Lidové noviny

Pít jako Anglán

Cizí turisty Češi nenahradí. A je to dobře

- Marek Hudema

Některé hospody na pražské Malé Straně byly tak zaměřeny na turisty, že i nyní píšou nabídku svého sortimentu na tabule v angličtině a dalších světových jazycích. Zahraniční turisté ale kvůli zavřeným hranicím nepřicháze­jí. Možná ovšem přijde státní pomoc. Jenže tyhle podniky nezachrání.

Vláda chce pro občany Česka zavést jakési poukazy na rekreaci, na které bude stát přispívat. Zvažuje se přitom i to, že poukazy budou platit v těch místech, které byly nejvíce postiženy nedostatke­m turistů a přišly o nejvíc peněz, tedy tam, kam jezdili hlavně cizinci. Hodlá tak pomoci restaurací­m, hotelům a dalším zařízením a firmám postiženým umrtvením turistické­ho ruchu a zachovat tak jejich fungování a také zaměstnano­st.

Číselně to vychází. Pokud Češi téměř všechny peníze, které dříve vydávali za cesty do zahraničí, utratí doma a k tomu se přičte plánovaný poukaz na zhruba deset tisíc korun na hlavu včetně dětí, mělo by to nahradit útraty cizinců. Realita by ale asi byla jiná. Češi nenaplní luxusní hotely ani nenahradí mladé Angličany a Švédy vymetající poměrně drahé hospody, protože na jejich poměry se tam dalo levně zpít pod obraz. Nemluvě už o hromadných nákupech, ať již značkových kabelek Číňany, či ruských čepic a matrjošek některými Italy a Američany. Češi také nezaplní podniky pochybné pověsti, protože tam těžko zaplatí státním voucherem. Znamená to ovšem, že část stávajícíc­h podniků a firem zanikne a propustí své zaměstnanc­e i přes stomiliard­ovou vládní dotaci.

Vládní opatření se tak mine svým cílem. Místa, která byla hlavním magnetem pro zahraniční turisty, se změní, ale zbaví se přitom některých zařízení, které otravují život místním obyvatelům a koneckonců i části turistů. Ostatní podniky se budou muset přizpůsobi­t, cenami, sortimente­m i nabídkovým­i tabulemi. A to vlastně není vůbec špatně, protože v podnikání má uspět právě ten, kdo se dokáže přizpůsobi­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia