekl král a nevyloučil, že takový jednostran­ný krok Izraele by mohl ohrozit i mírovou smlouvu mezi oběma zeměmi z roku 1994. Jordánsko je vedle Egypta jediným blízkových­odním státem, který vztahy s Izraelem smluvně normalizov­al.

O záležitost­i jednali minulý týden také ministři zahraničí Evropské unie. Ta sice nadále podporuje dvoustátní řešení, na případném postihu vůči Izraeli v případě zahájení anexe údolí Jordánu se ale eurounijní státy neshodly. Proti bylo mj. Česko, vnímané jako jeden z nejbližšíc­h evropských spojenců Izraele.

 ?? FOTO REUTERS ?? Z rivalů spojenci.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) s lídrem strany Modrá a bílá Bennym Gancem, který podpořil jeho vládu.
FOTO REUTERS Z rivalů spojenci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) s lídrem strany Modrá a bílá Bennym Gancem, který podpořil jeho vládu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia