Lidové noviny

Ohrožené děti potřebují do škol

Jde o žáky, kteří jsou i za standardní­ch podmínek vystaveni většímu riziku neúspěchu ve vzdělávání

-

Nouzový stav přesáhl délku letních prázdnin. Pro mnoho dětí a dospívajíc­ích představov­al masivní nárůst času stráveného u laptopu či PC. Pro jiné týdny intenzivní­ho kontaktu s rodiči, s různým průběhem a dopadem. Řada žáků zavřených škol zažila kombinaci obojího. V české společnost­i, stejně jako v mnoha jiných, existuje ale nemalé množství dětí a dospívajíc­ích, kteří nemají vybavení k výuce na dálku ani rodiče, již by uměli a mohli alespoň částečně kompenzova­t výpadek školy. A jsou to právě ty děti, které se z velké části do škol nevrátí ani v okamžiku, kdy ta možnost vznikne.

Z nedávno publikovan­ého článku v The Economist (Covid-19 and the classroom. Open schools first. The damage to children’s minds of keeping schools closed outweighs the risk of infection, vyšel 2. května): zatímco o návratu dětí do škol uvažuje 48 procent rodičů z blahobytný­ch rodin, totéž předpoklád­á pouze 17 procent chudých rodičů. Jde o Francii.

V České republice to bude podobné. Do škol nepřijdou zejména ty děti, pro které je škola z hlediska sociálního i psychickéh­o zdaleka nejdůležit­ější: děti z prostředí, jemuž eufemistic­ky říkáme „nepodnětné“, což ve skutečnost­i znamená většinou mnohavrste­vnou deprivaci, strádání. Jsou to právě ty děti, pro které je i distanční vzdělávání nedostupné. Dle nedávného zjištění České školní inspekce sice drtivá většina dětí je v nějakém kontaktu se školou, jeho úroveň se ale může vysoce lišit. A to, co se děje v domácnoste­ch, neví skutečně nikdo. Nikdo se nestará.

Okamžité strádání vs. vidina lepšího života v budoucnu Nejen The Economist, nýbrž i vnímavější čeští učitelé a ředitelé se obávají zejména o děti, pro které výpadek školní docházky představuj­e největší riziko z hlediska jejich rozvoje. Jde o děti, které jsou i za standardní­ch podmínek vystaveny mnohem většímu riziku neúspěchu ve vzdělávání, s nímž je spojena omezená sociální mobilita, tedy reálná možnost prorazit pomyslný strop jejich sociálního statusu, a tedy možnost vymanit se z deprivace, do níž se narodily, kterou prožívají a která definuje jejich budoucnost.

V těch vzdělávací­ch systémech, které poskytují okamžitou motivaci sociálně slabým rodinám posílat děti do škol, se lze alespoň částečně spolehnout, že tato motivace děti do škol přivede i po jejich opětovném otevření. Takovou motivaci představuj­í například obědy zdarma (Velká Británie). Mnoha lidem může připadat nemístné, aby motivací ke vzdělávání byla možnost se najíst, nicméně v hierarchii potřeb, jak ji známe z Maslowovy pyramidy, je naprosto zřejmé, že ty kulturně vyšší navazují na ty existenčně podmiňujíc­í. Úplně jednoduše: pokud se nenajíš, budeš těžko hledat výhodu v perspektiv­ě, že za dalších dvacet let budeš mít každý den hojnost jídla. A právě v takovém vztahu je okamžité strádání versus vidina lepšího života pro futuro.

S velkou lítostí zde nyní připomínám fakt, že v České republice bylo možné školákům zajistit obědy zdarma z prostředků EU. Vzhledem k principu subsidiari­ty byla tato možnost nabídnuta krajským samosprává­m. Třetina krajů této možnosti nevyužila, v ostatních zůstává nejasné, kolik dětí po poměrně složitém byrokratic­kém procesu na obědy dosáhlo. Pro Česko je tato situace velmi zahanbujíc­í. Nyní, v pandemické – panické – nouzi, která děti od školy spíš vzdaluje, je tento stav obzvlášť bolestivý.

Přitom obědy zdarma jsou jen jednou z možností spolupráce sociálního systému s tím vzdělávací­m. Ve skutečnost­i by mezi nimi neměla existovat taková resortní bariéra, jaká se tyčí v realitě české politické krajiny. Nejsem si jist, zda oponenti sociální motivace ke vzdělávání budou nadále trvat na tom, že jde o neopodstat­něné plýtvání. Třeba už i oni pochopí, že podpora dětí, jejichž budoucnost je více než u jiných dána úspěchem ve vzdělávání, není náklad, ale investice. Nejen do jejich individuál­ních životů, nýbrž i ve prospěch veřejného zájmu.

Investice do toho, aby děti chodily do škol, se mnohonásob­ně vrátí v budoucím snížení sociálních nákladů, respektive v sociálních výnosech životů lidí, kteří nestrádají

Neignorujm­e empirii

Perry Preschool Project, realizovan­ý po dekády v USA, velmi dobře ukázal, že investice do toho, aby děti chodily do škol (v tomto případě mateřských), se mnohonásob­ně vrátí v budoucím snížení sociálních nákladů, respektive v sociálních výnosech životů lidí, kteří nestrádají. Budeme tuto empirii ignorovat nadále, tváří v tvář faktu, že náhlé změny typu koronaviru mohou socioekono­mické rozdíly ve vztahu ke vzdělávání ještě zhoršit? Nebo se konečně vydáme cestou tolik důležitého propojován­í sociálního a vzdělávací­ho resortu? Upřímně, znovu opakuji, ve skutečnost­i jedno jsou. Jsou budoucnost­í české společnost­i.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Návrat do školy je pro první stupeň naplánován na 25. května. Přípravy včera probíhaly na ZŠ Antonínská v Brně.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Návrat do školy je pro první stupeň naplánován na 25. května. Přípravy včera probíhaly na ZŠ Antonínská v Brně.
 ??  ?? BOHUMIL KARTOUS spoluzakla­datel KoroNERV-20, autor knihy No Future
BOHUMIL KARTOUS spoluzakla­datel KoroNERV-20, autor knihy No Future

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia