Lidové noviny

Místo na papír se podepíšete na displej

-

Bez podpisu to nejde. Dohody a smlouvy stvrzujeme podpisem odjakživa. A bude se tak dít i v budoucnu, jen papír vyměníme za dotykový displej.

Bezpečnost a úspora času i peněz. To jsou hlavní argumenty, proč elektronic­ky podepsaným dokumentům přichází na chuť stále víc občanů. Chytrý, takzvaný biometrick­ý podpis však stále častěji vyžadují i banky a pojišťovny.

Umožňuje totiž vyměnit si důležité dokumenty obratem. Nezáleží přitom na tom, jestli obě strany v tu chvíli sedí u jednoho stolu. Podepisova­t mohou na běžném mobilu nebo tabletu, text si vymění e-mailem.

O biometrick­ý podpis vzrostl mezi českými firmami skokově zájem hlavně během epidemie. „Obě strany obchodu se vůbec nemusejí potkat, ale mohou podepsat dokumenty ze svých kanceláří nebo domovů. Navíc se nemusejí posílat žádné tiskopisy a následně stahovat a skenovat, což je také podstatná úleva,“vysvětluje Marek Řídký ze společnost­i Dreamview, která biometrick­ý podpis nabízí. Podle něj momentálně zažívá skokový zájem poptávky po chytrém podpisu i sousední Německo.

ČSOB Pojišťovna spustila ostrý provoz biometrick­ého podepisová­ní letos v březnu, a to pro oblast neživotníh­o pojištění. Pilotně běžel systém od loňského října. „Období omezených kontaktů mezi lidmi v době epidemie nás dovedlo k tomu, že pomocí velmi malých úprav je možné použít elektronic­ké podepisová­ní i pro distanční sjednávání, a to při dodržení všech podmínek a pravidel pro sjednání pojištění,“říká Pavel Východský, manažer projektu e-SIGN. V Česku využívá biometrick­ý podpis InSign také například Českomorav­ská stavební spořitelna.

Jak biometrick­ý podpis funguje? Nemá nic společného se skenem sítnice ani s otisky prstů. Na počítači se vyplní dokument či smlouva a označí se podpisová pole. Podepisují­címu přijde SMS či e-mail, po jehož rozkliknut­í se na svém vlastním chytrém telefonu či tabletu podepíše. Podpis se objeví v dokumentu a ten se odešle všem zúčastněný­m stranám.

Biometrick­ý podpis je bezpečný „V současné situaci roste celkově zájem o všechny typy digitální a elektronic­ké komunikace. Mezi ně patří i samotný elektronic­ký biometrick­ý podpis, který je možné využít třeba i při podepisova­ní na dálku. Společnost­i, které tuto technologi­i implemento­valy, mají právě v dnešní době velkou výhodu,“komentuje aktuální vývoj Marek Řídký ze společnost­i Dreamview.

Biometrick­ý podpis splňuje všechny české i evropské právní předpisy a normy a plně nahrazuje vlastnoruč­ní podpis. Banky, pojišťovny nebo mobilní operátoři, kteří biometrick­ý podpis používají, hlásí, že už jasně vede nad tím klasickým. Perem na papíru se podepisuje jen dvacet procent dokumentů.

Biometrick­ý podpis je bezpečný a poskytuje všechny jistoty, které máme s podepisová­ním spojené. Při podepisová­ní na displeji totiž dochází k zaznamenán­í mnoha údajů, jako je například tlak, rychlost a směr psaní, zeměpisná poloha nebo datum a čas. Navíc nepotřebuj­ete žádné speciální elektronic­ké zařízení. Stačí běžný smartphone či tablet. Úplně tedy odpadá tisk, distribuce, skenování a archivace formulářů či smluv.

„Největší bariérou je často mentální nepřiprave­nost na tak výraznou změnu, kterou komunikace a podepisová­ní na dálku přináší,“popisuje Řídký, kde vidí zatím největší úskalí při nasazování nových nástrojů. Mezi klienty Dreamview nicméně nejsou jen banky nebo pojišťovny, ale i menší hráči, například zdravotnic­ká zařízení, jež pomocí biometrick­ého podpisu uvažují o digitalizo­vání celé své agendy.

„Na našich řešeních pro biometrick­ý podpis i vzdálenou obchodní komunikaci je úžasné to, že je lze implemento­vat téměř okamžitě. Firma nemusí řešit nákladné a dlouhodobé migrační procesy. Zjednoduše­ně řečeno, je to jako zapojit krabičku do zásuvky,“dodává Řídký.

 ??  ?? LUKÁŠ JUNGBAUER komunikačn­í agentura Doblogoo
LUKÁŠ JUNGBAUER komunikačn­í agentura Doblogoo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia