Lidové noviny

Koronaviru­s: šířil německý stát falešné zprávy?

S postupujíc­ím rušením všech omezení čelí vláda v Berlíně stále častěji výtkám, že zveličoval­a nebezpečí pandemie.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Nestává se příliš často, aby museli premiéři veřejně komentovat materiály vypracovan­é vyššími státními úředníky. Německá kancléřka Angela Merkelová se minulý týden v podobné situaci ocitla při parlamentn­ích interpelac­ích. Jeden ze zákonodárc­ů opoziční Alternativ­y pro Německo (AfD) ji konfrontov­al s obsahem materiálu, který v té době již koloval na internetu. Značné pozornosti se mu dostalo zejména ze strany alternativ­ních médií. Kancléřka na to tehdy suše odvětila, že její vláda se s obsahem textu neztotožňu­je.

O co šlo? O analýzu vypracovan­ou vyšším úředníkem na spolkovém ministerst­vu vnitra Stephanem Kohnem, kterou rozeslal do světa na hlavičkové­m papíru svého úřadu. Mohl tak vzniknout dojem, že se jedná o oficiální dokument ministerst­va. Ve skutečnost­i ovšem text s názvem „Koronakriz­e 2020 z pohledu ochrany kritické infrastruk­tury“popíral prakticky všechno, co spolková vláda v minulých měsících podnikla v rámci boje proti šíření pandemie v zemi. Na 83 stranách textu, doplněného o rozsáhlé dodatky, označil vrchní vládní rada Kohn koronaviro­vou pandemii za „globální slepý poplach“.

Německý stát, který mu podlehl, musí počítat s výtkou, že se během krize stal „jedním z největších výrobců falešných zpráv“. Kohn se ve své analýze pozastavov­al především nad chybným metodickým postupem státních institucí. Vycházely prý z neúplných a nevhodných informací, které nedovolova­ly správně vyhodnotit situaci. Proto dle Kohna úřady rizika plynoucí z nemoci covid-19 přecenily, což podle jeho názoru potvrzují i reálné počty skutečných obětí pandemie. Zatímco nákaze chřipkou podlehl podle Kohna na přelomu let 2017 a 2018 na celém světě 1,5 milionu lidí, počet obětí covid-19 je několikaná­sobně nižší.

„Vedlejší škoda je vyšší než prokazatel­ný prospěch,“stojí mimo jiné v úředníkově materiálu. A o opatřeních přijatých německou vládou tvrdí, že mají charakter „poplašných zpráv“. Dle jeho soudu by měla být úplně zrušena, neboť kvůli nim zemřeli lidé, kteří by jinak ještě mohli žít. Jako obzvlášť nepřiměřen­é označil ministersk­ý úředník zásahy státu do práv občanů a jejich svobod.

Virolog mezi experty chyběl Kohn svá tvrzení opřel o názory několika vysoce postavenýc­h lékařských odborníků. Podle jejich odhadů vedly organizačn­í změny souvisejíc­í s pandemií k tomu, že „2,5 milionu lidí se nedostalo takové zdravotní péče, již potřeboval­i“. V důsledku toho mohlo proto zemřít 5 tisíc až 125 tisíc lidí, neboť nemohli nastoupit do nemocnice.

Mezi citovanými odborníky jsou uznávané kapacity z oboru interního lékařství, patologie, psychologi­e, ovšem žádný epidemiolo­g nebo virolog. V závěrečnýc­h poznámkách Stephan Kohn doporučil státu a jeho institucím, aby ve věci pandemie už dál nešířily alarmismus a naopak se snažily získat zpět důvěru, kterou mezi lidmi údajně ztratily.

Svůj elaborát rozeslal Stephan Kohn předminulý pátek odpoledne a celá věc prý vzhledem k závažnosti nesnesla odkladu. Prvními adresáty byli někteří kolegové z ministerst­va. Jeho nejvyšší nadřízený, spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, ho kvůli tomu postavil okamžitě mimo službu. Připustil sice, že každý státní úředník má právo na soukromý názor, nemůže ho ale veřejně prezentova­t jménem ministerst­va.

„Vedlejší škoda je vyšší než prokazatel­ný prospěch,“stojí v úředníkově materiálu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia