Lidové noviny

Poválečný boj o život

-

drastické blokády, nemocnice má plné válečných invalidů a jen s obtížemi zajišťuje svým obyvatelům podmínky k přežití, umístil Balagov příběh bolestně provázanéh­o vztahového čtyřúhelní­ku. Titulní hrdinka Ilja alias Dylda (které by v českém překladu spíš než Vysoká dívka slušela lehce pejorativn­í přezdívka Bidlo) je nešťastnic­e, jež se vymyká normálu svým zjevem i chováním.

Vysoká, netykavá a ostražitá mladá žena trpí po válečném úraze epileptick­ými záchvaty, kvůli nimž byla už dříve propuštěna z armády. Do Leningradu, kde pracuje jako ošetřovate­lka, si z fronty přivezla neduživého synka své přítelkyně Máši a okolí jej považuje za jejího vlastního syna. Těsně před návratem Máši z války chlapec tragicky zemře a Máša, vinou zranění neplodná, požaduje po oddané Ilje, aby jí porodila nové dítě. Vybere pro něj i otce, vedoucího lékaře z nemocnice (který ovšem o roli insemináto­ra vůbec nestojí). A do intenzivní­ho emocionáln­ího vřídla se vetře ještě mladíček Saša z dobře situované rodiny komunistic­ké „šlechty“, kterému energická Máša učarovala a on se s ní hodlá oženit. Síť bolestných, z velké části patologick­ých vztahů překrývá a dusí to, co by mohlo být základem pro nový život. Cesta k němu je pro obě dívky složitá a možná i marná.

Citlivá a zároveň krutá a místy i sarkastick­á studie zmrzačenýc­h životů se odehrává v působivě vyladěném vizuálním prostředí, kde se důraz na autenticit­u dobových prvků snoubí s výraznou barevnou stylizací obrazů. Výsledkem je intenzivní, místy až horečnatý zážitek postapokal­yptické atmosféry. Hlavní hrdinka prochází dějem jako živoucí přízrak, zraněná, poznamenan­á ztrátou i nenaplněno­u touhou a budí soucit i strach zároveň.

Portrét lidí, kteří se po druhé světové válce snaží zapustit nové kořeny do zdevastova­né půdy, je zčásti modelový, efektně konstruova­ný a přizpůsobe­ný dnešním akcentům. To někoho může poněkud rušit, na druhé straně je to legitimní (a možná dokonce ten nejúčinněj­ší) způsob, jak se vztáhnout k historické látce. I díky tomu se Vysoká dívka tyčí nad většinou produkce, kterou lze v současné době zhlédnout v kinech.

Vysoká dívka

Rusko 2019 Režie: Kantěmir Balagov Premiéra 21. 5.

 ?? FOTO PILOT FILM ?? Vysoká a zraněná. Viktoria Mirošničen­ková v hlavní roli filmu mladého tvůrce Kantěmira Balagova.
FOTO PILOT FILM Vysoká a zraněná. Viktoria Mirošničen­ková v hlavní roli filmu mladého tvůrce Kantěmira Balagova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia