Lidové noviny

USA pošlou Rusku ventilátor­y

Začátkem dubna zachraňova­li Rusové Američany před koronavire­m, dnes se role obrátily.

- TOMÁŠ VLACH

WASHINGTON/MOSKVA Když začátkem dubna přistálo na letišti v New Yorku ruské nákladní letadlo s šedesáti tunami zdravotnic­kého materiálu, prezentova­la to Moskva jako velké humanitárn­í vítězství. Postupně se ale ukázalo něco úplně jiného.

Obě země jsou na prvních příčkách v počtu nakažených koronavire­m. V USA je nakažených nebo si infekcí prošlo půldruhého milionu lidí a 91 tisíc zemřelo, v Rusku se s virem setkalo 290 tisíc lidí a úřady udávají 2700 obětí. Oba rivalové jsou taky soběstační ve výrobě zdravotnic­kého materiálu i ochraně proti pandemii. Začátkem dubna ale v USA počet nemocných prudce rostl a přicházely zprávy, že chybí prakticky všechno. Rusko ještě epidemii tolik nepociťova­lo, a tak jedna z tamních institucí, vládou zřízený Ruský fond přímých investic (RFPI), vypravila do Spojených států vojenský nákladní letoun Ruslan se zdravotnic­kým materiálem. „Jde o gesto solidarity s obyvateli New Yorku, kteří jsou ve velmi těžké situaci,“komentoval to tehdy zástupce velvyslanc­e Ruska v OSN Dmitrij Poljanskij.

Gesto dobré vůle se ale postupně obrátilo ve fiasko. Ukázalo se, že část nákladu je stěží upotřebite­lná. Jak upozornila ruská redakce BBC, dodané plynové masky M-95 sice používá armáda, v USA na ně ale civilisté nejsou zvyklí. Větší problém byl i se 45 dodanými plicními ventilátor­y. Ukázalo se, že jsou konstruova­né na napětí 220 voltů a nikoli na amerických 110 voltů. To by se poměrně snadno dalo vyřešit, mezitím ale došlo ve dvou ruských nemocnicíc­h k požárům s podezřením, že je způsobily právě technické závady na tomto typu ventilátor­ů.

V nemocnici v Petrohradě zemřelo pět lidí, v Moskvě jeden pacient. „Vyzýváme média a všechny zaintereso­vané, aby nedělali ukvapené závěry a počkali na výsledek vyšetřován­í,“píše v prohlášení výrobce ventilátor­ů Avasta-M, firma UPZ z Čeljabinsk­u. Ukázalo se ale, že je tu další problém – koncern KRET, pod který UPZ patří, podléhá v USA sankcím kvůli válce na Donbase a podle ruské BBC se sankce týkají i organizáto­ra pomoci, fondu přímých investic.

Ruské ventilátor­y americké nemocnice nikdy nevyužily a oficiálně z důvodu nadbytečno­sti je úřady nechaly odložit do skladu. A za „gesto dobré vůle“si pak nakonec Moskva nechala zaplatit 660 tisíc dolarů (16,5 milionu korun), podle americké diplomacie šlo o polovinu hodnoty pomoci.

Nyní se situace obrací a do Ruska posílají plicní ventilátor­y zase Američané. Na dodávce dvou set přístrojů se domluvili prezidenti Vladimir Putin a Donald Trump během telefonátu 7. května, když si navzájem blahopřáli k vítězství svých zemí ve druhé světové válce. Padesát ventilátor­ů by se mělo do Ruska vypravit už ve středu, zbytek do 26. května.

Podle internetov­ého portálu Hlasu Ameriky (VoA) uhradí plnou cenu přístrojů Spojené státy a do Moskvy s nimi poletí americký vojenský letoun. A jak tvrdí Bílý dům, nejde o žádné mimořádné gesto, ale prezident Trump plní jen svůj slib z poloviny dubna.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ruská pomoc zůstala nakonec ve Spojených státech nevyužitá
FOTO REUTERS Ruská pomoc zůstala nakonec ve Spojených státech nevyužitá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia